![]() |
Науково-дослідна лабораторія якісних показників продукції рослинництва – є науковим підрозділом, для виконання фундаментальних та прикладних науково-дослідних робіт з метою розв’язання актуальних наукових проблем, забезпечення освітнього процесу, наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти до вирішення важливих наукових завдань. |
Метою діяльності НДЛ якісних показників продукції рослинництва – є проведення аналізів різних показників насіння і рослинницької продукції, виконання науково-дослідних робіт, надання науково-технічних послуг, виготовлення науково-технічної продукції на замовлення підприємств, організацій, установ, провадження інноваційної діяльності, а також забезпечення умов для здійснення підготовки і перепідготовки фахівців, зокрема фахівців з вищою освітою. Основними напрямами діяльності НДЛ є: - аналітичний супровід виробництва продукції рослинництва; - проведення лабораторних аналізів якості насіння і продукції рослинництва; - надання консультаційних послуг; - провадження інноваційної діяльності; - комплексний аналіз зерна круп’яних, зернових, олійних та технічних культур; - визначення якості готової рослинної продукції; - визначення якісних показників насіння сільськогосподарських культур; - сприяння підготовці здобувачів вищої освіти, вирішення актуальних наукових і науково-технічних проблем економіки, співпраця з підприємствами, закладами вищої освіти, установами, компаніями.
|

Кафедри інституту | |
![]() |
Директор інституту
|
Заступник з навчальної роботи кандидат сільськогосподарських наук, доцент This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +38(097) 855-00-89 |
Відповідальний з наукової та міжнародної діяльності кандидат сільськогосподарських наук, доцент This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +38(097) 609-65-83 |
Відповідальнийз виховної та організаційної роботи КОСТАШ Володимир Борисович кандидат сільськогосподарських наук, доцент This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.+38(067) 438-01-39 |
Голова методичної комісії інституту
СЕМЕНОВ Олександр Михайлович кандидат технічних наук, доцент
|
Навчальний процес обслуговують: | |
ЧЕРНИШОВА Олена Миколаївна |
З метою підготовки висококваліфікованих фахівців для аграрного сектору України, за ініціативи ректора університету, професора Володимира ІВАНИШИН, вченою радою університету було прийнято рішення про створення Навчально-наукового інституту харчових технологій.
На сьогоднішній день в інституті здійснюється підготовка за спеціальностями:
181 «Харчові технології» (за освітнім ступенем «Бакалавр»)
204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (за освітнім ступенем «Бакалавр» , «Магістр», «Доктор філософії»).
У складі інституту функціонує три кафедри, а саме: харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції; технології виробництва і переробки продукції тваринництва; хімії.
МІСІЯ ІНСТИТУТУ: проводити інноваційну освітню діяльність за першим, другим і третім рівнями освіти, проводити фундаментальні та прикладні наукові дослідження, сприяти поширенню наукових знань, організовувати виховну, просвітницьку діяльність.
Підготовка фахівців із спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» розпочала свою історію з 1919 року після відкриття сільськогосподарського факультету при Кам’янець-Подільському державному українському університеті. За роки свого існування навчально-науковий інститут пройшов тривалий процес реорганізацій та становлення. Не оминули його і складні часи політичних репресій 1930-х років, у результаті чого він тимчасово припинив своє існування.
Проте у 1954 році на державному рівні було прийнято рішення про відновлення Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, який почав працювати з 7 лютого 1955 року у складі двох факультетів, а саме: агрономічного (нині факультет агротехнологій і природокористування) та зоотехнічного (нині Навчально-науковий інститут харчових технологій).
Після завершення навчання випускники зможуть реалізувати набуті професійні навички на таких посадах:
- технолог з виробництва і переробки продукції тваринництва;
- керуючий тваринницьким підприємством, птахофабрикою;
- фахівець племпідприємств обласного і регіонального рівнів;
- фахівець з організації та ведення фермерського господарства;
- завідувач та фахівець лабораторії з визначення якості та безпечності сировини тваринного походження, м’ясних і молочних продуктів; лабораторії визначення якості кормів;
- фахівець у проєктних організаціях з проєктування міні-комплексів та сучасних високопродуктивних підприємств із виробництва і переробки продукції тваринництва;
- науковий співробітник, викладач, асистент, доцент, професор закладів освіти та наукових установ;
- менеджер з продажу кормів, комбікормів і кормових добавок для різних видів тварин;
- фахівець у зоопарках, іподромах, кінно-спортивних школах, станціях юних натуралістів.
