32316, Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, 12

Кафедра харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції

Department of Food Production Technologies and Food Standardization

image001

Викладацький склад

 

Адреса кафедри:

32305 Хмельницька область, м. Кам'янець-Подільський,
Заклад вищої освіти
«Подільський державний університет»
Проспект Грушевського, 2/8, корпус 4.
Тел. моб. (096) 270 56 02
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1 вересня 2020 року за ініціативи ректора Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» професора Володимира ІВАНИШИН було створено кафедру харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції.

Кафедра керує навчальними та виробничими практиками, курсовим і дипломним проектуванням.

НАВЧАЛЬНА РОБОТА КАФЕДРИ

На кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції проводяться навчання здобувачів вищої освіти за спеціальностями:

181 – Харчові технології;

ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІНЖЕНЕРІЯ» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітня кваліфікація: бакалавр з харчових технологій.

208 – Агроінженерія,

204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва,

201 – Агрономія,

141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка;

015 – Професійна освіта.

Перелік дисциплін:

  1. Харчові технології:
  • Технологія хлібопекарських виробів;
  • Технологія кондитерських виробів;
  • Технологія макаронних виробів;
  • Технологія харчових концентратів;
  • Технологія продукції ресторанного господарства;
  • Технологія м'яса і м'ясних продуктів;
  • Технологія молока і молочних продуктів;
  • Технологія зберігання і переробки зерна;
  • Технологія продуктів бродіння і виноробства;
  • Технологія оздоровчих продуктів;
  • Технологія консервування;
  • Технологія цукру і підготовки води.
  1. Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва;
  2. Наукові основи харчових технологій;
  3. Основи виробництва органічних харчових продуктів;
  4. Холодильна технологія харчових продуктів;
  5. Харчова хімія;
  6. Контроль якості та безпечності харчових продуктів;
  7. Теоретичні основи безпеки харчових продуктів;
  8. Мікробіологія харчових продуктів;
  9. Технічне забезпечення зберігання харчової продукції;
  10. Пакування харчових продуктів;
  11. Процеси і апарати харчових виробництв;
  12. Холодильне устаткування переробних виробництв;
  13. Проектування переробних і харчових виробництв;
  14. Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції;
  15. Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв;
  16. Механізація НРТС робіт у харчовій галузі;
  17. Технологічний контроль якості і безпеки харчових продуктів;
  18. Машини, обладнання та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції;
  19. Аналіз технологічних систем і обгрунтування рішень;
  20. Організація виробничих процесів;
  21. Управління технологічними процесами;
  22. Підйомно-транспортні машини;
  23. Моделювання технологічних процесів і систем;
  24. Інноваційне обладнання харчових виробництв;
  25. Моніторинг харчових виробничих процесів;
  26. Методи контролю харчових виробництв;
  27. Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання;
  28. Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв;
  29. Потоково-технологічні лінії виробництва харчової продукції.

 

 Методична робота

Науково педагогічними працівниками кафедри щорічно поновлюється необхідне навчально-методичне забезпечення дисциплін, розроблено відповідні робочі програми та навчально-методичні комплекси до них.

Активно впроваджується в навчальний процес дистанційна форма навчання та контролю якості знань здобувачів вищої освіти за допомогою навчальної платформи Moodle.

За останні роки НПП кафедри проведена значна методична робота. Видано підручники та навчальні посібники, серед них:  

  1. Модернізація технологічних процесів харчових виробництв: навчальний посібник / С.Д.Борук, В.М.Федорів. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 103 с.
  2. Технологічна експертиза харчової продукції: навч.метод. посібник / уклад. Федорів В.М., Кобаса І.М., Дійчук В.В. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2020. – 180 с.
  3. Процеси і апарати харчових виробництв. – Ч.1. Гідромеханічні процеси / С.Д.Борук, В.М.Федорів : навч. посібник. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 177 с.
  4. Приліпко Т.М.,  Косташ В.Б Технологія м'яса і м'ясних продуктів- Навч. Посіб. Кам'янець-Подільський, 2019-182с.
  5. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження //ПриліпкоТ.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б.//  – Кам'янець-Подільський, 2021. –  379 с.
  6. Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, Н.В. Букалова. - Кам'янець-Подільський, 2020. – 653 с.
  7. Приліпко Т.М.,  Косташ В.Б. Технологія забою, переробки і стандартизації птиці- Навч. Посіб. Кам'янець-Подільський, 2019-200с.
  8. Моніторинг виробничих процесів / С.Д.Борук, В.М.Федорів : навч. посібник. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 127 с.
  9. Приліпко Т.М., Косташ В.Б Технологія, стандартизація товарної риби і рибних продуктів. Навчальний посібник для здобувачів вищої освіти аграрних вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації //. – Кам'янець-Подільський, 2020. – 278 с.

Крім цього, НПП кафедри видано більше 30 методичних рекомендацій для виконання здобувачами вищої освіти лабораторних, практичних, курсових робіт та завдань для індивідуальної і самостійної роботи, а саме:

  1. Методичні рекомендації до виконання курсового проєкту з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 96с.
  2. Конспект лекцій з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 136с.
  3. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів – Кам’янець-Подільський:  ПДАТУ, 2021. – 112с.
  4. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Наукові основи харчових технологій» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський:  ПДАТУ, 2021. – 92с.
  5. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  6. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  7. Методичні рекомендації: до проходження виробничої практики в переробних і харчових підприємствах (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / В.В. Підлісний, О.М. Семенов, В. М. Федорів - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 44 с.
  8. Наукові основи харчових технологій: навч.метод. посібник / уклад.: Федорів В.М., Кобаса І.М., Борук С.Д. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2021. – 120 с.
  9. Технологічна експертиза харчової продукції: навч.метод. посібник / уклад. Федорів В.М., Кобаса І.М., Дійчук В.В. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2020. – 180 с.
  10. 10. Конспект лекцій з дисципліни «Основи технології виробництва та первинної переробки сільськогосподарської продукції» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84 с.
  11. Конспект лекцій з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 68 с.
  12. Конспект лекцій з дисципліни «Холодильна технологія харчових продуктів» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 108 с.
  13. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Основи технології виробництва та первинної переробки сільськогосподарської продукції» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 76 с.
  14. 14. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 70 с.
  15. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Холодильна технологія харчових продуктів» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 84 с.
  16. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 1 «Технологія зберігання і переробка зерна та насіння» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти на базі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 132с.
  17. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 2 «Технологія зберігання і переробки плодів та овочів» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти на базі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  18. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 1 «Технологія зберігання і переробка зерна та насіння» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 164с.
  19. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 2 «Технологія зберігання і переробка плодів та овочів» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 128с.
  20. Методичні рекомендації для виконання курсового проекту з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 60с.
  21. Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 195с.
  22. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 55с.
  23. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 34с.
  24. Методичні рекомендації для виконання самостійної роботи з дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 16с.
  25. Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 78с.
  26. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності  181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 104с.
  27. Конспект лекцій з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 181 «Харчові технології» / Т.М.Приліпко – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. – 138с.

