Контакти:
32300, вул. Шевченка, 13
м. Кам'янець-Подільський
Хмельницька обл.
Тел. (03849) 68329
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Кафедру хімії реорганізовано 2022 року в межах новоствореного навчально-наукового інституту харчових технологій. Підрозділ є одним із ключових науково-освітніх центрів університету, що забезпечує фундаментальну підготовку здобувачів освіти, розвиток сучасних хімічних досліджень та формування висококваліфікованих фахівців для науки, освіти й промисловості. Головним завданням колективу є забезпечення якісної хімічної освіти, що поєднує фундаментальні знання з сучасними практичними навичками. Ми розвиваємо наукові дослідження, спрямовані на вирішення актуальних проблем екології, харчової та аграрної галузей; популяризуємо хімічні знання та формуємо позитивний імідж природничих наук у суспільстві.
За історії діяльності кафедри хімії в університеті у різні роки її очолювали доценти М.Я. Шлякман (1955-1962), С.П. Оліфіренко (1962-1977), А.І. Каретник (1977-1981), Л.Й. Роговик (1981-2005), Т.В. Коваль (2005-2010). В період з 2011 до 2022 рр. кафедра пройшла низку реорганізаційних етапів у зв'язку з оптимізацією навчального процесу: кафедра ТВППТ і хімічних дисциплін, очолювана Т.М. Приліпко (2011–2015), кафедра агрохімії, хімічних та загальнобіологічних дисциплін, очолювана Роговиком Л.Й. (2015-2021), кафедра екології і загальнобіологічних дисциплін, очолювана Недільською У.І. (2021-2022). З 2022 року і дотепер кафедру хімії очолює кандидат хімічних наук, доцент Крачан Т.М.
Навчальна робота
Колектив кафедри працює зі здобувачами освіти навчально-наукового інституту харчових технологій, факультету агротехнологій і природокористування, інженерно-технічного факультету, факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві, навчально-наукового інституту енергетики, навчально-наукового інституту заочної і дистанційної освіти. Науково-педагогічні працівники забезпечують викладання таких навчальних дисциплін:
- Хімія
- Органічна хімія
- Біонеорганічна хімія
- Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії
- Біохімія
- Хімічна екологія
- Харчова хімія
- Контроль якості та безпечності харчових продуктів
- Технологічний контроль якості і безпеки харчових продуктів
Наукова робота
Наукова діяльність кафедри хімії є невід’ємною складовою її функціонування та спрямована на розвиток сучасних хімічних досліджень, удосконалення освітнього процесу та підготовку конкурентоздатних фахівців.
Ми проводимо фундаментальні й прикладні дослідження в галузях хімії природних сполук, екологічної та харчової хімії. Наукові розробки спрямовані на розв’язання актуальних проблем сучасної науки і виробництва – від створення нових функціональних матеріалів до вдосконалення методів хімічного аналізу та контролю якості продукції.
На базі кафедри функціонують студентські наукові гуртки. На основі проведених досліджень готуються доповіді на всеукраїнські та міжнародні наукові конференції, проводяться навчально-наукові семінари. Зокрема, матеріали досліджень традиційно висвітлюються на щорічній всеукраїнській студентській науково-практичній конференції «Екологічні проблеми сучасності», що організовується викладачами кафедри. Традиційними стали семінари за участю здобувачів освіти, такі як: «Хімія здорового харчування», «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів», «Альтернативні джерела енергії: Хімічний погляд на біопаливо та водневу енергетику», «Хімічні речовини в аграрній сфері виробництва».
Напрями наукових досліджень:
- Впровадження елементів STEM- технологій в навчальний процес під час викладання хімічних дисциплін (реєстраційний номер 0123U105276).
- Моніторинг вмісту хімічних компонентів біосфери.
- Біохімічні основи покращення якості продукції тваринництва.
Працівники кафедри проводять дослідження із аналізу продуктів харчування, визначення вмісту складників біосфери, розробки технологій отримання нових добрив та стимуляторів росту, вдосконалення методів очищення води від важких металів та інших забруднень, розробки методів отримання функціональних гальванічних покриттів; зокрема, є змога працювати в напрямках:
- Аналіз питної води за 13 параметрами (додатково – визначення важких металів).
- Встановлення забруднення технологічної води сполуками Купруму, Феруму, Алюмінію, Цинку при використанні відповідного обладнання в харчових технологіях.
- Встановлення кількості забруднення ціанідами, пестицидами, миючими засобами технологічної води при підготовці до використання в промислових харчових процесах.
- Встановлення забруднення води сполуками: Zn, Cd, Co, Mn, Pb, Fe, Ni, Sn, As, Hg, Cr при використанні обладнання в харчових технологіях та системах гідропоніки.
- Встановлення амонійного забруднення води технологічними відходами харчової промисловості.
- Встановлення концентрації фосфатних відходів у стічних водах харчової промисловості
- Визначення фізико-хімічних показників якості меду.
- Визначення кількості нітритів та крохмалю в м'ясних виробах.
