32316, Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, 12

Гончар Валентин Іванович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: 9-72-72
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:

Місце і дата народження:
20 листопада 1953 р., с. Червона-Чагарівка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області


Освіта:
Повна вища. У 1979 році закінчив Кам'янець-Подільський інститут (Подільський державний аграрно-технічний університет), зооінженерний факультет за спеціальністю «зоотехнія», кваліфікація зооінженер.

Кандидатська дисертація на тему: «Використання кращих світових ресурсів великої рогатої худоби з метою поліпшення червоної степової породи в Республіці Крим», захистив у 1995 році.

У 2008 році присвоєно вчене звання: доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.


Напрям наукового дослідження:
Технологічні розробки з удосконалення елементів виробництва і переробки сільськогосподарських тварин птиці, риби і бджільництва.


Викладає навчальні дисципліни:
«Технологія продуктів забою тварин», «Організація виробничих процесів у тваринництві».


Діяльність:

  • 12 серпня 1979 – завідуючий молочно-товарною фермою колгоспу «Совєцкая Родіна» Роздольнянського району Кримської області.
  • З 1980 по 1989 р.р. – головний зоотехнік цього господарства.
  • З 1989 по 2002 р.р. – голова колгоспу «ХХІІ з'їзду КПРС».
  • 2 липня 2003 р. присвоєно почесне звання «Заслужений працівник агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим».
  • Указом президента СРСР від 7.08.1991р. нагороджено медаллю «За трудовоє отлічіє».
  • 11.02.2003 р. – прийнятий на посаду доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАТА.
  • 17.02.2003 р. – призначений на посаду заступника декана зооінженерного факультету.
  • 16.02.2011 р. – переведений на посаду доцента кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін.
  • Рішенням комісії Міністерства аграрної політики України від 12.03.2009 р. нагороджений знаком «Відмінник аграрної освіти та науки ІІІ ступеня».
  • 26.03.2016 р. прийнятий на посаду доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • з вересня 2019 р. - асистент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва

Наукові статті:

  1. Гончар В.І., Приліпко Т.М. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою тварин при реалізації на агропромисловому ринку//  VII Міжнародна науково-практична конференція  25-26 травня 2017 року. – м.Кам'янець- Подільський. – С.19-24
  2. Гончар В.І. Аналіз характеру мікрофлори різних видів ковбас //«Зоотехнічна наука: історія, проблеми, перспективи» / Матеріали V міжнародної науково-практичної конференції (21-22 травня 2015 р.)– Кам'янець-Подільський, 2015. – С. 21-23
  3. Гончар В.І., Булатович О.М. Ефективність використання різних оболонок для ковбас// Матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції (26-27 березня). – Вінниця, ВНАУ, 2015. – С.34-37
  4. Гончар В.І., Приліпко Т.М. Організаційно-економічні відносини м'ясовиробників з постачальниками сировини// Продовольча індустрія АПК: Київ, 2009. - №1. – С.4-5

 

Драган Євгеній Вікторович

Науковий ступінь: кандидат педагогічних наук
Вчене звання: 

: (067) 5089089
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:

29 серпня 1980 в м. Стрий Львівської області.

 

Освіта:

Вища. В 2003 році закінчив радіофізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Радіофізика і електроніка».

 

Кандидатську дисертацію на тему «Комп’ютерно орієнтована технологія оцінювання навчальних досягнень студентів фізичних спеціальностей на основі ймовірнісних теорій тестування» захистив у 2012 році за спеціальністю 13.00.10 – інформаційно-комунікаційні технології в освіті.

 

Викладає навчальні дисципліни:

охорона праці і безпека життєдіяльності, об'єктно-орієнтоване програмування, операційне та варіаційне числення, програмування та командна робота.

 

Діяльність:

з 2007 р. по 2010 р. – інженер I категорії, що виконує науково-дослідницькі роботи на радіофізичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

з 2010 р. по 2013 р. – інженер I категорії в Інституті високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

з 2020 р. по 2024 р. – викладач методології наук в Дієцезіальний Місійній Семінарії у м. Вінниці;

з грудня 2024 р. по теперішній час – асистент кафедри інформаційних технологій, фізико-математичних та безпекових дисциплін.