 

Наукова робота

Поряд з навчальною роботою із завдань кафедри є підготовка конкурентоспроможних фахівців в області харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції, тому наукова підготовка включає теоретичні та практичні знання й уміння, а також навики розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.

При кафедрі систематично функціонують наукові гуртки.

Щорічно виконуються роботи на конкурси студентських наукових робіт, доповідаються виступи на наукових студентських конференціях. НПП кафедри виступають офіційними опонентами докторських і кандидатських дисертацій, беруть безпосередню участь у конференціях, обмінюючись досвідом і результатами наукового пошуку.

НПП кафедри проходять стажування та підвищення кваліфікації в провідних та навчальних закладах регіону й України, а також закордонні стажування, що дає змогу залучати в навчальний процес прогресивні методи  організації і навчання.

Науково-педагогічні працівники кафедри ведуть науково-дослідну роботу за напрямом “Дослідження і удосконалення процесів виробництва сільськогосподарської продукції та стандартизації харчових продуктів і напоїв”. Державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0121U109290.

Метою наукових досліджень є:

  • удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів;
  • удосконалення технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів;
  • удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва;
  • розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини;
  • дослідження процесу просіювання сипких матеріалів з метою удосконалення конструкцій просіювачів і збільшення ефективності їх роботи;
  • удосконалення процесів стерилізації і пастеризації для обробки харчових продуктів та напоїв (державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0121U113274).

 

За результатами науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками кафедри видано:

наукові статті у наукометричних базах даних Scopus:

  1. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk.Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.- Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI:https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
  2. Sergii Samiilenko, Vоlоdymyr Bondar, Volodymyr Piddubnyi, Olena Bilyk, Vitaliy Shutyuk, Viktor Fedoriv.Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: criteria for energy efficiency of an enterprise. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. -2021. -Vol. 3 (8(111), р.6–13. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235081
  3. Igor Stadnyk, Anatoly Sokolenko, Volodymyr Piddubnuy, Kostiantyn Vasylkivsky, Andrii Chahaida, Viktor Fedoriv.Justification of thermodynamic efficiency of the new air heat pump in the system of redistribution of energy resources at the enterprise. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences.-2021. -Vol. 15, р.680–693. DOI: https://doi.org/10.5219/1666
  4. Optsmization of recipe turkey meat pate / Т. Prylipko, Т.Koval, V.Kostash, Т.Tocarchuk, А.Tsvihun // Carpatian journal of food science and technology. ‒ 2020. ‒ Vol. 12, Nr.(4). – Р. 98-112. https://doi.org/10.34302/crpjfst/2020.12.4.11

наукові статті у наукометричних базах даних Web of Science:

  1. Т. Prylipko, V.Kostash, Т.Koval, A.Shuliar, V. Tkachuk, A.Shuliar. Modeling of microbiological and biochemical processes under the conditions of steam contact sterilization in containers of turkey meat pate. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 12, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2021. p.p. 318-334. http:// www.ijmp.jor.br. ISSN: 2236-296X. DOI: http://dx.doi.org/ 10.14807/ijmp.v12i3.1444.
  2. Adaptive changes in the ornithine cycle and amino acid synthesis in sheep liver with different meat productivity / Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Alina Shuliar, Volodymyr Tkachuk, Alona Shuliar // Independent Journal of Management & Production. – 2021. – N. 12(6). – P. S632-S645.

DOI:https://doi.org/10.14807/ijmp.v12i6.1751

  1. V.P. Lyasota, T.I. Bakhur, M.V. Utechenko, M.M. Fedorchenko, I.O.Rublenko, N.V.Bukalova, N.M. Bogatko, A.A. Antipov, S.А. Tkachuk, T.MPrilipko, N.I. Sakhniuk, A.F. Bogatko Effect of a complex prebiotic preparation on the preservation, growth intensity and microflora in rabbits’ intestine. Ukrainian Journal of Ecology,2019, 6-11, doi: 10.15421/2020_250 https://www.ujecology.com
  2. Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova, Vasil P. Lyasota, Lyudmyla P. Artemenko1, Leonid M. Bogatko, Tetiana . Bakhu,. Tatiana M. Prilipko, Inna V. Zabarna, Lubov B. Savchuk, Svetlana А. Tkachuk Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // www.fbp.uniag.sk
  3. Tetiana Prylipko, Yevhen Dulkay, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Tetyana Verbelchuk Metabolism, productive performance of bright breeds of lacquer for feeding in the diet of aquaculture supplements. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 13, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2022. p.p. 241-251. http:// www.ijmp.jor.br. ISSN:2236-296X. DOI:http://dx.doi.org/10.14807/ijmp.v13i3.1989.

монографії (розділи монографій):

  1. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М., Кузьмінська І.М. Обгрунтування режимів та параметрів обладнання для термічної обробки харчових продуктів: монографія – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. – 550 с.
  2. Стадник І. Я., Піддубний В.А., Хареба О.В., Федорів В.М., Підгорний В.В. Сучасні технології та енергетичні потоки при формуванні борошняних напівфабрикатів: монографія –Тернопіль: Ви-тво ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35163
  3. Семенов О.М., Підлісний В.В., Федорів В.М., Горбатюк М. Дослідження фізико-хімічних методів підготовки споживчої тари, матеріалів і продукції до фасування // Наука XXI ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2 томах / за заг. ред.: В.В. Іванишина. – Тернопіль: Крок, 2021. Т.2. Природничі науки.– с. 20-30.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9016

  1. Приліпко Т., Косташ В., Федорів В., Кузьмінська І. Оцінка методу обробки колагенвмістної сировини за використання біотехнологічних прийомів // Наука ХХІ ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред. В.В.Іванишина. Тернопіль: Осадца Ю.В., 2021. Т.2. Природничі науки. – с. 407-417.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9029

  1. Приліпко Т., Букалова Н., Богатко Н., Богатко А. Критерії мікробіологічної оцінки за встановлення якості і безпечності молока і молочних продуктів // Наука ХХІ ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред. В.В.Іванишина. Тернопіль : Осадца Ю.В., 2021. Т.2. Природничі науки. – С. 430-446.
  2. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Шулько О.П. Експериментальне обґрунтування оптимального режиму стерилізації м'ясних паштетів вертикального автоклава періодичної дії із зміненими конструктивними параметрами: монографія – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2019. – 178 с.

