2234

Коваль Тетяна Вячеславівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097)217-02-04
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7132-5887
Scholar
Publons
Scopus

Місце і дата народження:
19 липня 1968 року, м. Кам'янець-Подільський, Хмельницької області.


Освіта:

Чернівецький державний університет ім. Ю.Федьковича, 1990. Спеціальність: біологія. Кваліфікація: викладач біології і хімії.

Кандидатську дисертацію на тему «Ефективність використання мінерально-сапонітових кормових добавок при відгодівлі молодняку великої рогатої худоби» захистила у 1998 році (спеціальність  06.02.02 – Годівля сільськогосподарських тварин і технологія кормів).

Загальний професійний викладацький стаж: 27 років.


Напрям наукового дослідження:
«Удосконалення навчального процесу при вивченні біохімії здобувачами вищої освіти природничих спеціальностей»; «Біохімічні основи покращення якості продукції тваринництва»


Викладає навчальні дисципліни:

«Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії», «Біохімія», «Органічна хімія».


Трудова діяльність:

  • З жовтня.1994 р. ‒ старший лаборант кафедри хімії Кам'янець- Подільського сільськогосподарського інституту.
  • З 1995 р. ‒ здобувач кафедри годівлі тварин і технології кормів.
  • З вересня1999 р. по січень 2005 р. ‒ доцент кафедри хімії Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • З січня 2005 р. по листопад  2010 р. ‒ завідувач кафедри хімії Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • З лютого 2011 р. по травень 2015 р. ‒ доцент кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З травня 2015 р. по серпень 2021 р. ‒ доцент кафедри агрохімії, хімічних і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно- технічного університету.
  • З вересня 2021 р. по жовтень 2022 р. ‒ доцент кафедри екології і загальнобіологічних дисциплін.
  • З листопада 2022 р. ‒ доцент кафедри хімії.

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 ‒ Виробниче стажування на АТ «Подільський Цемент».

2025 – вебінар з наукометрії для професійного розвитку «Штучний інтелект у науці», Заклад вищої освіти «Подільський державний університет».

2024 ‒ Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Сучасні тенденції навчання хімії», Львівський національний університет імені Івана Франка, хімічний факультет, кафедра неорганічної хімії.

2024 ‒ Міжнародне підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників «Інтерактивні технології змішаного навчання у підготовці технічних і наукових спеціалістів у країнах Європейського Союзу та України», Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян» (Люблін, Польща).

2023 – Програма «Психолого-педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу «Біохімія» в середовищі Moodle», навчально-науковий центр перепідготовки і підвищення кваліфікації, Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». 

2022 – Програма «Діяльність профспілок європейського Союзу. Досвід Данії», Зимова школа профоргів, волонтерів та громадських активістів Подільського державного університету.

2021 ‒ Міжнародне підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників «Засоби дистанційного навчання на прикладі платформ ZOOM та MOODLE», Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян» (Люблін, Польща).

2020 – стажування «Вдосконалення викладання хімічних та біологічних дисциплін у закладі вищої освіти», Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

  1. Член громадської організації «Міжнародна фундація науковців і освітян України».
  2. Голова первинної профспілкової організації навчально-наукового інституту харчових технологій.

 

Навчально-методичні праці:

  1. Історія харчових виробництв Поділля: навчальний посібник / Т.М. Приліпко, Л.В. Руснак, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 400 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14116
  2. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Зберігання та пакування плодоовочевої продукції: практичний посібник. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 143 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14115
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2024. 412 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13497
  4. Плахтій П.Д., Коваль Т.В. Фізіологічні та біохімічні основи оздоровчого харчування. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2024. 282 с.ISBN 978-966-418-449-3. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12856
  5. Коваль Т.В., Крачан Т.М. Хімія: лабораторний практикум для здобувачів спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 206 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12242
  6. Коваль Т.В. Курс лекцій з дисципліни «Біохімія» для здобувачів спеціальності 163 «Біомедична інженерія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 223 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11601
  7. Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Здоров'язберігаючі технології з використанням продуктів бджільництва. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2023. 133 с.
  8. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський : Віт'АДрук, 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
  9. Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Словник-довідник з бджільництва. Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. 250 с.
  10. Плахтій П.Д., Коваль Т.В., Плахтій Д.П. Апівалеологія. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 234 с.
  11. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 380 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8972
  12. Коваль Т.В. Курс лекцій «Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії» для здобувачів вищої освіти спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам'янець-Подільський, 2021. 240 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8791
  13. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Ботаніка. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 477с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7991
  14. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Букалова Н.В. Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 653 сISBN 978-215-2132-54-6.
  15. Роговик Л.Й., Коваль Т.В., Овчарук О.В. Основи біоорганічної хімії: навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2019. 212 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/6596
  16. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії. Лабораторний практикум. м. Кам'янець-Подільський, 2018. 174 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/3021
  17. Строяновський В.С., Коваль Т.В., Плахтій Д.П. Харчові, оздоровчі та лікувальні властивості продуктів бджільництва. Навчально-методичний посібник. м.Кам'янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута»», 2018. 216 с.
  18. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Загальна біологія. Навчальний посібник. м. Кам'янець-Подільський, ПП Мошак М.І., 2017. 192 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/154
  19. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Біохімія тварин. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, Видавець ПП Зволейко Д.Г., 2016. 440 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/2472

