2769

Димчук Анатолій Васильович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 609 65 83
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7749-9327
Scholar
Publons
Scopus
ResearchGate

Місце і дата народження:
21 квітня 1978 року в с. Вихватнівці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області


Освіта:

Вища. У 2002 році закінчив Подільську державну аграрну-технічну академію (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет) за спеціальністю «Зооінженерія» та здобув кваліфікацію зооінженера.

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив різних типів підбору на господарсько-біологічні ознаки тварин подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи» за спеціальністю 06.02.01 – «Розведення та селекція тварин» захистив у 2011 році.

У 2015 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва.


Напрям наукового дослідження:
«Сучасні селекційні та генетичні методи створення високопродуктивних стад молочної худоби»

Викладає навчальні дисципліни:

Технологія виробництва молока і яловичини; Наукове обґрунтування технологій виробництва продукції тваринництва; Методологія викладання профільних дисциплін; Управління науковими проєктами у тваринництві

Діяльність:

  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • У січні 2006 року прийнятий на посаду асистента кафедри розведення і генетики тварин;
  • З червня 2014 року – в.о. доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • З лютого 2017 року по серпень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва;
  • З жовтня 2019 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва;
  • З вересня 2020 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології;
  • З 24 листопада 2021 року Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»;
  • З 1 листопада 2022 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 6 червня 2023 року – в.о. директора навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 1 вересня 2023 року і по теперішній час – директор навчально-наукового інституту харчових технологій.

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 – Програма професійного розвитку академічних менеджерів, яка реалізується Британською Радою в рамках спільного проєкту Міністерства освіти і науки України та Світового банку «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 2025464618 (6 кредитів ЄКТС).

2025 – University of Tartu, Course Design Essentials. Строк проходження 26 травня – 5 липня 2025 року. Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 11114-25 (1 кредит ЄКТС).

2024 – Інститут біології тварин Національної академії аграрних наук. Годівля тварин, розведення та селекція тварин. Посвідчення №3/2024, дата видачі 3 травня 2024 року. Строк проходження 22 квітня – 3 травня 2024 року (2 кредити ЄКТС).

2023 – Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Модернізація освітнього середовища в умовах воєнного та надзвичайного станів. Свідоцтво СС 22769675/001281-23. Дата видачі 28 грудня 2023 року. Строк проходження 30 листопада – 28 грудня 2023 року (4 кредити ЄКТС).

2023 – University of Missouri, North Carolina State University, Fescue Toxicosis and Management. Строк проходження 7 вересня – 16 листопада 2023 року (1,5 кредитів ЄКТС).

2023 – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Тренінг для керівників експертних груп. Сертифікат №238/2023 (240). Дата видачі 24 травня 2023 року (1 кредит ЄКТС).

2021 – Instytut Badawczo-Rozwojowy Lubelskiego Parku Naukowo Technologicznego (Lublin, Republic of Poland), «In the international skills development (the webinar) on the theme: Distance learning tools on the example of zoom and moodle platforms». Сертифікат (ES №4458/2021), дата видачі 22.02.2021. Строк проходження 15–22 лютого 2021 р. (1,5 кредитів ЄКТС).

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова.


Наукові статті:

  1. Серховець С.В., Мазур Н.П., Димчук А.В. Робочі якості розшукових собак порід німецька та бельгійська вівчарка. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки, 2020. Том 22, № 93. с. 113-118. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9319
  2. Шутяк О.В., Димчук А.В. Вплив кормової добавки «Жиромол» на молочну продуктивність корів. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ПДАТУ. 2021. с. 71-76. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-9
  3. Федорович Є.І., Федорович В.В., Боднар П.В., Филь С.І., Димчук А.В., Оріхівський Т.В. Співвідносна мінливість фенотипових ознак та показників молочної продуктивності корів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Сільськогосподарські науки. 2021. Том 23, № 95. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9515
  4. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк О.В. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  5. Димчук А.В., Понько Л.П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  6. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенопових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  7. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України, 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009
  8. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. 106(6). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
  9. Лайтер-Москалюк C.В., Токарчук Т.С., Димчук А.В., Мізик В.П., Лайтер В.В. Оцінка безпечності та якості молока-сировини за удосконалення технологічних процесів первинної обробки молока. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №42. с. 9-14. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1
  10. Понько Л.П., Димчук А.В. Молочна продуктивність корів різного походження. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №43. с. 87-92. https://doi.org/37406/2706-9052-2024-2
  11. Лайтер В.В., Кухтин М.Д., Димчук А.В., Лайтер-Москалюк C.В., Оцінка вмісту нітратів у молоці коров’ячому сирому протягом року. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2025. №48. с. 43-51. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.5

 

Публікації (SCOPUS, WоS)

  1. Dymchuk A., Shcherbatiuk N., Pustova N., Ponko L., & Yamborak R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80

   

Навчально-методичні праці: 

  1. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 120 с.
  2. Димчук А.В. Методичні рекомендації для лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020. – 81 с.
  3. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 156 с.
  4. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 66 с.
  5. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 77 с.
  6. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  7. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  8. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 64 с.
  9. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  10. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  11. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 38 с.
  12. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 56 с.
  13. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломного проекту першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 60 с. 

 

Матеріали конференцій:

  1. Димчук А.В., Понько Л.П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  2. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк А.В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  3. Димчук А.В., Понько Л.П. Зв’язок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри». м. Полтава, 7 грудня 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13423
  4. Димчук А.В., Понько Л.П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра». м. Київ, 18-19 квітня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13425
  5. Димчук А.В., Понько Л.П., Лайтер В.В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». м. Кам’янець-Подільський, 10–11 жовтня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14271
  6. Понько Л.П., Димчук А.В. Зміна клімату та сільське господарство. ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». м. Кам’янець-Подільський, 3-4 червня 2025 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14298