 

Наукові статті:

  1. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2005). Діагностика рівня знань за допомогою тестів. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Кібернетика, 6, 62-65.
  2. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2005). Розрахунок показника рівня знань при комп’ютерному тестуванні. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Збірник наукових праць. Тематичний випуск: Системний аналіз, управління та інформаційні технології, 18, 61-66.
  3. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2006). Автоматизація перевірки формульних виразів. Педагогіка і психологія, 4(53), 55-62.
  4. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2006). Врахування рівня складності тестових завдань при комп’ютерній діагностиці знань. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія: Фізико-математичні науки, 3, 325-330.
  5. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2007). Аналіз завдань в тестовій формі для моніторингу якості знань з фізики. Вища освіта України. Додаток 3 (Т. 7), 224-230.
  6. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2008). Оптимізація завдань в тестовій формі на основі ймовірнісної моделі. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка, 37, 95-98.
  7. Третяк, О. В., Жарких, Ю. С., & Драган, Є. В. (2008). Информативность рейтинговой системы оценивания уровня знаний студентов. Новий колегіум, 3, 34-42.
  8. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2008). Комп'ютерні технології в педагогічному моніторингу. Інтернет-Освіта-Наука-2008, 63-66. Вінниця.
  9. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2011). Комп’ютерне вимірювання рівня навчальних досягнень студентів як педагогічна проблема. Актуальні проблеми соціології, психології, педагогіки, 12, 219-223.
  10. Драган, Є. В., & Жарких, Ю. С. (2011). Комп'ютерна обробка результатів вимірювання рівня навчальних досягнень студентів. Науково-методичні засади управління якістю освіти в університетах, 63-69. Київ.
  11. Драган, Є. В., Жарких, Ю. С., Нечипорук, О. Ю., & Третяк, О. В. (2013). Прогностичні властивості результатів ЗНО з фізики студентів наукоємних спеціальностей. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, 43, 47-53. Київ.
  12. Драган, Є. В., Жарких, Ю. С., Нечипорук, О. Ю., & Третяк, О. В. (2014). Оцінювання роботи студентів наукоємних спеціальностей. Вісник ТІМО, 1, 51-56.

 

Шутяк Олександр Володимирович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (096) 737 80 54
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:

Місце і дата народження:
14 листопада 1983 року в с. Летава Чемеровецького району Хмельницької області.


Освіта:
Вища. У 2005 році закінчив Подільський державний аграрно-технічний університет за спеціальністю "Зооінженерія" та здобув кваліфікацію зооінженера.

Кандидатську дисертацію на тему: «Використання сухої післяспиртової барди в годівлі корів і бичків при відгодівлі» захистив у 2010 році.

В 2015 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:

  1. Розробка системи управління охороною праці сільськогосподарського підприємства.
  2. Теоретичні основи БЖД.
  3. Технологічні розробки з удосконалення елементів виробництва та переробки продукції тваринництва.

Викладає навчальні дисципліни:
Охорона праці та безпека життєдіяльності.
Охорона праці в галузі і цивільний захист.

Діяльність:

  • З 2006 по 2010 рік навчання в аспірантурі у Інституті кормів УААН (м. Вінниця);
  • 01.09.2009 р. - 30.06.2010 р. - дозволено працювати на посаді 0,25 ставки асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету за сумісництвом;
  • 01.09.2010 р. - 31.08.2011 р. – переведений на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 01.09.2011 р. - 02.09.2013 р. – прийнятий на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 02.09.2013 р. – працював на посаді в.о. доцента, а з 28 листопада 2014 р. доцентом кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін.
  • З 23.07.2015 р. переведений на посаду доцента кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва, а з 27.02.2017 р. на посаду доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • З 5 вересня 2019 р. переведений на посаду завідувача навчально-дослідної бази «Бджільництво» та дозволено працювати на 0,5 ставки доцента кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва.
  • З 1 жовтня 2020 р. переведений на посаду доцента кафедри фізики, охорони праці та інженерії середовища.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет».
  • 28.02.2022р. – 21.11.2024р. – служба по мобілізації в Збройних силах України.
  • З 25 листопада 2024 р. – доцент кафедри інформаційних технологій, фізико-математичних та безпекових дисциплін.

