Department of Chemistry
Викладацький склад | |
|
Молодший обслуговуючий персонал | |
|
Контакти:
32300, вул. Шевченка, 13
м. Кам'янець-Подільський
Хмельницька обл.
Тел. (03849) 68329
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Кафедру хімії реорганізовано 2022 року в межах новоствореного навчально-наукового інституту харчових технологій. Вона забезпечує виконання освітньої програми вищої освіти на рівні бакалавр та магістр, відповідає за рівень підготовки фахівців, розробку навчальних програм, організацію ефективної взаємодії між усіма учасниками навчального процесу. Головним завданням колективу кафедри є покращення навчального процесу та підготовка конкурентоспроможних фахівців, у тому числі для аграрної галузі.
За історії діяльності кафедри хімії в університеті у різні роки її очолювали доценти М.Я. Шлякман (1955-1962), С.П. Оліфіренко (1962-1977), А.І. Каретник (1977-1981), Л.Й. Роговик (1981-2005), Т.В. Коваль (2005-2010). В період з 2011 до 2022 рр. кафедра пройшла низку реорганізаційних етапів у зв'язку з оптимізацією навчального процесу: кафедра ТВППТ і хімічних дисциплін, очолювана Т.М. Приліпко (2011–2015), кафедра агрохімії, хімічних та загальнобіологічних дисциплін, очолювана Роговиком Л.Й. (2015-2021), кафедра екології і загальнобіологічних дисциплін , очолювана Недільською У.І. (2021-2022). |
Навчальна робота
Колектив кафедри працює зі здобувачами освіти навчально-наукового інституту харчових технологій, факультету агротехнологій і природокористування, інженерно-технічного факультету, факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві, навчально-наукового інституту енергетики, навчально-наукового інституту заочної і дистанційної освіти. Науково-педагогічні працівники забезпечують викладання таких навчальних дисциплін:
- Хімія
- Органічна хімія
- Біонеорганічна хімія
- Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії
- Хімічна екологія
- Контроль якості та безпечності харчових продуктів
- Методи контролю харчових виробництв
- Основи виробництва органічних харчових продуктів
- Технологічний контроль якості і безпеки харчових продуктів
Методична робота
Основною метою освітнього процесу вищої школи в умовах глобалізації, інформатизації та інтеграції світової спільноти є підготовка фахівця та формування творчої особистості, здатної до самостійної роботи, який вміє діяти в нестандартних ситуаціях і відчуває потребу в безперервній освіті. Для реалізації цієї мети у вищих освітніх закладах впроваджують різні форми та методи навчання, виявляють оптимальні шляхи інтеграції навчально-виховного процесу і науково-виробничої сфери, а також шукають нові та ефективні форми організації самостійної роботи здобувачів вищої освіти.
Для методичного забезпечення викладання навчальних дисциплін викладачами кафедри розроблені і надруковані навчальні посібники, методичні рекомендації до лабораторних та лекційних занять, робочі зошити, розроблені тексти лекцій. Для професійної підготовки майбутніх фахівців розроблено різні види самостійної роботи. Дистанційну форму навчання забезпечують електронні засоби, платформи Moodle, Zoom тощо.
Наукова робота
На базі кафедри функціонує студентський науковий гурток. На основі проведених досліджень готуються доповіді на всеукраїнські та міжнародні наукові конференції. Зокрема, матеріали досліджень висвітлюються на щорічній всеукраїнській студентській науково-практичній конференції "Екологічні проблеми сучасності", що організовується викладачами кафедри.
Напрями наукових досліджень:
- Удосконалення навчального процесу при викладанні хімічних дисциплін.
- Моніторинг вмісту хімічних компонентів біосфери.
- Удосконалення навчального процесу при вивченні біохімії здобувачами вищої освіти природничих спеціальностей.
- Біохімічні основи покращення якості продукції тваринництва.
Підвищенню якості навчального процесу шляхом впровадження новітніх освітніх інноваційних технологій сприяє співпраця з провідними високоефективними установами, підприємствами, господарствами будь якої форми власності в регіоні та області, оскільки сьогодення диктує свої умови, за якими випускник повинен відповідати критеріям провідних роботодавців та бути затребуваним на ринку праці.
Укладено договори про співпрацю із:
- Товариство з обмеженою відповідальністю «АВЕ у місті Івано-Франківськ» Івано-Франківської області.
- ФОП «Войціховський Е. » м. Кам'янець-Подільський
- Кам'янець-Подільський ліцей "Антей".
- ВОКСІТ Китайгородської с/ради.
Виховна робота
Викладачами кафедри ведеться профорієнтаційна робота, проводяться дні відкритих дверей, поширення інформації про університет серед учнівської молоді. Проводяться консультації найкращої учнівської молоді міста на допомогу у підготовці до предметних олімпіад та захисту наукових робіт. Колектив кафедри дбає про всебічний розвиток здобувачів освіти, заохочуючи їх не лише до навчальної діяльності, а й наукових досліджень. Наставники (куратори) академічних груп допомагають активізувати творчу діяльність здобувачів, заохочуючи їх до участі у виховних заходах, що організовуються кафедрою та університетом.