наукові статті у фахових наукових виданнях категорії Б:

  1. Обгрунтування впливу фізіологічних процесів на якість зберігання зернової маси. / В.М. Федорів, В.В. Підлісний, О.М.Семенов // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. –2020.–№1(33),–С.47–53. DOI: http://pb.pdatu.edu.ua/article/view/239512
  2. Обґрунтування впливу інтенсифікації процесу просіювання на адгезійні властивості сипких матеріалів / В.М. Федорів, В.В. Підлісний, О.М.Семенов, О.О. Єрменчук // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. – 2022. – №29. – С. 70 – 76. ISSN 2522-1221.

http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/1103/1042

  1. Вплив геометрії споживчої тари на піноутворення при розливі харчових рідин. / І.М. Кузьмінська // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь: ТДАТУ, 2020. Вип. 21. т. 1. С. 143-151.

DOI:10.31388/2078-0877-2021-21-1-143-151

  1. The influence of optimal diet recipes including complex drug devivit-selenium on production traits in young simmental cattle under the conditions of the carpathian region of bukovina. / T.N. Prylipko, O.P Shulko // Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон: Видавничий дім «Гельветика»,‒ 2020. ‒ Вип. 113. ‒ С.220-225. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.30
  2. Моделювання процесу теплопередачі та масообміну обробки м’ясних паштетів за нагріву в тарі / Т. Приліпко, Т. Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія сільськогосподарські науки. ‒ 2020. ‒Вип. 113. ‒ С. 214-219.DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.29
  3. Стадник І. Ю., Матенчук Л.Ю.,  Новак Л.Л., Федорів В.М.Cтруктурно-механічні характеристики  марципанових паст. Обладнання та технології харчових виробництв. – 2021.– № 1(42). –С. 67–74.

 http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/8345

  1. Піддубний В.А., Стадник І.Я., Федорів В.М., Максименко І.Ф. Інтенсифікація процесів виробництва виноматеріалів. Обладнання та технології харчових виробництв. – 2021.– № 2(43). –С. 101–110.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9699

  1. Приліпко Т.М., Федорів В.М., Косташ В.Б. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.1.13

 

наукові статті в інших виданнях (в т.ч. зарубіжних):

  1. Methods of teaching a course in biochemistry and the formation of general subject competencies for students majoring in «Technology of production and processing of livestock products» / Т.М.Prylipko, Т.V.Koval // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ February 2021. ‒ Issue Nr. 15. Part 6. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. ‒ Р. 48-54. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-15-06-030.
  2. 2. Improvement of the organization of the educational process in the study of biochemistry by future specialists of the agro-industrial complex / Т.М.Prylipko, Т.Koval // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2021. Issue Nr. 16. Part 6. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. Р. 38-44. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-06-030.
  3. 3. Technological and physicochemical parameters of semi-finished poultry meat depending on the method of manufacture / M. Prуlipko, V.В. Kostash, V.M. Fedoriv // Modern engineering and innovative technologies Heutiges Ingenieurwesen und innovative Technologien, Germany, Karlsruhe 2021, Part 2, no. 15, Р. 119-123
  4. 4. Quality control and methods for determining the adulteration of different types of honey / M. Prуlipko, N.V. Bukalova, N.M. Bogatko, A.F. Bogatko // Modern engineering and innovative technologies. Heutiges Ingenieurwesen und innovative Technologien, Germany, Karlsruhe 2021, Part 2, no. 15, Р. 48-55
  5. 5. Rheological indicators of the quality of fish minced meat made by different technologies / Т.М.Prylipko, В. Kostash, І.М. Kuzminska // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2021. Issue Nr. 16. Part 2. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. Р. 11-15. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-02-025.
  6. Quality of pig slaughter products depending on inorganic and organic selenium additives in the diet/ V..M. Asafat, Т.М.Prylipko // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online).   April 2021. Issue Nr. 16. Part 2. ‒ Karlsruhe, Germany 2021.  Р. 57-62. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-06-030.
  7. Modern aspects of healthy eating and state regulation of compliance with food safety and quality requirements. / T.M. Prylipko, V.В. Kostash, V.M. Fedoriv // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). – October 2021. – Issue Nr 17. Part 1. – Karlsruhe, Germany 2021. – P.49-58 DOI: 10.30890/2567-5273.2021-17-01-043
  8. Metabolism in cattle with digestive disorders / Т.М.Prylipko, Т.V.Koval, V.B.Kostash // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2021. ‒ Issue Nr. 17. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. ‒ Р. 73-77. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-17-01-051.
  9. Bіосhеmісаl bases of increase of fat content of dairy raw materials / T.M.Prylipko, T.V.Koval // Annali d’Italia. Scientific journal of Italy. ‒ №25. vol.1. ‒ Florence, Italy. 2021. ‒ P. 51-55.

 

За результатами науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками кафедри отримано охоронних документів:

  1. Патент України на корисну модель 144926, МПК G01N 33/12 (2006.01). Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним методом / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П., Богатко Л.М., Бахур Т.І. - № u 2019 11852; заявл. 06.12.2019; опубл. 10.11.2020, Бюл. №21. 4 с.
  2. Пат. 144936 U Україна, МПК А01D 21/00. Підкопуючий пристрій коренебульбозбиральної машини/ Бончик В.С., Дуганець В.І., Кузьмінська І.М., Дубік В.М. (Україна) - № u 2020 01578; Заявлено 05.03.2020; Опубл. 10.11.2020, Бюл. № 21. – 4 с.
  3. Пат. № 148478 Україна, МПК (51) А01В 33/10(2006.01).А01В 39/20(2006.01). Ніж грунтообробної машини / Бончик В.С., Дуганець В.І., Девін В.В., Підлісний В.В.,Федорів В.М. (Україна). – № u 2021 01542; заявл. 24.03. 2021; опубл. 11.08. 2021, Бюл. № 32. – 4 с.
  4. Пат. 148467 U Україна, МПК В01D 25/38. Фільтр для очищення дизельного палива / Іванишин В.В., Дуганець В.І., Підлісний В.В., Бончик В.С., Оленюк О.А. (Україна) - № u 2021 01439; Заявлено 22.03.2021;Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  5. Пат. 148468 U Україна, МПК В29С 35/00. Переносний вулканізаційний пристрій для ремонту гумових полотен / Іванишин В.В., Панцир Ю.І., Дуганець В.І., Підлісний В.В., Бончик В.С., (Україна) - № u 2021 01450; Заявлено 22.03.2021; Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  6. Пат. 148474 U Україна, МПК А01D 25/02. Копач для коренеплодів / Бончик В.С., Дуганець В.І., Девін В.В., Ткачук В.С., Підлісний В.В. (Україна) - № u 2021 01538; Заявлено 24.03.2021; Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  7. Пат. 147313 Україна: МПК G01N 33/12 (2006.01).Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці за числом Неслера / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М.,Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - № u 2020 07811; заявл. 08.12.2020; опубл. 28.04.2021, Бюл. № 17. 4 с.
  8. Пат. 147996 України : МПК G01N33/12, G01N33/48. Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці за бактеріоскопчного оцінювання / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М., Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - №u 2021 01203;  заявл. 11.03. 2021; опубл. 23.06. 2021, Бюл. № 25. 4 с.
  9. Пат. 148290, України : МПК  G01N33/04 (2006.01). Спосіб визначення фальсифікації вершкового масла рослинними оліями / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М.,Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - № u 2021 07810; заявл. 08. 12. 2021; опубл. 04. 08. 2021, Бюл. № 31. 3 с.
  10. Патент України на корисну модель 142980, МПК G01N33/04(2006.01). Спосіб визначення фальсифікації згущеного молока рослинними оліями. / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. - № u201911706 заявл. 06.12.2019; опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с. Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org