Наукові статті:

  1. Prylipko T., Shutiak A., Dobrovolsky V. Physico-chemical indicators of slaughter products for the use of various selenium supplements in the diet of pigs. Scientific development and achievements, volume 4. London, 2018. Р. 41-49.
  2. ШУТЯК О. Поживна цінність сухої після спиртової барди та її вплив на продуктивність великої рогатої худоби. Наука XXI ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред.: В.В. Іванишин. Тернопіль : Крок, 2021. Т.2. Природничі науки. С. 246-257 http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/9032/1/246-257.pdf
  3. Шутяк О.В., Димчук А.В. Вплив кормової добавки «Жиромол» на молочну продуктивність корів. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2021. №34. С. 71–76. http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/10022/1/%D0%9F%D0%92-34-21-71-76.pdf
  4. СУПРОВИЧ М., ШУТЯК О. Структурний аналіз чисельності пожеж в Україні. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, сільськогосподарські науки, технічні науки, економічні науки. 2022. Кам’янець-Подільський. Вип. 36. С. 36-45. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-15.
  5. Димчук А.В., Шутяк О.В., Понько Л.П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007.
  6. СУПРОВИЧ М., ШУТЯК О. Концепція сталого розвитку при вивченні «Безпекових» дисциплін. Інновації в сучасній освіті: методологія, технологія, дидактичні та виховні аспекти: колективна монографія / за заг. ред. В. В. Іванишин. «Baltija Publishing». 2023. С. 329-342. http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/11361/1/%d0%a2%d0%9a-23-329-342.pdf

Методична робота:

  1. Шутяк О.В. Методичні рекомендації з практичних занять для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2016. 18 с.
  2. Шутяк О.В. Методичні рекомендації з лабораторних занять для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2016. 38 с.
  3. Шутяк О.В. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять студентами факультету агротехнологій і природокористування з дисципліни «Бджільництво» зі спеціальності 201 – Агрономія. Кам'янець-Подільський, 2017. 32 с.
  4. Шутяк О.В., Ільницька О.Ю. Методичні рекомендації для виконання лабораторних та практичних занять студентами факультету ветеринарної медицини і технологій  у тваринництві з дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2018. 64 с.
  5. ІВАНИШИН В.В., СУПРОВИЧ М.П., ЗБАРАВСЬКА Л.Ю., СЛОБОДЯН С.Б., ШУТЯК О.В., ТОРЧУК М.В. Практикум з дисциплін «Основи охорони праці», «Охорона праці в галузі»: Навчально-методичний посібник / 4-е видання, перероб і допов.; за ред. В.В. Іванишин та М.П. Супровича. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2023. 336 с.  

 

Димчук Анатолій Васильович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 609 65 83
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
21 квітня 1978 року в с. Вихватнівці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області


Освіта:

Вища. У 2002 році закінчив Подільську державну аграрну-технічну академію (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет) за спеціальністю «Зооінженерія» та здобув кваліфікацію зооінженера.

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив різних типів підбору на господарсько-біологічні ознаки тварин подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи» за спеціальністю 06.02.01 – «Розведення та селекція тварин» захистив у 2011 році.

У 2015 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва.


Напрям наукового дослідження:
«Сучасні селекційні та генетичні методи створення високопродуктивних стад молочної худоби»

Викладає навчальні дисципліни:

Технологія виробництва молока і яловичини; Наукове обґрунтування технологій виробництва продукції тваринництва; Методологія викладання профільних дисциплін; Управління науковими проєктами у тваринництві

Діяльність:

  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • У січні 2006 року прийнятий на посаду асистента кафедри розведення і генетики тварин;
  • З червня 2014 року – в.о. доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • З лютого 2017 року по серпень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва;
  • З жовтня 2019 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва;
  • З вересня 2020 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології;
  • З 24 листопада 2021 року Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»;
  • З 1 листопада 2022 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 6 червня 2023 року – в.о. директора навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 1 вересня 2023 року і по теперішній час – директор навчально-наукового інституту харчових технологій.

