32316, Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, 12

Навчально-наукова лабораторія «DAK GPS»

 

Завідувач навчально-наукової лабораторії «DAK GPS»

Єрмаков Сергій Володимирович

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  

 

 

 

Положення про навчально-наукову лабораторію «DAK GPS»

Навчально-наукова лабораторія «DAK GPS» в структурі ЗВО «Подільський державний університет» займає нішу наукових досліджень, що пов’язані з біоенергетикою, зокрема питаннями ефективного застосування рослинних решток та вирощування біоенергетичних культур та використанні інших видів біомаси для енергетичних цілей.

 

Наукова і науково-дослідницька діяльність лабораторії.

Загальною темою роботи лабораторії є «Агробіомаса України, як енергетичний потенціал Центральної та Східної Європи» ( 0119U103056 )

Наукові інтереси лабораторії охоплюють усі види відновлювальної енергетики та напрямки пов’язані з цією галуззю (екологія, економіка, нормативно-правове регулювання, педагогічні аспекти залучення інновацій в навчальний процес, тощо). Однак головним напрямком є використання побічної продукції сільськогосподарського, харчового і промислового виробництва а також енергетичних культур для виробництва твердих видів палива з покращеними енергетичними характеристиками.

 

Торефікація біомаси

Основним предметом досліджень в лабораторії є торефікація біомаси з метою отримання якісних твердих палив з покращеними характеристиками.

Торефікація – це процес термічної обробки біомаси, що відбувається при температурах від 200 до 300 °С в середовищі інертних газів (без доступу кисню), під тиском рівним чи наближеним до атмосферного. В результаті продукт (торефікат) набуває ряд корисних властивостей і характеристик порівняно до сировини, а по своїм енергетичним властивостям наближається до деревного вугілля.

Особливості та переваги торефікату:

 

Установка для виготовлення торефікату «DAK GPS»

 

 

Напрямки наукових досліджень:

Дослідження зміни властивостей і характеристик біомаси в результаті термічної обробки (торефікації).

За останні п’ять років силами лабораторії проведено ряд досліджень біомаси з метою визначення можливості покращення властивостей таких видів біомаси:

А) Енергетичні культури: Міскантус гігантський; Просо прутовидне (свічграс); Сорго цукрове; Топінамбур; Міскантус китайський

Б) Деревні культури: Верба прутовидна; Тополя; Павловнія; Бузина; Береза; Яблуня; Вишня

В) Побічна продукція і відходи сільськогосподарського виробництва: Солома пшениці (сіра і жовта); Солома ячменю (сіра і жовта); Соя; Просо; Кукурудза; Стебла малини; Лоза винограду; Жмих яблучний; Жмих виноградний

Г)  Нетрадиційна біомаса: Фігове дерево; Цибульки тюльпанів; Шкаралупа горіхів; Шкаралупа кокосів; Ядра і шкаралупа каштанів

Для всіх цих видів проведено термічну обробку на лабораторному обладнанні при температурах від 180 до 300 ◦С, з кроком у 20 ◦С. Та досліджено основні властивості отриманого продукту.

 

Дослідження впливу різних факторів на процес торефікації біомаси:

В рамках цього напрямку було проведено дослідження по вивченню залежності якості торефікованого продукту від:

- товщини шару біомаси при торефікації

- часу витримки продукту при заданій температурі

- особливостей структури біомаси (для ядер каштанів, цибульок тюльпанів, жмиху, шкаралупи горіхів, тощо)

- початкової вологості біомаси

 

Удосконалення методів та технічних засобів торефікації та визначення властивостей твердих палив на основі біомаси

Постійно проводиться робота по удосконаленню існуючих засобів для поліпшення їх продуктивності, експлуатаційних, функціональних, ергономічних, екологічних та естетичних властивостей. Ведеться активна робота по автоматизації деяких процесів (зокрема збору  даних), які виконувались вручну

Оптикомікроскопічні дослідження.

Проводяться в основному в сфері виявлення і аналізу структурних змін в процесі різних впливів (в т.ч. термічних) на біомасу дослідження

Вивчення впливу механічної обробка сирої біомаси з метою отримання твердого палива – подрібнення різного ступеня, гранулювання, тощо

Визначення фізико-хімічних і енергетичних властивостей твердих палив (вологість, зольність, калорійність, фракційний склад)

Дослідження гравітаційного вивантаження живців енергетичних культур з щілинних бункерів та розробка автоматизованих засобів садіння живців енергетичної верби

Автоматизація процесів від вирощування біомаси до спалювання палив

Дослідження організаційно-економічних аспектів вирощування енергетичних культур та їх використання для енергетичних цілей