11. Патент України на корисну модель 142999 МПК G01N33/04(2006.01). Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного гідрокарбонатом натрію. / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. - № u2019 11868 заявл. 12.12.2019 опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org.

image003 image004 image005
image006 image007 image008

 

Здобувачі вищої освіти спеціальності 181 “Харчові технології” під керівництвом науково-педагогічних працівників кафедри систематично приймають участь у наукових заходах в Україні і за кордоном.

Науково-педагогічними працівниками кафедри, із залученням здобувачів вищої освіти спеціальності 181 “Харчові технології”, щорічно надаються науково-консультаційні послуги виробникам харчової продукції.

  

Практична підготовка

 Харчові технології в Україні є однією з конкурентоспроможних галузей економіки, тому потребує висококваліфікованих фахівців, здатних забезпечити високу якість харчової продукції, збереження здоров’я нації.

image009

Практична підготовка в ЗВО «Подільський державний університет» на кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції є обов’язковим елементом освітньо-професійної підготовки здобувачів та здійснюється відповідно до «Положення про проведення практики здобувачів вищої освіти  ЗВО ’’ПДУ’’»

image010

image011

Бази практики, у тому числі спеціальності 181  «Харчові технології», освітніх програм.

Для покращення навчального процесу створено філії кафедри на яких проводяться лабораторні та практичні заняття, виробничі практики здобувачів вищої освіти. Серед них підприємства: приватне підприємство «Деметра-2010», с. Боришківці, Кам'янець-Подільського району Хмельницької області; фермерське господарство «Зоря», с. Великий Кучурів, Чернівецької області; ФОП «Крупельницький М.А.», с. Вербка, Кам'янець–Подільського району Хмельницької області.

 

Угоди про творчу науково-практичну співпрацю

Проходження практик здійснюється за типовими індивідуальними та колективними угодами між ЗВО «Подільський державний університет» та харчовими і переробними підприємствами.

Практична підготовка здобувачів вищої освіти спрямована на закріплення та  поглиблення теоретичних знань здобувачів з технології виробництва продукції, ознайомлення з сучасним обладнанням, методами та формами здійснення технологічних процесів, оволодіння практичними професійними вміннями та навичками, готовності до самостійної професійної діяльності в умовах конкурентного ринкового середовища.

image012

Проходження виробничої практики дає можливість здобувачам закріпити отримані знання з вивчених дисциплін навчального плану, набути професійних вмінь та навичок практичної роботи за обраною спеціальністю в реальних, виробничих умовах.

Програма виробничої практики

Методичні рекомендації: до проходження виробничої практики в переробних і харчових підприємствах (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / В.В. Підлісний, О.М. Семенов, В. М. Федорів - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 44 с.

 

Здобувачі під час проходження виробничої практики мають змогу

- ознайомитися з  виробничою структурою, окремими функціональними підрозділами (складською, виробничою, адміністративно-побутовою групами та групою технічних приміщень), їх взаємозв’язком у процесі виготовлення кулінарної продукції та її реалізації;

– ознайомитися з особливостями організації виробництва напівфабрикатів та готової продукції на робочих місцях, ділянках, технологічних лініях, забезпечення їх обладнанням і інвентарем;

– ознайомитися із діючою на базі практики нормативною документацією, яка регламентує технологічний процес та показники якості продукції;

– ознайомитися з технікою безпеки на робочих місцях та набути навичок використання сучасного обладнання;

Набуті практичні навички  в подальшому покращать теоретичне навчання фахових дисциплін для всебічного розкриття особливостей майбутньої професії.

 

Виховна робота

Виховна робота на кафедрі охоплює усі напрямки виховання молодої людини та формування особистості майбутніх фахівців інженерно–технічного факультету, здатного до якісної професійної діяльності, творчості та самовдосконалення. Викладацький склад кафедри разом з наставниками академічних груп активізує творчу діяльність здобувачів вищої освіти, заохочуючи їх до участі у поза навчальних освітніх та виховних заходах, що організовуються кафедрою.

image013

 Ведеться профорієнтаційна робота, проведення днів відкритих дверей, поширення інформації спеціальності серед учнівської молоді. Колектив кафедри дбає про всебічний розвиток здобувачів, заохочуючи їх науковий пошук, звертаючи увагу на ідейно-патріотичне виховання молодого покоління.

image014 image015

 Основні напрямки роботи співробітників кафедри в плані виховних заходів є:

  • виховання високорозвиненої особистості в дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України в умовах розвитку української державності;
  • підвищення духовного та культурно-освітнього рівня студентської молоді;
  • реалізація заходів щодо дотримання здобувачами вищої освіти законодавства України, морально-етичних норм поведінки як в університеті, так і за його межами, дбайливого ставлення до майна Університету;
  • проведення профорієнтаційної роботи шляхом здійснення різноманітних заходів для учнівської молоді з метою популяризації спеціальностей кафедри та факультету, залучення майбутніх абітурієнтів до підготовки до вступу і подальшого навчання в університеті;
  • формування пропозицій щодо призначення наставників (кураторів) академічних груп.

Наставники академічних груп регулярно проводять різноманітні заходи, екскурсії, зустрічі з ветеранами АТО, керівниками с.-г. підприємств.  

Наставниками академічних груп є: к.т.н., доцент Федорів В.М., к.т.н., асистент Кузьмінська І.М., к.с-г.н., асистент Косташ В.Б.