 

Публікації (SCOPUS, WоS):

  1.  Samilyk M., Illіashenko Y., Tkachuk S., Prylipko T., Koval T. Evaluation of physicochemical properties and bioactivity of derivatives of black chokeberry products obtained during osmotic dehydration // Technology audit and production reserves. 2025. Vol. 4, No. 3(84). P. 67–73. https://www.scopus.com/pages/publications/105014528045?origin=resultslist
  2. Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal . Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. https://www.scopus.com/pages/publications/85207820830?origin=resultslist
  3. Tetiana Prylipko, Inna Kuzminska, Lesia Sheludchenko, Ruslana Semenyshena, Tetiana Koval. Control of the Quality and Safety of Dairy Products in Ukraine: International and Legal Aspects. European Food and Feed Law Review. Volume 18 (2023), Issue 1. Pages 22-30. https://www.scopus.com/pages/publications/85149981689?origin=resultslist
  4. Prylipko T., Koval T., Kostash V., Shuliar A., Tkachuk V., Shuliar A. Adaptive changes in the ornithine cycle and amino acid synthesis in sheep liver with different meat productivity. Independent Journal of Management & Production. 2021. N. 12(6). P. S632-S645. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9868
  5. Т. Prylipko, V.Kostash, Т.Koval, A.Shuliar, V. Tkachuk, A.Shuliar. Modeling of microbiological and biochemical processes under the conditions of steam contact sterilization in containers of turkey meat pate. Independent Journal of Management & Production (IJM&P). v. 12, n. 3, Special Edition ISE, S&P. May 2021. p.p. 318-334. https://doi.org/10.14807/ijmp.v12i3.1444
  6. Т. Prylipko, Т.Koval, V.Kostash, Т.Tocarchuk, А.Tsvihun. Optimization of recipe turkey meat pate. Carpathian journal of food science and technology. Vol. 12. Nr. (4) 2020. р. 98-112. https://www.scopus.com/pages/publications/85100024440?origin=resultslist
  7. T. M. Suprovych, M. P. Suprovych, T. V. Koval, T. M. Karchevska, V. A. Chepurna, I. O. Chornyi, A. P. Berezhanskyi (2018).  BoLA-DRB3 gene as a marker of susceptibility and resistance of the Ukrainian black-pied and red-pied dairy breeds to mastitis. Regul. Mech. Biosyst., 9(3), 363–368. https://doi.org/10.15421/021853.

 

Монографії:

  1. Тетяна Приліпко, Тетяна Коваль. Молочне виробництво в умовах змін клімату та сучасних технологій годівлі: функціональний гомеостаз, мінеральне живлення та якість продукції. Монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. 242 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14262  
  2. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Адаптивні властивості і нейрогормональна регуляція продуктивності птиці за вирощування в умовах промислових підприємств : монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 423 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12928
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 666 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11547
  4. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Коваль Т.В. Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія. Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. 390 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10288

 

Публікації в іноземних фахових виданнях: 