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 – Програма професійного розвитку академічних менеджерів, яка реалізується Британською Радою в рамках спільного проєкту Міністерства освіти і науки України та Світового банку «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 2025464618 (6 кредитів ЄКТС).

2025 – University of Tartu, Course Design Essentials. Строк проходження 26 травня – 5 липня 2025 року. Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 11114-25 (1 кредит ЄКТС).

2024 – Інститут біології тварин Національної академії аграрних наук. Годівля тварин, розведення та селекція тварин. Посвідчення №3/2024, дата видачі 3 травня 2024 року. Строк проходження 22 квітня – 3 травня 2024 року (2 кредити ЄКТС).

2023 – Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Модернізація освітнього середовища в умовах воєнного та надзвичайного станів. Свідоцтво СС 22769675/001281-23. Дата видачі 28 грудня 2023 року. Строк проходження 30 листопада – 28 грудня 2023 року (4 кредити ЄКТС).

2023 – University of Missouri, North Carolina State University, Fescue Toxicosis and Management. Строк проходження 7 вересня – 16 листопада 2023 року (1,5 кредитів ЄКТС).

2023 – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Тренінг для керівників експертних груп. Сертифікат №238/2023 (240). Дата видачі 24 травня 2023 року (1 кредит ЄКТС).

2021 – Instytut Badawczo-Rozwojowy Lubelskiego Parku Naukowo Technologicznego (Lublin, Republic of Poland), «In the international skills development (the webinar) on the theme: Distance learning tools on the example of zoom and moodle platforms». Сертифікат (ES №4458/2021), дата видачі 22.02.2021. Строк проходження 15–22 лютого 2021 р. (1,5 кредитів ЄКТС).

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова.


Наукові статті:

  1. Серховець С.В., Мазур Н.П., Димчук А.В. Робочі якості розшукових собак порід німецька та бельгійська вівчарка. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки, 2020. Том 22, № 93. с. 113-118. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9319
  2. Шутяк О.В., Димчук А.В. Вплив кормової добавки «Жиромол» на молочну продуктивність корів. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ПДАТУ. 2021. с. 71-76. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-9
  3. Федорович Є.І., Федорович В.В., Боднар П.В., Филь С.І., Димчук А.В., Оріхівський Т.В. Співвідносна мінливість фенотипових ознак та показників молочної продуктивності корів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Сільськогосподарські науки. 2021. Том 23, № 95. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9515
  4. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк О.В. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  5. Димчук А.В., Понько Л.П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  6. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенопових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  7. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України, 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009
  8. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. 106(6). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
  9. Лайтер-Москалюк C.В., Токарчук Т.С., Димчук А.В., Мізик В.П., Лайтер В.В. Оцінка безпечності та якості молока-сировини за удосконалення технологічних процесів первинної обробки молока. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №42. с. 9-14. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1
  10. Понько Л.П., Димчук А.В. Молочна продуктивність корів різного походження. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №43. с. 87-92. https://doi.org/37406/2706-9052-2024-2
  11. Лайтер В.В., Кухтин М.Д., Димчук А.В., Лайтер-Москалюк C.В., Оцінка вмісту нітратів у молоці коров’ячому сирому протягом року. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2025. №48. с. 43-51. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.5

 

Публікації (SCOPUS, WоS)

  1. Dymchuk A., Shcherbatiuk N., Pustova N., Ponko L., & Yamborak R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80

   

Навчально-методичні праці: 

  1. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 120 с.
  2. Димчук А.В. Методичні рекомендації для лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020. – 81 с.
  3. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 156 с.
  4. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 66 с.
  5. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 77 с.
  6. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  7. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  8. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 64 с.
  9. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  10. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  11. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 38 с.
  12. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 56 с.
  13. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломного проекту першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 60 с. 