Випускники спеціальності обіймають керівні посади як в українських, так і в іноземних бізнес-структурах, працюють у державних органах влади та в різних міністерствах України. Вже на сьогоднішній день значна кількість випускників спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» стали керівниками та провідними фахівцями великих холдингів та підприємств із виробництва та переробки продукції тваринництва, відомими науковцями галузі тваринництва, депутатами районних та обласних рад, працівниками державних адміністрацій.
Грамотних фахівців чекають не тільки вітчизняні компанії, а й зарубіжні, адже на сьогоднішній день рівень інвестицій у сільське господарство України постійно зростає.
Після закінчення навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» фахівець може працювати:
- головним технологом;
- головним механіком;
- інженером-технологом;
- керівником підприємств, установ та організацій;
- керівником виробничих підрозділів у закладах харчової промисловості;
- інженером-технологом з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;
- інженером-технологом ресторанного господарства;
- інженером-технологом м’ясних та молочних продуктів;
- інженером-технологом з переробки плодоовочевої продукції;
- державним інспектором з якості харчової продукції;
- професором, доцентом, викладачем у закладі освіти.
Навчально-науковий інститут харчових технологій має високий науковий потенціал, що зосереджений на вирішенні потреб господарств різних форм власності із виробництва та переробки продукції, зростання ефективності підприємств харчової та переробної промисловості.
Основні напрямки наукової роботи:
- удосконалення технологічних процесів виробництва м’ясних продуктів;
- удосконалення технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів;
- удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва;
- розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини;
- дослідження процесу просіювання сипких матеріалів із метою удосконалення конструкцій просіювачів і збільшення ефективності їх роботи;
- удосконалення процесів стерилізації і пастеризації для обробки харчових продуктів та напоїв НДР: 0121U113274;
- удосконалення технології виробництва продукції тваринництва НДР: 0122U200980;
- аналіз та оптимізація годівлі тварин в різних типах господарств НДР: 0122U201424;
- удосконалення навчального процесу при викладанні хімічних і загальнобіологічних дисциплін в умовах закладу вищої освіти;
- моніторинг вмісту хімічних компонентів біосфери;
- біохімічні основи покращення якості продукції тваринництва;
- вивчення родючості ґрунтів та стану ґрунтового покриву Західної України;
Науково-педагогічні працівники інституту публікуються у зарубіжних виданнях, які мають імпакт-фактор:
У наукометричній базі Scopus:
- Ihor Stadnyk, Volodymyr Piddubnyi, Roman Mykhailyshyn, Ievgenii Petrychenko, Viktor Fedoriv, Volodymyr Kaspruk.The Influence of Rheology and Design of Modeling Rolls On the Flow and Specific Gravity During Dough Rolling and Injection.Journal of Advanced Manufacturing Systems. – р.1-19 DOI:https://doi.org/10.1142/S0219686723500208
- THE GRAIN CLEANING PRODUCTION LINES’ ENERGYSAVING OPERATION MODES OF ELECTROMECHANICAL SYSTEMS / Marina Postnikova, Evgeniy Mikhailov, Serhii Kvitka, Serhii Kurashkin, Oleksandr Kovalov, Viktoriia Opalko, Aleksandr Semenov, Vitaliy Kucher, Zbigniew Kowalczyk // TRYBY ENERGOOSZEDNEGO DZIALANIA SYSTEMOW ELEKTROMECHANICZNYCH W LINIACH PRODUKCYJNYCH CZYSZCZENIA ZIARNA. Agricultural Engineering. – 2022, Vol. 26, No. 1, pp.51-63 ISSN 2083-1587; e-ISSN 2449 -5999. DOI: 10.2478/agriceng-2022-0005
- Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk.Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.- Special Issue (02) 2021. p.83-91 DOI:https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
