32316, Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, 12

Шуплик Віктор Вікторович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 755 75 40
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6518-5307

Місце і дата народження:
2 вересня 1964 року в селі Голозубинці Дунаєвецького району Хмельницької області.


Освіта:
Закінчив Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Зоотехнія» у 1986 році.

Кандидатську дисертацію на тему: «Господарські і біологічні особливості помісей, одержаних від схрещування корів чорно-рябої породи з бугаями української м'ясної та абердин-ангуської порід в умовах Поділля» за спеціальністю 06.02.01 – розведення тварин, Національний аграрний університет. – Київ.

Напрям наукового дослідження:
Удосконалення технології виробництва продукції свинарства

Викладає навчальні дисципліни:
Вступ до фаху; Розведення тварин, Основи генетики і розведення тварин. Генетика та розведення тварин, Технологія виробництва продукції свинарства; Генетика популяцій;


Діяльність:

  • 1986 р. – зоотехнік-селекціонер Балинського міжрайплемоб'єднання з племінної справи в тваринництві. З 1988 року головний зоотехнік Балинського племпідприємства. В 1996 році був обраний головою правління СВАТ «Балинське племпідприємство».
  • з 1 вересня 2000 р. – асистент кафедри розведення, генетики сільськогосподарських тварин ПДАТУ.
  • 2003 р. – доцент кафедри селекційно-генетичних технологій тваринництва і заступник декана з наукової роботи.
  • з вересня 2012 по жовтень 2013 – виконуючий обов'язки завідувача кафедри селекційно-генетичних технологій тваринництва.
  • з червня 2014 по березень 2015 – заступник декана з навчальної роботи.
  • з 2015 року – декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • з жовтня 2019 року - доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва
  • з вересня 2020 року виконуючий обов'язки завідувача кафедри технологія виробництва продукції тваринництва та кінології
  • з 26 лютого завідувач кафедри технологія виробництва продукції тваринництва та кінології
  • з 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • з  1 листопада 2022 р. і по теперішній час завідувач кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Опубліковано більше 160 наукових праць, з них: статей – понад 78 і навчально-методичних праць – 80, навчальні посібники 3 та 2 монографії.

Наукові статті:

  1. Шуплик В.В. Хімічний склад м’яса у бугайців української чорно-рябої молочної і абердин-ангуської порід./ В. Шуплик, Р. Каспров // Збірник наукових праць міжнародної науково-практичної конференції. «Аграрна наука та освіта в умовах Євроінтеграції» (20-22 березня 2019 р). Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2019. С. 226-227.
  2. Шуплик В.В. Біологічні особливості росту, розвитку і показників продуктивності тварин одержаних від схрещування великої рогатої худоби різного походження./ В.В. Шуплик,  А.Т. Цвігун,   Р.В. Каспров,  Н.В. Щербатюк //Кам'янець- Подільський вісник. – 2020. Випуск 32. С. 81-89.
  3. Шуплик В.В. Ріст і молочна продуктивність корів різних ліній української чорно-рябої молочної породи./ В.В. Шуплик, А.Р. Пшибельська. Науково-практичне видання. ПОДІЛЬСЬКИЙ ВІСНИК: сільське господарство, техніка, економіка. Міжнародний науковий журнал Вип. 35. 2021. С.76-81.
  4. Шуплик В.В. Комунікативна поведінка собак, особливості та форми./ В. Шуплик, Н. Щербатюк, І. Казакова. Наука  XXI  ст.:  виклики  та  перспективи :  колективна  монографія  в  2-х томах /  за  заг.  ред.  :  В.В. Іванишина.  –  Тернопіль :  Осадца  Ю.В.,  2021.  Т.2. Природничі науки. – С. 221-230. 
  5. Shuplyk, V. The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. / Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi S., Shuplyk, V., & Kornienko, L. (2021). // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 66–73. https://doi.org/10.5219/1492
  6. Shuplyk, V. The influence of the castration method on meat cuts indicators of pig carcasses. Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOD, Viktoriia SOKOLENKO, Serhii VERBELCHUK, Victor SHUPLYK, Nataliya SHCHERBATIUK, Volodymyr MELNYK, Liudmyla ZASUKHA. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", Vol. 22 Issue 3, PRINT ISSN 2284-7995, 451-458. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art48.pdf
  7. Шуплик В.В. Продуктивне довголіття молочної худоби в Україні : Монографія  / Є.І. Федорович, Н.П. Мазур, В.В. Федорович, В.В. Шуплик, П.В. Боднар. За редакцією Є.І. Федорович та В.В. Федоровича. – Кам’янець-Подільський : Видавець ПП Зволейко Д. Г., 2022. – 240 с.
  8. Shuplyk, V. EFFICIENCY OF USING HIGH-PROTEIN SUNFLOWER MEAL INSTEAD OF SOYBEAN MEAL IN FEEDING OF GROWING PIGLETS Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Vira KOBERNIUK, Victor SHUPLYK, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Vol. 22, Issue 4, 2022 PRINT ISSN 2284-7995, 595-602. E-ISSN 2285-3952