  

МАТЕРІАЛЬНО – ТЕХНІЧНА БАЗА

Науково-педагогічними працівниками кафедри здійснюється значний обсяг робіт, спрямованих на забезпечення якісної підготовки здобувачів вищої освіти, пов’язаних із підтриманням у належному стані та подальшим розвитком матеріально-технічної та інформаційної бази навчально-виховного процесу.

В лабораторіях встановлено навчальні макети машин з метою наочності вивчення їх будови і робочого процесу. Проводиться оновлення приладів, інструментів та матеріалів у відповідності до вимог робочих навчальних планів і програм навчальних дисциплін.

 

image016 image017
image018 image019

 

 

image020

Аспірантура, докторантура

Завідувач аспірантури, докторантури
Федорчук Наталія Вікторівна
кандидат економічних наук, доцент 

Напрямок діяльності: прийом відвідувачів та надання консультацій; організація та прийом документів вступників в аспірантуру, докторантуру; контроль за навчанням аспірантів, докторантів та роботою відділу.

Фахівець відділу
Дранус Людмила Василівна

Напрямок діяльності: прийом відвідувачів та надання консультацій з приводу роботи аспірантури; організація та прийом документів здобувачів; контроль за навчальним процесом здобувачів та організацією екзаменаційних сесій.

 

 

Діяльність відділу

Відділ аспірантури та докторантури університету відповідає за прийом в аспірантуру, докторантуру; організацію, облік та контроль за роботою здобувачів.

У своїй роботі відділ керується «Положенням про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 309 від 1 березня 1999 р., Законом України про вищу освіту, Положенням про відділ аспірантури та докторантури, Статуту ЗВО «Подільський державний університет» та інших нормативних документів університету.

Відповідно до своїх функціональних обов'язків співробітники відділу:

  • надають консультації з питань вступу до аспірантури, докторантури та прикріплення здобувачами університету;
  • організовують процес замовлення університетом державних місць в аспірантурі та докторантурі;
  • проводять прийом документів вступників до аспірантури, докторантури та здобувачів;
  • координують роботу екзаменаційної сесії;
  • видають накази про зміни в контингенті аспірантів, докторантів;
  • надають необхідні документи після закінчення аспірантури, докторантури.

Перелік спеціальностей, за якими здійснюється підготовка наукових кадрів в аспірантурі та докторантурі ЗВО «Подільський державний університет»

Аспірантура:
«201» Агрономія;
«015» Професійна освіта;
«073» Менеджмент;
«051» Економіка;
«204» Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва;
«211» Ветеринарна медицина.

Докторантура:
«201» Агрономія;
«073» Менеджмент;
«051» Економіка.

 

Нормативно-правові документи

Нормативно-правова база
Лист-роз`яснення МОН України «Порядок проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії»
Положення про аспірантуру та докторантуру
Положення про організацію освітнього процесу для здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії
Положення про порядок формування iндивідуальних освітніх траєкторiй здобувачами вищої освiти ступеня доктор фiлософiї в ЗВО «Подільський державний університет»
Положення про педагогічну практику здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії
Правила прийому на навчання до аспірантури та докторантури в 2022 році
Ліцензійний обсяг
Перелік освітньо-наукових програм з розподілом ліцензованих обсягів, за якими планується здійснювати набір у 2022 році
Зразки документів для вступу в аспірантуру
Програми вступних іспитів для здобуття ступеня доктор філософії
Обсяги підготовки науково-педагогічних кадрів через аспірантуру, докторантуру за рахунок бюджетного фінансування у 2022р
Індивідуальний план роботи аспіранта
Порядок звітування аспірантів
Картка звітування аспіранта
 
Постанова Кабінету міністрів України від 17 листопада 2021 р. № 1197 «Деякі питання присудження (позбавлення) наукових ступенів»
Постанова Кабінету міністрів України від 12 січня 2022 р. № 44 «Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії»

Освітньо-наукові програми, що вступають в дію з 1 вересня 2022року

«Професійна освіта (аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології)» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 015 «Професійна освіта»
«Економіка» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка»
«Менеджмент» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент»
«Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
«Ветеринарна медицина» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина»
«Агрономія» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія»

Освітньо-наукові програми, що вступають в дію з 01 вересня 2021 року

«Професійна освіта (аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології)» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 015 «Професійна освіта»
«Економіка» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка»
«Менеджмент» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент»
«Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
«Ветеринарна медицина» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина»
«Агрономія» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія»

Освітньо-наукові програми, що вступають в дію з 01 вересня 2020 року

«Професійна освіта (аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології)» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 015 «Професійна освіта»
«Економіка» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка»
«Менеджмент» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент»
«Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
«Ветеринарна медицина» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина»
«Агрономія» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія»



 

 

Контактна інформація
Тел.: +38 (03849) 68-3-33
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Адреса: м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка 12, гол. корпус ЗВО «ПДУ», 1 пов., каб. №6

Графік роботи служби охорони

 
Т.в.о. керівника служби охорони
Кузема Вадим Станіславович

 

Список працівників служби охорони ЗВО «Подільський державний університет»

Головний корпус ЗВО «ПДУ» - графік роботи: з 08.00 до 08.00
Ростецький Олександр Броніславович 0982798752
Цішковський Микола Борисович 0972508628
Зварич Віктор Петрович 0985248403
Кінц Тетяна Миколаївна 0982243819
Транспортні ворота ЗВО «ПДУ» - графік роботи: з 08.00 до 08.00
Полянський Володимир Фомич 0972361150
Ткачук Сергій Вікторович 0988885094
Іванов Юрій Дмитрович 0674540692
Андрущак Василь Васильович 0972467721
Тракторний стан ЗВО «ПДУ» - графік роботи: з 08.00 до 08.00
Станкевич Микола Георгійович 0673822589
Дячук Сергій Володимирович 0680361466
Горбатюк Володимир Володимирович 0967696909
Козак Антон Володимирович 0988170254
Гараж ЗВО «ПДУ» - графік роботи: будні дні з 16.00 до 08.00, вихідні дні з 08.00 до 08.00 
Іванишина Тамара Василівна 0960493460
Валько Григорій Володимирович 0985557405
Врублевський Ігор Станіславович 0985791770
Інженерно-технічний факультет ЗВО «ПДУ» – графік роботи: з 08.00 до 08.00
Афанасенко Олександр Володимирович 0987276275
Бурдинюк Олександр Іванович 0983701163
Продан Віктор Миколайович 0689372425
Кузик Василь Олександрович 0680385417
Факультет ветеринарної медицини і технологій у тваринництві ЗВО «ПДУ» – графік роботи: будні дні з 16.00 до 08.00, вихідні дні з 08.00 до 08.00
Павленко Олександр Васильович 0972662337
Ромасюк Микола Анатолійович 0678036698
Довгань Віктор Миколайович 0680447264
Підмінні охоронці
Німець Віктор Іванович 0982649551
Данильчук Євгеній Олексійович 0974622096