 

Матеріали конференцій:

  1. Димчук А.В., Понько Л.П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  2. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк А.В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  3. Димчук А.В., Понько Л.П. Зв’язок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри». м. Полтава, 7 грудня 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13423
  4. Димчук А.В., Понько Л.П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра». м. Київ, 18-19 квітня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13425
  5. Димчук А.В., Понько Л.П., Лайтер В.В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». м. Кам’янець-Подільський, 10–11 жовтня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14271
  6. Понько Л.П., Димчук А.В. Зміна клімату та сільське господарство. ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». м. Кам’янець-Подільський, 3-4 червня 2025 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14298

 

Пустова Наталія Володимирівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
5 липня 1979 року в м. Кам'янець-Подільський Хмельницької області.


Освіта:

Вища. У 2003 році закінчила з відзнакою магістратуру зооінженерного факультету Подільської державної аграрно-технічної академії (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет») за спеціальністю «Зооінженерія» та здобула кваліфікацію магістра із зооінженерії.

Кандидатську дисертацію на тему: «Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції» захистила у 2006 році (06.02.01. «Розведення та селекція тварин»).

У 2011 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:
«Технологічні основи поліпшення кількісних і якісних показників яєчної продуктивності курей різної селекції».


Викладає навчальні дисципліни:
Технологія виробництва продукції птахівництва; Етологія та біоетика; Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва; Методика наукових досліджень; Управління технологічними процесами.


Досвід роботи:

  • З 2003 по 2006 роки – асистент-стажист кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • З 2007 року – доцент кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2011 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • З вересня 2011 року по березень 2017 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • Із березня 2017 року по вересень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2019 по вересень 2020 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2020 року по вересень 2022 року - доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня по листопад 2022 року – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та технологій факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • Із 01 листопада 2022 року – кафедру перейменовано на – технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій.
  • З 01 листопада 2022 року і по теперішній час – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

 

Навчання та підвищення кваліфікації:

2021 р. - International skills development (the webinar) Instytut badawczo-rozwojowy. Lublin, Republic of Poland. 1,5 кредити (45 годин).

2021 р. - Стажування у Кінологічному центрі Національної поліції в Хмельницькій області. 5 кредитів (150 годин).

2021 р. - Використання постійних ідентифікаторів учених та установ, їх роль у науковій екосистемі. Майстер-класи ОRCID  для науковців. Київ: Міністерство освіти і науки України, Державна науково-технічна бібліотека України. 0,1 кредита (3 години).

2023 р. - Філія «Птахофабрика «Авіс» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард» с. Гуменці Кам’янець-Подільського району Хмельницької обл. Довідка про стажування, дата видачі 06.03.2023 р.        2 кредити (60 годин).

2023 р. - Проходження курсу «Academic integrity in the training of bachelor and master’s degrees in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).    1,5 кредита (45 годин).

2023 р. - Міжнародне стажування «Interactive technologies of blended learning in the training of masters and doctors of philosophy (PHD) in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).       1,5 кредита (45 годин).

2024 р. - Міжнародне стажування «Non-formal education in the training of masters and doctors of philosophy (PhD) students in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

2025 р. – Підвищення кваліфікації у Інституті біології тварин НААН (м. Львів).   2 кредити (60 годин).

2025 р. - Міжнародне стажування «Transfer of educational technologies in the training of bachelor’s and master’s degrees in the countries of the European union», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Всеукраїнська громадська організація "Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавилова." відділення Хмельницька спілка.

Опубліковано 169 наукових праць, з них: статей 84 і навчально-методичних праць 85, три навчальних посібника та одна монографія.


Навчально–методичні праці:

Пустова З.В., Пустова Н.В., Роговик Л.Й., Марек Остафін, Карол Бульскі. Мікробіологія. Навчально-методичний посібник для студентів факультету агротехнологій і природокористування. Кам'янець-Подільський, 2020. Частина 1. 147 с.; 2021. Частина 2. 147 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 1) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2022. Частина 1. 228 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 2) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2023. Частина 2. 234 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції птахівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2020. 80 с.