Методична робота:

  1. Шуплик В.В. Методичні рекомендації із проведення навчальної практики з дисципліни «Розведення тварин» - Кам’янець-Подільський ПДАТУ, 2021. 24 с.
  2. Шуплик В.В. Тестовів питання з дисципліни «Генетика популяцій» спеціальність 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» ОПП «Кінологія» - Кам’янець-Подільський ПДАТУ, 2021. 20 с.
  3. Шуплик В.В. Методичні рекомендації і програма для проходження виробничої практики здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»/ Шуплик В.В.,Н.В. Щербатюк// - Кам’янець-Подільський ЗВО «ПДУ», 2022.  32 с.
  4. Шуплик В.В. Методичні рекомендації і програма для проходження виробничої практики здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Шуплик В.В.,Н.В. Щербатюк// - Кам’янець-Подільський ЗВО «ПДУ», 2022.  20 с.
  5. Шуплик В.В. Методичні рекомендації і програма для проходження виробничої практики здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти на базі молодшого спеціаліста за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Шуплик В.В.,Н.В. Щербатюк// - Кам’янець-Подільський ЗВО «ПДУ», 2022. 20 с.
  6. Шуплик В.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломного проекту першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 ТВППТ /В.В. Шуплик, Ю.М. Євстафієва, А.В. Димчук // - Кам’янець-Подільський ПДАТУ, 2022. 58 с.
  7. Шуплик В.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 ТВППТ /В.В. Шуплик, Ю.М. Євстафієва, А.В. Димчук // - Кам’янець-Подільський ПДАТУ, 2022. 54 с. 

Матеріали конференцій:

  1. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. Оцінка росту бичків різних ліній абердин-ангуської породи до 12 місячного віку. Scientific Collection «InterConf», (36): with the Proceedings of the 7th International Scientific and Practical Conference «Challenges in Science of Nowadays» (November 26-28, 2020) in Washington, USA: EnDeavours Publisher, 2020. S. 1219-1224
  2. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. Вплив кнурів на відтворні функції свиноматок. Інтеграція освіти, науки та бізнесу в сучасному середовищі: зимові диспути: тези доп. I Міжнародної науково-практичної інтернет конференції, міжнародного електронного науковопрактичного журналу «WayScience» 6-7 лютого 2020 р. – Дніпро – Т.3. С.491-495
  3. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. Морфофункціональні властивості вимені корів української чорно – рябої молочної породи. I Міжнародна науково-практична інтернет-конференція Вплив пандемії covid-19 на розвиток сучасного світу: загрози та можливості 9-10 вересня 2021 року м. Дніпро.
  4. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. Молочна продуктивність корів білоголової української породи великої рогатої худоби XXII Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми науки, освіти та виробництва: Міжгалузеві диспути» м. Київ, 19 листопада 2021 року . www.openscilab. Org.
  5. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. ЗВ’ЯЗОК СЕРВІС, СУХОСТІЙНОГО І МІЖ ОТЕЛЬНОГО ПЕРІОДІВ З МОЛОЧНОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ КОРІВ. Scientific Collection «InterConf», (96): VI Міжнародна науково-практична конференція "SCIENTIFIC COMMUNITY: INTERDISCIPLINARY RESEARCH" (26-28 січня 2022 року в м. Гамбург, Німеччина) С 739-748. www.interconf.top      Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  https://www.interconf.top

 

 

Євстафієва Юлія Миколаївна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 855 00 89
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:

22 липня 1982 року с. Колодіївка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області.