Розрахунок парникових газів з виробничих і переробних сільськогосподарських підприємств та системи сертифікації твердих палив в Європі (зокрема KZR INiG)

інші задачі в сфері відновлювальних джерел енергії

 

Для забезпечення даних задач  в лабораторії діє два відділи: Технологічний та  Аналітичний, обладнані необхідним обладнанням:

·        Унікальна дослідна установка польської фірми DAK GPS для торефікації конвеєрним способом

·        Калориметр ізопереболічний В-08

·        Шнековий автомат подачі твердого палива до котла з ретортним пальником (тип "Баторія") та системою бездротового керування через інтернет та мобільні мережі

·        Ситовий класифікатор - для визначення фракційного складу біомаси

·        Млин для тонкого помолу біомаси - для підготовки проб до калориметричних досліджень

·        Ваги лабораторні TBE-0,3-0,01-а-2

·        Ваги лабораторні аналітичні  ВЛА-200м

·        Лабораторні ваги 0,2...5,0 кг

·        Подрібнювач гілкової і стеблової біомаси

·        Генератор водню - використовується для отримання чистого водню методом електролізу

·        Генератор водню Ефект 210

·        Лабораторний стенд для дослідження гравітаційного вивантаження живців енергетичних деревних культур - верба, тополя...

·        Модель автоматизований саджалки для польового випробування процесу садіння енергетичних культур живцями

·        Мікроскоп стереоскопічний MICROmed SM-6420 20x-40x

·        Гранулятор пеллет Pelletnik-150

·        Хроматомасспектрометр з капілярною колонкою

 

     
       
    

 

Новини та події

 

https://pdatu.edu.ua/news-01/zustrich-z-kerivnitstvom-universitetu-u-laboratoriyakh-kafedri-khimiji-ta-dak-gps.html

https://www.pdatu.edu.ua/news-01/sonyachni-paneli-krok-do-spivpratsi-ta-novikh-mozhlivostej-universitetu.html

https://pdatu.edu.ua/news-01/vijizne-doslidzhennya-laboratoriji-dak-gps-v-ramkakh-dogovoru-pro-spivpratsyu-z-kp-miskteplovodenergiya.html

https://pdatu.edu.ua/news-01/naukovo-virobniche-partnerstvo-z-kp-miskteplovodenergiya.html

 

Фотогалерея

В розробці

 


 

 

 

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР З ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

 

Органік – найкраще від природи!

 

ЦЕНТР ПРОПОНУЄ

Навчально-наукова складова:

Для здобувачів : поглиблене вивчення основ органічного тваринництва - дисципліна за вибором здобувача 

Для аспірантів: можливість роботи над науковою працею на здобуття кваліфікаційного рівня доктора філософії за напрямком органічне виробництво

Для виробничників: семінари, тренінги, підвищення кваліфікації, індивідуальні консультації, складання раціонів, навчання персоналу, обстеження господарства та вирішення проблемних питань, супровід до і після сертифікації, розробка технічної документації тощо.

Для науковців, фермерів, споживачів та усіх зацікавлених: організація і проведення конференцій, семінарів, виставок, дегустацій органічної продукції

Проведення наукових досліджень, створення, розробка випробування та впровадження нових препаратів, придатних до застосування у органічному виробництві

 

Центр створено з метою поглиблення знань фахівців (агрономів, ветеринарів, зоотехніків, наукових працівників, викладачів ВНЗ) щодо органічного виробництва, сприяння просвітництву споживачів та популяризації органічного виробництва. 

Метою роботи центру є висвітлення узагальнюючих відомостей щодо благополуччя тварин, раціонального природокористування, збереження довкілля, зменшення хімізації виробництв. 

На основі новітніх знать на наукових досліджень співробітники Центру розробляють та впроваджують альтернативи профілактичним антибіотикам для ефективного вирощування  тварин та отримання якісної й безпечної органічної продукції тваринництва.

Центр стане у нагоді також для навчання персоналу органічних птахоферм, або птахогосподарств, що прагнуть запровадити Free range (вільно-вигульне утримання) Cages free (безкліткове утримання) технології перейти на ресурсозберігаюче, раціональне природокористування та для виробництва екологічно безпечної та якісної продукції. Наявність відкритої фахової інформації стане в нагоді всім зацікавленим розпочати свою справу в агросекторі, що підтримують зелений курс країни, екологізацію виробництв. 

Викладачі центру в процесі вивчення дисципліни чи курсів підвищення кваліфікації всебічно розглядають ризики, що виникають на різних етапах технологічного циклу органічного виробництва, що стане потужною допомогою починаючим фермерам (новачкам) та дозволить уникнути прикрих помилок при організації подібних потужностей. 