- Sergii Samiilenko, Vоlоdymyr Bondar, Volodymyr Piddubnyi, Olena Bilyk, Vitaliy Shutyuk, Viktor Fedoriv.Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: criteria for energy efficiency of an enterprise. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – – Vol. 3 (8(111), р.6-13 DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235081
- Igor Stadnyk, Anatoly Sokolenko, Volodymyr Piddubnuy, Kostiantyn Vasylkivsky, Andrii Chahaida, Viktor Fedoriv. Justification of thermodynamic efficiency of the new air heat pump in the system of redistribution of energy resources at the enterprise. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. – – Vol. 15, р.680-693 DOI: https://doi.org/10.5219/1666
- Optsmization of recipe turkey meat pate / Т. Prylipko, Т.Koval, Kostash, Т.Tocarchuk, А.Tsvihun // Carpatian journal of food science and technology. ‒ 2020. ‒ Vol. 12, Nr.(4). – Р. 98-112 https://doi.org/10.34302/crpjfst/2020.12.4.11
- Mysyuk Mykola, Zakhodym Maryna, Ievstafieva Yulia, Susharnyk Yaroslav, Misko Alla and Kafka Sofiia Strategic Plans of Management and Evaluation of the Mechanism of Quality of Territorial Management with Comparison of Audit of Efficiency Use of the Budget / M. Mysyuk, M. Zakhodym, Y. Ievstafieva, Y. Susharnyk, A. Misko and S. Kafka // Journal of Advanced Research in Dynamical and Control Systems presents peer-reviewed survey and original research articles. 2020, Volume 12/07 – Special Issue. – Р. 1707-1711 DOI: 5373/JARDCS/V12SP7/20202279https://www.jardcs.org/archivesview.php?volume=3&issue=39&page=7
- Kovalenko, N., Kovalenko, V., Hutsol, T., Ievstafiieva, Y.,Polishchuk, A. Economic efficiency and internal competitive advantages of grain production in the central region of Ukraine Agricultural Engineering. Volume 25, No. 1, 2021. – 51-62 https://bibliotekanauki.pl/articles/1426614
- Polishchuk, S., Tsekhmistrenko, S., Polishchuk, V., Ievstafiieva, Y.,Hutsol, T. STATUS OF PROOXIDANT AND ANTIOXIDANT SYSTEMS IN THE SPERM AND SEMINAL PLASMA OF BREEDING BOARS OF LARGE WHITE BREED AND SS23 SYNTHETIC LINE Journal of Physiology and Pharmacologythis link is disabled, 2022, 73(1) https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/7800/1/Status_of_prooxidant.pdf
- R. Ahsani, M.R. Mohammadabadi, V. Buchkovska, Y. Ievstafiieva, D.M. Kucher, O.A. Kochuk‐Yashchenko, O.I. Babenko, R.V. Stavetska, V.P. Oleshk and O. Kalashnyk ASSOCIATION OF STEAROYL‐COA DESATURASE EXPRESSION WITH CATTLE MILK CHARACTERISTICS Iranian Journal of Applied Animal Science, 2022, № 12 (2). – С. 271-279 https://ijas.rasht.iau.ir/article_691679_51ab0f9b3d25480160a49af8f74ed8af.pdf
- Zoya Pustova, Natalia Pustova, Serhii Komarnitskyi, Oleg Tkach, Stepan Zamoiskyi, Alexander Olenyuk. Influence of biopreparations on biomass yield and grain efficiency of energy corn / E3S Web of Conferences 154, 01008 https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/14/e3sconf_icores2020_01008.pdf
- Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi S., Shuplyk, V., Kornienko, L. The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 66-73 https://doi.org/10.5219/1492
- Tyvanchuk, Y., Stelmakhovych, B., Krachan, T., Baran, S., Szytuła, A. Crystal structure and magnetic properties of the Gd8Ag19.5Al45.2 and Ho8Ag21.2Al43.3 compounds. J. Phase Transitions. – 92. – 2019. – P. 1127-1135 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01411594.2019.1670828
У наукометричній базі Web of Science:
- Т. Prylipko, Kostash, Т.Koval, A.Shuliar, V. Tkachuk, A.Shuliar. Modeling of microbiological and biochemical processes under the conditions of steam contact sterilization in containers of turkey meat pate. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 12, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2021. p.p. 318-334. http:// www.ijmp.jor.br. ISSN: 2236-296X. DOI: http://dx.doi.org/ 10.14807/ijmp.v12i3.1444.