 

Наші партнери

Країна Навчальний заклад або його підрозділи, з якими підписано угоду про співробітництво Лінк
1 Польща Варшавський аграрний університет www.sggw.pl
2 Польща Люблінська академія механізації сільського господарства www.ar.lublin.pl
3 Польща Краківський сільськогосподарський університет en.ur.krakow.pl
4 Латвія Вільнюський технічний університет www.vgtu.lt
5 Молдова Коледж інформатики www.cich.md
6 Молдова Державний аграрний університетом Молдови www.uasm.md
7 Молдова Академія Наук Республіки Молдова www.asm.md
8 Казахстан Казахстанський аграрно – технічний університет ім. С. Сейфуліна kazatu.kz
9 Польща Свєнтокшиська політехніка в м. Кельцах www.tu.kielce.pl
10 Словакія Словацька університет сільського господарства в місті Нітра www.uniag.sk
11 Польща Вермінско- мазурський університет www.uwm.edu.pl
12 Польща Університет науки про життя www.sggw.pl
13 Польща Державне вище професійне училище www.pwsz.pl
14 Італія Університет Флоренції www.unifi.it
15 Нідерланди Програма практики та стажування www.infoworld.com.ua
16 Швеція Програма практики та стажування www.infoworld.com.ua
17 Данія Програма практики та стажування www.infoworld.com.ua
18 Швейцарія Програма практики та стажування www.infoworld.com.ua
19 США «Ohio» Програма навчання та стажування www.infoworld.com.ua
20 США «Mast» Програма навчання та стажування www.infoworld.com.ua
21 США «САЕР» Програма практики та стажування www.infoworld.com.ua
22 Канада Програма навчання та стажування www.infoworld.com.ua
23 Австралія Програма навчання та стажування www.infoworld.com.ua
24 Польща Програма навчання, практики та стажування www.infoworld.com.ua
25 Нова Зеландія Програма навчання та стажування www.infoworld.com.ua
26 Австрія Програма практики у селянській фермерській спілці www.infoworld.com.ua
27 Німеччина Програма навчання, практики та стажування Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
28 Данія Програма практики та стажування Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
29 Норвегія Програма практики та стажування Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
30 США Програма навчання та стажування Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
31 Швейцарія Програма практики Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
32 Німеччина Студентська програма підвищення кваліфікації www.dbv-agarpracticum.de
33 Німеччина Програма практики www.apollo-online.de
34 Пакістан Аграрний університет Файсалабад (АУФ) www.uaf.edu.pk
35 Польща Державна Вища Професійна Школа в м. Хелм  
36 Німеччина Федеральне Міністерство продовольства і сільського господарства www.bmel.de
37 Німеччина Deutscher Bauernverband
International Training Programs
www.bauernverband.de
38 Польща Центр Професійної та Безперервної Освіти в Познані ckziupoznan.pl
39 Польща Інститут нафти і газу www.inig.pl

Рідкісна книга

 

Абрамов А. Почва и минеральные удобрения / А. Абрамов, И. Осипов – Москва : Ленинград : Госсельхозиздат, 1931. – 46 с.

Аверін В.Г. Мисливство : порадник українського мисливця / В. Г. Аверін. – Харків : Радянський селянин, 1927. – 252 с.

Аверинцев С. В. Основы зоологии . Общая зоология / С. В. Аверинцев. – 3-е изд.– Москва : Госиздат, 1925. – Вып. 1. – 252 с.

Аверінцев С. В. Практичні роботи з зоології (Хордові) : [посіб. для студ. сільськогосподарських інститутів і технікумів] / С. В. Аверінцев. – Харків ; Одеса : Держсільгоспвидав, 1932. – 78 с.

Аверинцев С. В. Руководство к практическим занятиям по зоологии / С. В. Аверинцев. – Харьков , 1937. – 417 с.

Алексеев В. П. Батат / В. П. Алексеев. – Москва ; Ленинград : Госколхозиздат, 1933.– 120 с.

Алпатов В. В. Породы медоносной пчелы и их использование в сельском хозяйстве / В. В. Алпатов. – Москва : Изд-во Московского общества испытателей природы, 1948. – 185 с. – (Серия «Среди природы» ; Вып. 4).

Алтухов П. Г. Корова: как ходить за нею, выбирать при покупке и лечить чаще встречающиеся её болезни : руководство для мелких сельских хозяев и крестьян / П. Г. Алтухов. – 5-е изд. вновь исправл. и доп. – Москва : Типографія Т-ва Рябушинских, 1915. – 92 с.

Аристотель. О возникновении животных / Аристотель ; [пер. с греч. В. П. Карпова ] . – Москва ; Ленинград : Академиздат, 1940. – 250 с.

Аристотель. О частях животных / Аристотель ; [пер. с греч. В. П. Карпова]. – Москва : Биомедгиз, 1937. – 220 с.

Аристотель. Физика / Аристотель ; [пер. с греч. В.П. Карпова]. – 2-е изд. – Москва : Госсоциоэкономиздат, 1937. – 230 с.

Армфельд А. А. Крупный рогатый скот в условиях русских хозяйств : сборник статей / А. А. Армфельд. – Санкт-Петербург, 1904. – 254 с. – ( Серия «Библиотека хозяина» ; № 31).

Архангельский М. П. Ход накопления масла и других главнейших питательных веществ в семенах льна-долгунца и рогача / М. П. Архангельский, В. Н. Сучкина.– Ленинград, 1931. ¬¬¬¬¬¬– 222 с. – (Отдельный оттиск из «Трудов по Прикладной Ботанике, Генетике и Селекции» . – Т.25 (1931) ; № 1)

Архив истории науки и техники /Академия наук СССР; под. ред. Н. И. Бухарина, А. А. Борисяка, С. И. Вавилова [и др]. – Москва ; Ленинград : Академиздат, 1936. – Вып 2. – 350 с. (Серия 1 « Труды института истории науки и техники»)

Армстронг. Промышленное птицеводство в Северной Америке. Ч. 1: Куры / Армстронг ; [пер. с англ. В П. Покровского]. – Прага : Американское изд-во, 1923 . – 180 с.

Авдонин Н. С. Подкормка растений / Н. С. Авдонин . – Москва : Сельхозгиз, 1939.– 156 с.