Пустова Н.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 72 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 128 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Етологія та біоетика». Конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти денної та заочної форм навчання за спеціальністю 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія, ПУСТОВА Зоя. Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Конспект лекцій з дисципліни для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2023 р. 112 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації до лабораторних занять для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня освіти денної та заочної форм навчання спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 80 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна, ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Етологія та біоетика». Методичні рекомендації з самостійного вивчення дисципліни здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (освітня програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 64 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва». Методичні рекомендації для самостійної роботи здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання ОС «Бакалавр» спеціальності Н2 «Тваринництво» та  204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 132 с.

 

Публікації (SCOPUS, WoS )

Oleg  Kucher,   Zoia   Pustova, Natalia Pustova,  Oleh  Tkach, Veronika Butorina. THE ROLE OF BIOMASS IN THE BIOECONOMIC POLICY OF UKRAINE AND ITS LEGAL REGULATION. No 4, Warsaw, 21–22 September 2020, pp. 84–91. Proceedings of the 2020 International Scientific Conference ‘Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy’  /  ISBN 978-83-8237-063-8   /   DOI: 10.22630/ESARE.2020.4.11    /  ISSN 2658-1930eISSN 2658-19651   /  Режим доступу: https://js.wne.sggw.pl/index.php/esare/article/view/5145/4598

Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., Yamborak, R. Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions / A. Dymchuk, N. Shcherbatiuk, N. Pustova [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 3. – P. 80–89.  Режим доступу: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16893

 

Монографії:

Пустова Н.В. Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції. Монографія. Київ: «Люксар», 2009. 152 с.

 

Публікації в іноземних фахових виданнях:

Zoya Pustova, Natalia Pustova, Serhii Komarnitskyi, Oleg Tkach, Stepan Zamoiskyi, Alexander Olenyuk. Influence of biopreparations on biomass yield and grain efficiency of energy corn / E3S Web of Conferences 154, 01008    Режим доступу: https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/14/e3sconf_icores2020_01008.pdf

Kucher, Z. Pustova, N. Pustova, N. Pokotylska. Organic market formation in Ukraine. 2021 - Turystyka i Rozwój  Regionalny. - vol., nr 16. Crossre (SGGW) - P. 55-66. Режим доступу: http://sj.wne.sggw.pl/pdf/TIRR_2021_n16.pdf

Pustova, N. Pustova. Obtaining biohydrogen from biomass in Ukraine. 2021 - Current Trends of Biohydrogen Production from Biomass–Green Hydrogen. - Libra-Print (SGGW) – P. 11 -34 Режим доступу: http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8103

 

Наукові статті:

Пустова Н.В., Шуплик В.В. Основні методи дресирування службових собак. Збірник наукових праць: випуск №34. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка / за загальною редакцією доктора економічних наук, професора, Заслуженого працівника с.-г. України, ректора університету В.В. Іванишин. 2021. С.52-62. Режим доступу:  DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-7 http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10020

Пустова Н.В. Вирощування екологічної продукції цесарок у приватному господарстві. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 290-300. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.34

Пустова Н.В., Потапенко Т. Є., Селеман К.В. Методики і техніки дресирування службових собак. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 300-310. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.35 

Блащик Лідія, Новак Чеслав, Пустова З.В., Пустова Н.В., Ясинецкая І.А., Бялковская О.А., Кобернюк О.Т. Використання соломи проса в енергетичних цілях. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. ЗВО «ПДУ». Камʼянець-Подільський, 2022. № 1 (36), 86 с (60-66 с.). Режим доступу: DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-18

Пустова Н.В., Пустова З.В., Балицький Д.О. Вирощування органічної риби у природному ставі. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №1. с. 143-156. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-1.20

Пустова Н.В., Пустова З.В. Виробництво органічної продукції кролівництва за різних технологій утримання кролів. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №2. с. 182-192. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-2.20

Пустова Н.В., Пустова З.В., Колінчук Р. В. Біохімічний склад крові курей-несучок у продуктивний період. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Випуск 2 (43).  2024.  С. 93 – 100. Режим доступу: Doi: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.2