Знання, отримані в результаті проходження курсів будуть використані фермерами для підвищення ефективності органічного виробництва, оскільки без використання традиційних стимуляторів росту, та антибіотиків, ця галузь є досить екстенсивною і низько рентабельною. Разом з тим, використовуючи наукові розробки та передові досягнення вчених України і зарубіжжя можна досягти значних успіхів щодо профілактики захворювань тварин і птиці, підвищення її продуктивності, підвищення родючості ґрунту та збільшення рентабельності виробництва.  Внаслідок комплексного підходу і  налагодження всіх технологічних процесів, успішне проходження сертифікації ферм за органічними нормативами і отримання статусу “Organic” дозволить реалізувати продукцію птахівництва за справедливими цінами з доданою вартістю (за її екологічність і складність в процесі виробництва).

Центр може проводити курси, які будуть цікавими для ознайомлення і пересічним споживачам, що цікавляться пошуком якісного здорового харчування для своїх рідних, батьків, дітей. Подібний курс дозволить їм виростити на присадибній ділянці за вимогами органічного законодавства, отримуючи екологічно чисту та безпечну продукцію для власних потреб, родини. А також дозволить розпочати власну справу, малий (сімейний) бізнес. 

Інформація даного Центру стане у нагоді студентам та аспірантам ВНЗ сільськогосподарського напрямку. Сприятиме підготовці вузькоспеціалізованих фахівців, зі студентської лави орієнтованих на екологізацію виробництв.

Розвиток органічного виробництва в Україні дозволить зберегти довкілля для нащадків та покращити здоров'я нації!

image015

 

 

 

 

 

 

Керівник центру:

КУЧЕРУК Марія Дмитрівна

Професор кафедри гігієни тварин та ветеринарного забезпечення кінологічної служби Національної поліції України

Віце-президент та Голова науково-дорадчої ради Громадської спілки виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна”.

Сільськогосподарський експерт-дорадник за напрямком «Органічного виробництва, ветеринарної медицини та раціонального природокористування»

Консультант з органічного птахівництва

Експерт з акредитації освітніх програм НАЗЯВО

Експерт з акредитації органів з сертифікації продукції, процесів та послуг (ДСТУ EN ISO/IEC 17065)

Асоційований член ГО “Біодинаміка України”

Акаунт у наукометричній базі Scopus

Акаунт у базі повнотекстових документів, наукових статей

 Центр оснащено сучасним обладнанням, таким як інтерактивна дошка для демонстрації презентацій, наукових фільмів, проведення навчальних занять в режимі онлайн. За допомогою QR кодів, розташованих на навчальних стендах у приміщенні класу студенти та слухачі курсу легко долучаються до інформації за темою органічного виробництва, що зібрана у цифровому вигляді в підбірках перевірених інтернет джерел. Посилання на нормативну базу, органічну платформу знань. 

Органічне виробництво - сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

органічна продукція - сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва;

органічне тваринництво - органічне виробництво, пов’язане з утриманням, розведенням (виробництвом) сільськогосподарських тварин (у тому числі птиці та комах) та продукції для отримання продукції тваринного походження;1

1 Закон України Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції 2496-VIII, чинний, поточна редакція — Редакція від 03.07.2019, підстава - 2740-VIII

 

МІСІЯ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА:

image003

  • Раціональне природокористування

image004

  • Збереження біорізноманіття рослин, тварин, комах ті інших живих істот у природі.
image005 image006

 

Органічні ферми є домівкою для багатьох видів рослин і тварин. Це досягається шляхом створення різноманітних агроценозів, збереження природних ландшафтів та відмови від використання шкідливих хімікатів.

Органічне виробництво прагне замкнути цикли живлення. Відходи виробництва переробляються на добрива, а поживні речовини утримуються в системі. Передбачає справедливі відносини між виробниками, переробниками та споживачами. Воно підтримує місцеві економіки та соціальну відповідальність.

  • Здорове харчування для населення
image007 image008

 

Органічні продукти містять менше шкідливих речовин і більше корисних мікроелементів.

  • Відновлення родючості ґрунтів

image009

 

Органічні фермери підтримують здоров'я ґрунту за допомогою сидеральних посівів, компосту та інших органічних добрив. Це сприяє підвищенню родючості ґрунту, поліпшенню його структури та збереженню вологи.