- Визначення концентрації сульфатних та сульфідних мінеральних залишків при підготовці води до подачі у технологічні системи харчової промисловості.
- Встановлення якісного і кількісного складу мінеральних добрив.
- Розробка рідких комплексних добрив та стимуляторів росту.
- Розробка та дослідження властивостей функціональних сорбційних матеріалів для водоочищення в промисловості та побутових умовах.
- Хроматографічні дослідження складних органічних зразків, (визначення флавоноїдів, пестицидів, мікотоксинів, аналізу якості алкогольної продукції та паливно-мастильних матеріалів методами газо-рідинної хроматографії та хроматографії в тонкому шарі).
- Автоматизація та комп’ютеризація анлітичного обладнання.
- Розробка складу та випробування електролітв для отримання функціональних гальванічних покриттів.
- Аналіз якості та складу паливно-мастильних матеріалів.
Підвищенню якості навчального процесу шляхом впровадження новітніх освітніх інноваційних технологій сприяє співпраця з провідними високоефективними установами, підприємствами, господарствами будь якої форми власності в регіоні та області, оскільки сьогодення диктує свої умови, за якими випускник повинен відповідати критеріям провідних роботодавців та бути затребуваним на ринку праці.
Укладено договори про співпрацю із:
- Товариство з обмеженою відповідальністю «АВЕ у місті Івано-Франківськ» Івано-Франківської області.
- ФОП «Войціховський Е. » м. Кам'янець-Подільський
- Кам'янець-Подільський ліцей «Антей».
- ВОКСІТ Китайгородської с/ради.
- Товариство з обмеженою відповідальністю «Нано КАС».
Методична робота
Методична робота кафедри в умовах глобалізації, інформатизації та інтеграції світового освітнього простору спрямована на забезпечення якісної підготовки фахівців та формування творчої, самостійної особистості, здатної працювати в нестандартних ситуаціях і орієнтованої на безперервний професійний розвиток.
З метою реалізації цих завдань колективом кафедри впроваджуються сучасні педагогічні технології, удосконалюються форми та методи навчання, визначаються найбільш ефективні шляхи поєднання освітнього процесу з науково-дослідною та виробничою діяльністю. Особлива увага приділяється розвитку й організації самостійної роботи здобувачів освіти, упровадженню інноваційних методичних підходів та створенню навчально-методичного забезпечення, що відповідає сучасним вимогам вищої школи.
Дистанційну форму навчання забезпечують електронні засоби, платформи Moodle, Zoom тощо.
Методичне забезпечення реалізуємо через низку праць:
- Харчова хімія: конспект лекцій (для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти) Т.М. Крачан., Р.С.Ямборак, Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2025. 174 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14419
- Історія харчових виробництв Поділля: навчальний посібник / Т.М. Приліпко, Л.В. Руснак, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 400 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14116
- Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Зберігання та пакування плодоовочевої продукції: практичний посібник. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 143 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14115
- Збірник тестових і практичних завдань з дисципліни «Хімія» для здобувачів вищої освіти спеціальності 208 «Агроінженерія» / Придеткевич Ю.О. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025 – 112с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14356
- Комплект тестів для самостійної роботи з дисципліни «Хімія» для здобувачів вищої освіти спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» / Придеткевич Ю.О., Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025 – 40с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14357
- Методичні вказівки до виконання завдань самостійної роботи із дисципліни "Харчова хімія" для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / Т.М. Крачан. Кам'янець-Подільський: Кам’янець-Подільський: ЗВО “ПДУ”, 2024. 68 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13289
- Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2024. 412 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13497
- Плахтій П.Д., Коваль Т.В. Фізіологічні та біохімічні основи оздоровчого харчування. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський: Віт'АДрук, 2024. 282 с. ISBN 978-966-418-449-3. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12856
- Методичні вказівки для виконання завдань з дисципліни «Хімія» для здобувачів вищої освіти спеціальностей 201 «Агрономія», 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» / Придеткевич Ю.О., Самар А.В. Кам’янець-Подільський: ЗВО «Подільський державний університет», 2024 – 90с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13341
- Лабораторний практикум «Хімічна екологія» / Р.С. Ямборак, Т.М. Крачан . Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2023. – 130 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13290
- Т.М. Крачан, Р.С. Ямборак, Л.С. Трофімова, С.В. Терещенко. Харчова хімія : Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти). Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2023. 133 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11956
- Коваль Т.В., Крачан Т.М. Хімія: лабораторний практикум для здобувачів спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 206 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12242
- Коваль Т.В. Курс лекцій з дисципліни «Біохімія» для здобувачів спеціальності 163 «Біомедична інженерія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 223 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11601
- Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Здоров'язберігаючі технології з використанням продуктів бджільництва. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2023. 133 с.
- Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський : Віт'АДрук, 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
- Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Хімія» для здобувачів вищої освіти спеціальностей 201 «Агрономія», 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» / Придеткевич Ю.О., Самар А.В. Кам’янець-Подільський: ЗВО «Подільський державний університет», 2023 – 85с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12245
- Хімія: курс лекцій (для здобувачів спеціальності 141 “«Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти). Кам'янець-Подільський: Копі-Центр, 2022. 61 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11957
- Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Словник-довідник з бджільництва. Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. 250 с.