  1. Prylipko T.M., Koval T.V. Milk quality for cheese production in silage type feeding of cows. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February 2025. Issue Nr. 37. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2025. С. 144-149 http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14098
  2.  Prylipko T.M., Koval T.V. Functions of the antioxidant system in the animal body. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February Issue Nr. 31. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2024. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12927
  3. Prylipko T.M., Koval T.V. Exchange of proteins and nucleic acids in the tissues of chickens in connection with age and physiological state of the body. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). December 2023. Issue Nr. 30. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2023. С. 71-77. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-30-00-021
  4. Prylipko T.M., Koval T.V. Specific features of using inorganic sulfur for keratin synthesis and seasonal changes in wool. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2023. Issue Nr. 28. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 27-31. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12092 
  5. Prylipko T.M., Koval T.V. The influence of maternal nutrition on the duration of intrauterine development of calves. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). June 2023. Issue Nr. 27. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 86-89. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12054
  6. Prylipko T.M., Koval T.V. Method of operation quality control of meat raw materials and meat products. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2023. Issue Nr. 26. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 78-83. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-26-01-072
  7. Prylipko T.M., Koval T.V. Exchange of phosphorus compounds in pregnant and lactating animals. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). January 2023. Issue Nr. 25. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 121-126. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-25-01-059
  8. Prylipko T.M., Shulko O.P., Koval T.V. Culinary and technological properties of the meat of steers fed in a diet with modern balancing additives. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). October 2022. Issue Nr. 23. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 19-25. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-23-01-024  
  9.  Koval T.V., Prylipko T.M. Calcium- and magnesium-protein complexes of keratin formations in the blood of farm animals in connection with development and productivity. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2022. Issue 22. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 60-63. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-22-01-004
  10. Prylipko T.M., Koval T.V. The role of biocomplexes in the metabolism of productive animals. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2022. Issue Nr. 22. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 55-59. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-22-01-003
  11. Prylipko T.M., Koval T.V. Tracking and informing on the progress of fishery products. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February 2022. Issue Nr. 19. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 104-109. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-19-01-046

 

Наукові статті:

  1. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Якісні показники молочних продуктів залежно від введення в раціон корів мікроелементів на культурних пасовищах Чернівецької області з різним фоном мінеральних добрив. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. Вип. 141. Ч. 1. С. 275-281. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14102
  2. Ямборак Р.С., Крачан Т.М., Коваль Т.В. Дослідження вмісту алюмінію у воді: сезонні коливання та їх наслідки для якості сільськогосподарської науки. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 139. Ч. 2. С. 294-299. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.139.2.36                         
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Канцерогенні N-нітрозаміни в харчових продуктах. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 4. С. 271-277. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.27
  4. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Застосування напівконцентрованої амінокислотної добавки в годівлі ремонтного молодняку м’ясних курей. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 138. С. 355-359. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.43
  5. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вивчення біохімічних та морфологічних показників крові високопродуктивних здорових та хворих на кетоз корів. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 137. С. 442-447. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.137.52
  6. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Коваль Т.В. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. ‒ Вип. 1. С. 193-197. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13165
  7. Крачан Т.М., Ямборак Р.С., Коваль Т.В., Придеткевич Ю.О., Самар А.В. Вміст нітритів у м’ясопродуктах. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 1. С. 145-151. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.17
  8. Коваль Т.В., Крачан Т.М., Ямборак Р.С. Інформаційно-комунікативні технології у викладанні біохімії та хімічних дисциплін. Професійно-прикладні дидактики. Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 1. С. 48-51. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12841
  9. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вікові та функціональні особливості обміну білків і нуклеїнових кислот та зміни тканин організму птиці. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.38.
  10. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Обмін сірки в овець залежно від генетичних особливостей і способу утримання. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2023. Вип. 132. С. 321-326. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12166
  11. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вплив ультрафіолетового опромінювання та вітаміну D на обмін макроергічних сполук в організмі тварин. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2023. Вип. 129. С. 224-228. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.28
  12. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вікові зміни в тканинах тварин залежно від вмісту фосфорних сполук в організмі. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 127. С. 298-304. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.127.36.
  13. Коваль Т.В., Приліпко Т.М. Вплив різних типів годівлі на обмін фосфорних сполук в організмі птиці. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 126. С. 146-152. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.126.20
  14. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Адаптивні зміни властивостей ферментів при різному рівні молочної продуктивності. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 124. С. 183-188. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.124.25
  15. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Нейрогуморальна регуляція обміну речовин у разі порушення травлення в жуйних. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 123. С. 187-192. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.123.25
  16. Коваль Т.В., Приліпко Т.М. Нервово-гормональна регуляція секреції білків молочною залозою у кіз.  Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 122. С. 193-201. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.122.28
  17. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Продуктивність ставків та якість рибної продукції залежно від зміни кобальтових харчових ланцюгів. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 120. С. 238-245. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.120.30
  18. Косташ В.Б., Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Гематологічні показники Т- і В- клітинного імунітету коропа за філометроїдозу. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2020. Вип. 33. С.172-178. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-19
  19. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Моделювання процесу теплопередачі та масообміну обробки м’ясних паштетів за нагріву в тарі. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2020. Вип. 113 С. 214-219. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.29

 

Громадська діяльність:

З 2022 року ‒ голова первинної профспілкової організації навчально-наукового інституту харчових технологій.