Аграрный вопрос и крестьянское движение : справочник. Ч. І, ІІ, ІІІ : СССР – Германия –Австрия – Венгрия –Чехословакия – Голландия – Швеция – Норвегия – Франция – Италия –Испания – Португалия / под ред. М. П. Горова. – 2-е изд перераб. и доп. – Москва : Международный аграрный институт, 1935. – 270 с.

Баєр М. М. Науково-дослідна катедра «Природи, сільського господарства й культури Поділля при Кам'янецькому СГІ » / М. М. Баєр. – Кам'янець на Поділлю : Друкарня ім. Леніна, 1927. – 19 с. (Відб. з кн. 4-ї «Записок сільськогосподарського інституту в Кам'янці на Поділлю», 1927)

Баєр М. М. Підсумки будівництва Кам'янецького сільсько-господарського інституту та перспективи його розвитку / М. М. Баєр. – Кам'янець на Поділлю : Друкарня ім. Леніна, 1927. – 21 с. (Відб. з кн. 4-ї «Записок сільськогосподарського інституту в Кам'янці на Поділлю», 1927)

Баєр М. М. Спроба обгрунтувати необхідну й достатню точність означення поля (площи) при землеурядженню / М. М. Баєр. – Кам'янець на Поділлю : Друкарня ім. Леніна, 1927. – 11 с. – (Відб. з кн. 4-ї «Записок с.г. інституту в Кам'янці на Поділлю», 1927 р.).

Бараков П. Курс общего земледелия / П. Бараков ; [под. ред. А. П. Рассадникова]. – 4-е изд., доп. – Москва ; Ленинград : Госсельхозиздат, 1931. – Ч. 1. – 274 с. (3 прим.).

Барданів М. Ю. Сорго, його значення та спосіб культивування / М. Ю. Барданів. – Харків : Держсільгоспвидав, 1931. – 53 с.

Батыренко В. Г. Сорта озимой пшеницы в мукомольном и хлебопекарном отношениях (по данным за 1925 год) : труды «Украинской сети по изучению, сортов культурных растений» / В. Г. Батыренко ; Всеукраинское общество семеноводства, Народный комиссариат земледелия Украины. – Харьков, 1927. – Бюл. №13. – 32 с.

Безсонов Н. А. Витамины (природа, значение в питании и особенности физиологического действия) / Н. А. Безсонов. – 2-е изд. доп.– Ленинград. : Ленхимсектор, 1931. – 176 с.

Белецький П. М. Спеціяльне городництво : [підруч. для с. г. технікумів ] / П. М. Белецький. – Харків : Держсільгоспвидав, 1932. – 320 с.

Бербанк Л. Жатва жизни / Л. Бербанк, В. Холл ; [пер. с амер. И. Бормана]. – Москва ; Ленинград : Гослитиздат, 1930. – 239 с.

Берг Л. С. Основы климатологии : [учеб. для государственных университетов] / Л. С. Берг. – 2-е изд., перераб. и доп. – Ленинград : Учпедгиз, 1938. – 455 с.

Берг Л. С. Природа СССР : [учеб. для географ. факультетов университетов и педагогических ВУЗов] / Л. С. Берг. – 2-е изд., доп. – Москва. : Госучпедизд, 1938. – 320 с.

Берлянд С. Семеноводство новых лубяных культур / С. Берлянд, С. Булгаков, А. Петропавловский. – Москва ; Ленинград. : Сельколхозгиз, 1932. – 92 с.

Бернацький М. Основи сільсько-господарської мікробіології : [підруч. для с.-г. ВУЗів] / М. Бернацький. – Харків. : Держвидав України, 1928. – 151 с.

Биологическое действие освещенных кварцевой лампой металлов. Выпуск 1 / [под. ред. И. Гольденберга]. – Воронеж : «Коммуна», 1932 . – 69 с.

Биохимия культурных растений. Т. 2. Зернобобовые и кормовые культуры / [ под. ред. Н. Н. Иванова]. – Москва ; Ленинград : Сельхозгиз, 1938. – 421 с.

Биохимия культурных растений. Т. 4. Овощные и бахчевые культуры / [ под. ред. Н. Н. Иванова]. – Москва ; Ленинград : Сельхозгиз, 1938. – 450 с.

Бобринский Н. А. Определитель охотничьих и промысловых зверей нашей фауны / Н. А. Бобринский. – Москва : Книгосоюз, 1928. – 102 с.

Бобринский Н. А. Определитель охотничьих и промысловых зверей СССР / Н. А. Бобринский. – Москва : КОИЗ, 1932. – Изд. 2. – 128 с.

Богданов Е. А. Кормление молочных коров, их содержание, доение в связи с организацией стада и всего молочного дела : Опыт критического сопоставления основ теорий и практики кормления сельско-хозяйственных животных / Е. А. Богданов. – Москва : Агроном, 1916. – 767 с.

Богданов Е. А. Общее животноводство: учение о разведении сельско-хозяйственных животных / Е. А. Богданов. – Москва : Гостехиздат, 1926. – Ч. 2. – 410 с.

Богданов Е. А. Спутник животновода по кормлению сельскохозяйственных животных / Е. А. Богданов. – Москва : Книгосоюз, 1928. – Изд. 4. – 264 с.

Богданов Е. А. Техника и организация выращивания и подбора крупного рогатого скота : полное руководство [для агрономов, студентов и специалистов-техников] / Е. А. Богдановъ. – Москва : Гостехиздат, 1925. – 143 с.

Богданов Е. Как следует кормить молочных коров по датскому способу / Е. Богданов. – Москва : Из-во Наркомзема, 1919. – 145 с.

Богданов Е. А. Что такое породистый скот и как он получается / Е. А. Богданов. – Москва ; Петроградъ. : Природа, 1918. – 106 с.– (Сельскохозяйственная серия «Народная библиотека «Природа»)

Богданов Н. Н. Курс кожных болезней домашних животных : для ветеринарных врачей, студентов и фельдшеров / Н. Н. Богданов. – Москва ; Ленинград : Сельхозгиз, 1930. – 327 с.

Богородский Б. В. Пособие для практических занятий по анатомии сельскохозяйственных животных / Б. В. Богородский. – Москва : Сельхозгиз, 1936. – Изд. 2. – 88 с.

Богородский Б. В. Пособие для практических занятий по анатомии сельскохозяйственных животных / Б. В. Богородский. – Москва : Сельхозгиз, 1936. – Изд. 2. – 88 с.