- Плахтій П.Д., Коваль Т.В., Плахтій Д.П. Апівалеологія. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 234 с.
- Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 380 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8972
- Коваль Т.В. Курс лекцій «Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії» для здобувачів вищої освіти спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам'янець-Подільський, 2021. 240 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8791
- Роговик Л.Й., Крачан Т.М. Органічна хімія: навчальний посібник для студентів природничих спеціальностей. Кам.-Под., 2021. 145 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7700
- Хімія: навчальний посібник / Л.Й. Роговик, Т.М. Крачан. Кам'янець-Подільський, 2021. 269 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13381
- Хімія: Робочий зошит для лабораторних занять Р.С. Ямборак, Т.М. Крачан.- Кам.-Под., 2020. 56 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7701
Підвищення кваліфікції
Підвищення кваліфікації є важливою складовою професійного розвитку науково-педагогічних працівників і відіграє ключову роль у забезпеченні високого рівня освітнього процесу. Постійне оновлення знань та вдосконалення компетентностей дозволяє викладачам адаптуватися до сучасних наукових досягнень, новітніх освітніх технологій та вимог ринку праці. Процес удосконалення практичних навичок та особистісного росту є безперервним, тому ми стажувались:
2025 – 2026 – Програма професійного розвитку академічних менеджерів. Роль університету в контексті суспільних трансформацій. Інвестиційний проєкт «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» реалізується Міністерством освіти і науки України спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. (Крачан Т.)
2025 – Виробниче стажування в АТ «Подільський Цемент» (Крачан Т., Коваль Т., Самар А., Придеткевич Ю., Корженівський О.).
2025 – Виробниче стажування в ТДВ завод «Електрон», (Ямборак Р.).
2025 – Вебінар з наукометрії для професійного розвитку «Штучний інтелект у науці», Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». (Коваль Т.).
2025 – Програма підвищення кваліфікації СумДУ «Інструменти Google для науковців (Google for Research)» (Придеткевич Ю.).
2024 ‒ Виробниче стажування в АТ “Подільський Цемент (Ямборак Р.).
2024 ‒ Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Сучасні тенденції навчання хімії», Львівський національний університет імені Івана Франка, хімічний факультет, кафедра неорганічної хімії. (Коваль Т.).
2024 ‒ Міжнародне підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників «Інтерактивні технології змішаного навчання у підготовці технічних і наукових спеціалістів у країнах Європейського Союзу та України», Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян» (Люблін, Польща). (Коваль Т., Ямборак Р., Самар А., Придеткевич Ю.).
2024 – Виробниче стажування в АТ «Подільський Цемент» (Ямборак Р.).
2023 – Підвищення кваліфікації "Модернізація освітнього середовища в умовах воєнного та надзвичайного станів", ЗВО ПДУ, 30.11.2023 р. по 28.12.2023 р. (Крачан Т.).
2023 – Міжнародне стажування UNIgreen UA study visit at University of Almeria – working package: Digitalisation & Virtual Campus, 05.06-09.06.2023, BPI/UE/2022/12-00. (Крачан Т.).
2023 – Підвищення кваліфікації «Психолого педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу "Харчова хімія" в середовищі Moodle», Заклад вищої освіти "Подільський державний університет".. (Крачан Т., Коваль Т.).
2021 – Міжнародне підвищення кваліфікації (Вебінар) наукових, науково-педагогічних працівників ЗВО та працівників закладів освіти на тему: «Дистанційні засоби навчання на прикладі платформ ZOOM та MOODLE 15.02-22.02.2021 р. (м. Люблін, Республіка Польща). (Крачан Т., Коваль Т., Самар А., Придеткевич Ю.).
2021 – Дистанційне закордонне стажування у Вищій Школі Агробізнесу м. Ломжі (Польща) з 25.10. 2021 р. по 03.12. 2021 р. (Крачан Т.).
Виховна робота
Викладачами кафедри ведеться профорієнтаційна робота, проводяться дні відкритих дверей, поширення інформації про університет серед учнівської молоді. Ми консультуємо найкращу учнівську молодь міста на допомогу у підготовці до предметних олімпіад та захисту наукових робіт.
Колектив кафедри дбає про всебічний розвиток здобувачів освіти, заохочуючи їх не лише до навчальної діяльності, а й наукових досліджень. Наставники (куратори) академічних груп допомагають активізувати творчу діяльність здобувачів, заохочуючи їх до участі у виховних заходах, що організовуються кафедрою та університетом.
Зокрема, проводили семінари: «Властивості води та розчинів» для вихованців організації «Пласт», «Здоровий спосіб життя в умовах гуртожитку» для здобувачів освіти, «Особиста гігієна і профілактика захворювань в умовах спільного проживання». Запрошений практичний психолог працював зі студентською аудиторією на тему: «Страх. Бути з ним чесним. Бути з ним поруч. Прийняти його і рухатися далі» «Сила всередині: шлях до стійкості».