Я та мої батьки: конфлікт поколінь

01 червня 2023 року Людмилою Понько було проведено годину спілкування зі здобувачами Закладу вищої освіти «Подільського державного університету» на тему «Я та мої батьки: конфлікт поколінь».

 Чи неминучий конфлікт між поколіннями? Відповідь на це питання ще з давніх-давен намагаються знайти багато фахівців. Кожен із них має свою думку. Проте у них можна знайти загальний висновок: конфлікт поколінь неминучий. Взаємини батьків і дітей – проблема, що має глибоке коріння.

Психологія взаємин поколінь дуже складна і суперечлива. Ці взаємини зазвичай бувають конфліктними через непорозуміння та відмінності у поглядах на світ «батьків» та «дітей».

Конфлікту поколінь не можна уникнути, адже світ змінюється. Науково-технічний прогрес, розвиток технологій та соціальні зміни дуже впливають на наше життя. Тому те, що для старшого покоління було правильним та природним, для молодшого є застарілим та безглуздим. У зв’язку із цим виникає конфлікт поколінь. Постійні сварки, нерозуміння, критика та моралі призводять до руйнування відносин в сім’ї.

Чому конфлікт необхідний та як молодь може справитися з тиском зі сторони батьків.

Конфлікт поколінь є завжди. Він необхідний для молоді, для психологічної сепарації (відокремлення) від батьків. Коли людина починає ставати собою, коли розпочинаються суперечки з батьками, коли в них розходяться думки – розпочинається конфронтація з батьками для подальшого відокремлення. 

Для більшості людей найважливішим питанням є не те, чому виникають розбіжності, а чи можна подолати конфлікт поколінь. Для того щоб це зробити існують такі методи:

  1. Чітке аргументування власної позиції. Щоб довести свою думку недостатньо просто від неї не відступати. Необхідно спробувати переконати співрозмовника в тому, що це не просто ваша думка, а думка, заснована на прикладі, власному досвіді, фактах. Потрібно вислухати і співрозмовника, який має іншу точку зору. Бувають ситуації, коли обидві думки вірні. Через це відносини між поколіннями можуть так і не налагодитись.
  2. Компроміс – підійде для стриманих людей, які вміють слухати та аналізувати. Відповідно до практики, в конфліктах, де присутні дві різні думки, можна знайти «золоту середину». А також компроміс може полягати в тому, що спочатку опоненти слідують одній думці, а потім – іншій. Можливо, хтось із них наочно переконається у розсудливості, корисності та доцільності вирішення того, чия думка спочатку не приймалася.
  3. Коли одна сторона конфлікту хоче його швидкого закінчення, то їй краще піти на поступки. Адже при сварці різні покоління можуть дуже довго з’ясувати, хто з них правий. Це може призвести до непередбачуваного результату, який часто погано впливає на взаємовідносини між рідними людьми. У цій ситуації є такі варіанти вирішення проблеми: одна із сторін погоджується; всі залишаються при своїй думці; конфлікт просто не починається через те, що одна із сторін, яка має протилежну точку зору, не говорить про неї.

  Позитивні сторони конфлікту:

  1. Суспільство постійно рухається вперед. Переважно це відбувається завдяки молоді, яка постійно прагне розвитку у різних галузях. Саме молоде покоління відкриває нові грані нашого світу, досягає величезних успіхів у тих ситуаціях, які раніше здавалися нерозв’язними. Найбільше це стосується технологій, науки та медицини.
  2. Відбувається обмін досвідом. Кожна сторона, яка бере участь у конфлікті, аргументує свою позицію фактами: так буде зручніше, краще, дешевше. Спочатку ці пояснення можуть здаватися недостатніми, проте коли перемога чи помилка стає очевидною, то старше чи молодше покоління переймає досвід.

 Дуже складно знайти порозуміння між представниками старшого та молодшого покоління, проте будь-які конфліктні ситуації можна вирішити.

Прикладів з літератури для життя на тему взаємини батьків та дітей достатньо. Головне – не тільки розуміти їх, але й аналізувати, адже класики світової літератури дають нам приклади, щоб кожен робив свій єдиний і вірний вибір.

 

Асистент кафедри технології виробництва і
переробки продукції тваринництва
Людмила Понько