Бойков В. И. Козоводство : Статистика козоводства, экономическое и хозяйственное значение козы, происхождение и экстерьер, породы коз, содержание, кормление, разведение / В. И. Бойков. – Изд. второе. – Москва ; Ленинград : Госиздат, 1926. – 175 с. ; рис., табл.

Болотин Е. А. Кормовые отходы промышленности СССР и их использование / Е. А. Болотин ; под. ред. М. М. Гришаева ; НКЗ СССР, ВНИИ кормов. – Москва : Сельхозгиз, 1936. – 302 с.

Болотин Е. А. Кормовые отходы промышленности СССР и их использование / Е. А. Болотин ; под. ред. М. М. Гришаева ; НКЗ СССР, ВНИИ кормов. – Москва : Сельхозгиз, 1936. – 302 с.

Боль К. Г. Основы патологической анатоміи домашнихъ животныхъ и птицъ. / К. Г. Боль. – Казань : Тип-я Д. М. Грань, 1915. – Вып. 4 : Патологіческая анатомія и гистологія органовъ мочеполовой системы. – 145 с.

Большая энциклопедія : словарь общедоступныхъ свѣдѣній по всѣм отраслямъ знанія / подъ ред. С. Н. Южакова ; Библіографическій Институтъ (Мейеръ) въ Лейпцигѣ и Вѣнѣ, Книгоизд. Тов. «Просвѣщеніе» въ С.-Петербургъ. – С.-Петербургъ : Просвѣщеніе, 1900. –
Т. 1 : А – Арбросъ. – 1900. – 800 с.
Т. 4 : Бугурусланскій уѣздъ – Византійское право. – Третье изд. со стереотипа . – [190 ?]. – 794 с.
Т. 5 : Византія –Гадамесъ. – 1901. – 794 с.
Т. 6 : Гаданіе – Глазчатка. – Четвертое изд. со стереотипа. – [190 ?]. – 794 с.
Т. 7 : Глазъ – Гюго. – 1902. – 794 с.
Т. 8 : Гюгсъ – Духовенство. – Четвертое изд. со стереотипа. – [190 ?]. – 794 с.
Т. 9 : Духовенство – Идское поле. – Четвертое изд. со стереотипа. – [190 ?]. – 794 с.
Т. 14 : Нерчинскій округ – Пёнчъ. – 1904. – 794 с.
Т. 18 : Статистика – Ундозеро. – 1904. – 794 с.
Т. 20 : Чахотка легкихъ – V. – [1904 ?]. – 814 с.

Бондарцев А. С. Болезни культурных растений и меры борьбы с ними : (Поле – Огород – Сад) / А. С. Бондарцев ; Бот. сад А. Н. СССР. – изд. 3-е, перераб. и знач. доп. с 490 рис. в тексте. – Москва ; Ленинград. : Сельхозгиз, 1931. – 589 с.

Борисенко Ф. Ф. Селекция и семеноводство : стандарты, классификация и описание селекционных и наиболее урожайных для СССР сортов полевых растений в связи с их районированием / Ф. Ф. Борисенко ; с пред. и под общ. ред. С. И. Жегалова . – Москва : Новая деревня, 1929. – 344 с. ; рис.

Борковский В. Е. Частная селекция масличных культур / В. Е. Борковский ; ВАСХНИЛ, ВНИИ масличных культур. – Москва : Сельхозгиз, 1933. – 201 с. ; рис.

Борщевский Д. С. Садово-лесные полосы и рощи / Д. С. Борщевский ; под. ред. В. Р. Вильямcа ; Селекционно-генетическая станция им. И. В. Мичурина. – Москва ; Ленинград. : Сельхозгиз, 1932. – 96 с.

Брандт А. Ф. Основы сравнительной анатомии / А. Ф. Брандт. – Санкт-Петербург : Изд-во К. Л. Риккера, 1913. – 188 с. ; рис.

Браунер А. А. Сельско-хозяйственная зоология / А. А. Браунер. – Одесса : Госиздат Украины, 1923. – 435 с. ; рис., карты

Бремъ А. Гуси, утки и лебеди / А. Бремъ. – Санктъ-Петербургъ : Дѣятель, 1913. – 120 с. – (Общедоступная Библіотека).

Брэм, Жизнь животныхъ : въ 13-ти т. / пер. под ред. П. М. Книповича. – Четвертое, совершенно перераб. и знач. расширенное изд. проф. Отто Цуръ-Штрассена. – Санктъ-Петербургъ : Дѣятель, [1911-1912 ?]. –
Т. 8 : Птицы. – [1911-1912 ?]. – 592 с.
Т. 10 : Млекопитающія. – [1911-1912 ?]. – 750 с.

Брэм А. Э. Жизнь животных : иллюстрированное изданіе со множествомъ политипажей и хромолитографіями : пер. съ 3-го нѣмец. исправ. и доп. изд. : въ 10-ти т. / А. Э .Брэм ; под. ред. К. К. Сент-Илера. – Санкт-Петербург : Общественная Польза, 1904. –
Т. 1 : Млекопитающія : Обезьяны. – Полуобезьяны. – Рукокрылыя. – Часть хищныхъ. – 1904. – 736 с.
Т. 2 : Млекопитающія : Окончаніе хищныхъ. – Ластоногія. – Насѣкомоядныя. – Грызуны. – Неполнозубыя. – Третье изд. – 1911. – 73 с.

Броунов П. И. Курс метеорологи : пособие для ун-тов высш. и сред. технич. и с.-х. учеб. завед. и для практ. : в 2-х ч. / П. И. Броунов. – Москва : Гос. техн. изд-во, 1927. – Ч. 1 : Статика и термодинамика атмосферы. Ч. 2 : Динамика атмосферы и климатология. – 259 с. ; с 195 рис. – (Б. Серия 4. Инженерно-Промышленная Библиотека ; № XIII-55).

Бузин Н. Исследования над развитием корневой системы винограда / Н. Бузин ; НКЗ-СССР, АСХНИЛ, ВНИИ виноградарства и виноделия. – Тифлис : Изд-во Всесоюзного института виноградарства и виноделия, 1932. – 106 с.

Булдовський О. Т. Практикум із зоології : (Хребетні та безхребетні тварини) : підручник для с.-г. інститутів. – Харків : Держсільгоспвидав, 1931. – 278 с.

Буш Н. А. Общий курс ботаники : Морфология и систематика растений / Н. А. Буш. – Второе перераб. изд. – Москва ; Петроград. : Госиздат, 1924. – 264 с. ; 514 рис.

Бюллетень сортоводно-семенного управления сахаротреста = Бюлєтень сортівничо-насінньового управління цукротресту. – Київ : Вид-ня цукротресту, 1923 – Ч. 6, Травень – Серпень. – 268 с.