 

  • Раціональне поєднання традиційних методів ведення господарювання та інноваційних сучасних науково-технічних розробок.
image010 image011

 

Органічне виробництво часто пов'язане з невеликими фермерськими господарствами, що сприяє розвитку місцевих економік. Тварини на органічних фермах утримуються в більш гуманних умовах і мають доступ до пасовищ.

  

  • Життя у гармонії з природою

image012

Органічне виробництво сприяє збереженню біорізноманіття, покращенню якості води та повітря, зменшенню ерозії ґрунтів.

image013

 

image014

ЗБЕРЕЖИ МАЙБУТНЄ – БУДЬ ОРГАНІЧНИМ!

 Органічне, значить – виробництво, яка прагне працювати в гармонії з природою. На відміну від традиційного сільського господарства, де широко використовуються синтетичні добрива, пестициди та ГМО, органічне виробництво базується на природних процесах і циклах.

image001

 

Центр створено за фінансової підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини в рамках проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства».

Додаткову інформацію про проект можна отримати за посиланням

https://www.coa-ukraine.com/ua/

image002

                                                                                                                                                                         

Договори про співпрацю

Договори про співпрацю

Animal House
Гусятинська РДЛВМ
ГУДПСС
Берегівська РДЛВМ
Бучацька РДЛВМ
Городенківська РДЛВМ
Збаразька РДЛВМ
Ветеринарна клініка Vitae Vet
ДУ Хмельницький ОЦК та ПХ МОЗ України
Заставнівська РДЛВМ
ДУ Чернівецька РДЛВМ
Рогатинська РДЛВМ
Шепетівська РДЛВМ
Чортківська РДЛВМ
Чернівецька ОД лікарня ВМ
Хмільницька РДЛВМ
Хмельницька філія ДП Укрветсанзавод
Хмельницька обласна ДЛВМ
ФОП Мочернюк М.М.
ФГ МАЇСС
ФГ Дністрянські Зорі
Сторожинецька РДЛВМ
СТОВ Шумовецьке
ПФ Фауна-Сервіс
Перший військовий шпиталь ветмедицини
Камянець-Подільська РДЛВМ
Камянець-Подільська ДЛВМ
ТЗОВ Крістал 2
Івано-Франківський відділ Ів.-Франк.ОДЛВМ
ТОВ Пан Меркурій
Косівський відділ Ів.-Фр.ОДЛВМ
Клініка ветеринарної медицини Ветеринарна допомога
ПАП Агропродсервіс
ПОСГП ім. Івана Франка
Хмельницька РДЛДПСС
ТОВ Лани Віньковеччини
Тернопільська дослідна станція ІВМ НААН
Інститут розведення і генетики тварин ім. М..В.Зубця НААН
ФГ Подільська марка
Mіжрайонна державна лабораторія ДПСС
Інститут Біології тварин НААН
Одеський державний аграрний університет
ПП Аграрна компанія 2004
ПП ХОЛДЕР АГРО
СТОВ Тарасовецька птахофабрика
СГ Надія Агро 2017
ПП АВС-АГРО
ДРО КСУ  УКР- БАККАРА
ПАТ Агро Комбінат Калита
Вінницький ветеринарний центр Юпітер
ТОВ Бучачагрохлібпром
ТОВ Камянець-Подільський птахокомбінат

Робочі програми окфп 211 Ветеринарна медицина

2023-2024 навчальний рік

Навчальна дисципліна

Силабус

Робоча програма

ОКФП 1 Методика наукового дослідження (за спеціальністю 211 "Ветеринарна медицина") та організаційна підготовка дисертаційної роботи

 sylabus

 workprog

ОКФП 2 Концептуальні засади організації та реалізації обраного наукового дослідження

 sylabus

 workprog

ОКФП 3 Іммунулогія репрродукції тварин

 sylabus

 workprog

ОКФП 4 Педагогічна практика

 sylabus

 workprog

 

Робочі програми окфп 073 Менеджмент

2024-2025 навчальний рік

Навчальна дисципліна

Силабус

Робоча програма

ОКФП 1 Методика наукового дослідження (за спеціальністю 073 «Менеджмент») та організація підготовки дисертаційної роботи

 workprog

 workprog

ОКФП 2 Теорія і концепції менеджменту

 workprog

 workprog

ОКФП 3 Математичні моделі і методи в менеджменті

 workprog

 workprog

ОКФП 4 Сучасна парадигма менеджменту та її вплив на розвиток вітчизняного бізнесу

 workprog

 workprog

ОКФП 5 Концепція стратегічного менеджменту та її використання у діяльності вітчизняних та зарубіжних підприємств

 workprog

 workprog

ОКФП 6 Менеджмент сталого розвитку підприємств агропродовольчої сфери

 workprog

 workprog