- Adaptive changes in the ornithine cycle and amino acid synthesis in sheep liver with different meat productivity / Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Alina Shuliar, Volodymyr Tkachuk, Alona Shuliar // Independent Journal of Management & Production. – 2021. – N. 12(6). – P. S632-S645.DOI:https://doi.org/14807/ijmp.v12i6.1751
- P. Lyasota, T.I. Bakhur, M.V. Utechenko, M.M. Fedorchenko, I.O.Rublenko, N.V.Bukalova, N.M. Bogatko, A.A. Antipov, S.А. Tkachuk, T.M. Prilipko, N.I. Sakhniuk, A.F. Bogatko Effect of a complex prebiotic preparation on the preservation, growth intensity and microflora in rabbits’ intestine. Ukrainian Journal of Ecology,2019, 6-11, doi: 10.15421/2020_250 https://www.ujecology.com
- Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova, Vasil P. Lyasota, Lyudmyla P. Artemenko1, Leonid M. Bogatko, Tetiana . Bakhu,. Tatiana M. Prilipko, Inna V. Zabarna, Lubov B. Savchuk, Svetlana А. Tkachuk Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // fbp.uniag.sk
- Tetiana Prylipko, Yevhen Dulkay, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Tetyana Verbelchuk, Sergii Verbelchuk Metabolism, productive performance of bright breeds of lacquer for feeding in the diet of aquaculture supplements. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 13, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2022. p.p. 241-251. http:// http://www.ijmp.jor.br/index.php/ijmp/article/view/1989 ISSN:2236-296X. DOI:http://dx.doi.org/10.14807/ijmp.v13i1989.
- Ievstafieva Y.M., Levytska V.A., Terenov D.B. Biogas Production as a Component of Green Energy Generation» / Y.M. Ievstafieva, V.A. Levytska, D.B. Terenov // 4 Іnternational Conference Renewable Energy Sources «Renewable Energy Sources engineering, technology, innovation». Springer, 2018, Vol. V, No 1, Р. 755-764. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-72371-6_74
- Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOD, Viktoriia SOKOLENKO, Serhii VERBELCHUK, Victor SHUPLYK, Nataliya SHCHERBATIUK, Volodymyr MELNYK, Liudmyla ZASUKHA. The influence of the castration method on meat cuts indicators of pig carcasses. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", Vol. 22 Issue 3, PRINT ISSN 2284-7995, 451-458. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art48.pdf
- M. Suprovych, M. P. Suprovych, T. V. Koval, T. M. Karchevska, V. A. Chepurna, I. O. Chornyi, A. P. Berezhanskyi (2018). BoLA-DRB3 gene as a marker of susceptibility and resistance of the Ukrainian black-pied and red-pied dairy breeds to mastitis. Regul. Mech. Biosyst., 9(3), 363–368. https://doi.org/10.15421/021853
- Suprovych, T. M., Dyman, T. M., Suprovych, M. P., Karchevska, T. M., Koval, T. V., & Kolodiy, V. A. (2018). Population genetic structure of the Ukrainian black-pied dairy breed with the genome BoLA-DRB3. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 9(4), 568-577. https://doi.org/10.15421/021885
Патенти
- Пат. 151956 U Україна, МПК А01D 45/02. Спосіб переробки кукурудзи / ІВАНИШИН В.В., ПАНЦИР Ю.І., ДУГАНЕЦЬ В.І., ПІДЛІСНИЙ В.В., БОНЧИК В.С. (Україна) № u 2022 01213; Заявлено 14.04.2022; Опубл. 05.10.2022, Бюл. № 40. – 4 с.
- Пат. 151959 U Україна, МПК В02В 1/00. Спосіб переробки зерна гречки в крупу / БОНЧИК В.С., ДУГАНЕЦЬ В.І., ПІДЛІСНИЙ В.В., СЕМЕНОВ О.М., ФЕДОРІВ В.М. (Україна) № u 2022 01464; Заявлено 06.05.2022; Опубл. 05.10.2022, Бюл. № 40. – 4 с.
- Пат. 151960 U Україна, МПК В02С 4/02. Валкова дробарка для зерна / БОНЧИК В.С., ДУГАНЕЦЬ В.І., ПІДЛІСНИЙ В.В., ОЛЕНЮК О.А., КУЗЬМІНСЬКА І.М. (Україна) № u 2022 01465; Заявлено 06.05.2022; Опубл. 05.10.2022, Бюл. № 40. – 4 с.
- Пат. 151961U Україна, МПК В02С 4/02. Молоток дробарки / БОНЧИК В.С., ДУГАНЕЦЬ В.І., ПІДЛІСНИЙ В.В., ОЛЕНЮК О.А., КУЗЬМІНСЬКА І.М. (Україна) № u 2022 01465; Заявлено 06.05.2022; Опубл. 05.10.2022, Бюл. № 40. – 4 с.