 

Освіта:

технікум Подільської державної аграрно-технічної академії, 2001. Спеціальність: ветеринарна медицина. Кваліфікація: фельдшер ветеринарної медицини.

Подільський державний аграрно-технічний університет, 2005. Спеціальність: ветеринарна медицина. Кваліфікація: лікар ветеринарної медицини.

Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. Спеціальність: технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кваліфікація: магістр із спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

 

Кандидатську дисертацію

на тему: «Використання поживних речовин кормів молодняком великої рогатої худоби при ринотрахеїті» захистила у 2009 році (спеціальність 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів).

В 2014 році присвоєно вчене звання доцента.

 

Напрям наукового дослідження:

Аналіз та оптимізація годівлі тварин в різних типах господарств (державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0122U201424).

 

Трудова діяльність:

З липня по серпень 1997 р. секретар друкарка АТЗТ «Північний ринок-97» м. Кам’янець-Подільський.

З вересня 1997 р. по червень 2001 р. студентка технікуму Подільської державної аграрно-технічної академії.

З липня по серпень 2001 р. технік штучного осіменіння у ВСГК «Перемога» с. Шустівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

З липня 2001 р. по червень 2005 р. студентка Подільського державного аграрно-технічного університету.

З серпня по жовтень 2005 р. ветлікар  у СФГ «Надія» с. Воробіївка Полонського району Хмельницької області.

З листопада 2005 р. по жовтень 2008 р. аспірант кафедри годівлі тварин та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З листопада  2008 р. по вересень 2013 р. асистент кафедри годівлі тварин та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2013 р. – в. о. доцента кафедри годівлі та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З жовтня 2013 р. у зв’язку з об’єднанням кафедр переведена на посаду в. о. доцента кафедри годівлі, розведення тварин і технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З листопада 2014 р. по серпень 2019 р. доцент кафедри годівлі, розведення тварин і технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2019 р. по серпень 2020 р. доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2020 р. по жовтень 2022 р. доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології (з 24.11.2021 р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»).

З листопада 2022 р. і по теперішній час доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».


Навчання та підвищення кваліфікації:

2021 – ТзОВ «Прогрес» с. Білин Володимир-Волинського району Волинської області (144 години).

2021 – Інститут Науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку спільно з IESF Міжнародна фундація науковців та освітян та Навчально-науковим центром перепідготовки і підвищення кваліфікації Подільського державного аграрно-технічного університету, м. Люблін (Республіка Польща) (45 годин).

2021 – Вища Школа Агробізнесу в Ломжі (Польща) (6 годин).

2022 – Курс підвищення кваліфікації «Бренд науковця у цифровому світі» (30 годин).

2023 – Міжнародне підвищення кваліфікації «Академічна доброчесність при підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії (PHD) в країнах Європейського союзу та Україні» Інститут Науково-дослідного Люблінського науково-технічного парку, м. Люблін (Республіка Польща).

2023 – Тренінг «Екологічні стандарти ЄС для сталого управління добривами та пестицидами», м. Львів.

2023 – Міжнародне стажування Agronomy, Horticulture, Livestock Husbandry, Agricultural Economics, Management for completing the course Fescue Toxicosis and Management (45 годин).

2023 – V International Scientific and Practical Conference «SCIENTIFIC PROJECTS ON IMPROVING THE ENVIRONMENT» Brussels, Belgium (24 Hours of Participation).

 2023 – X International Scientific and Practical Conference «INNOVATIVE SCIENTIFIC RESEARCH: THEORY AND PRACTICE» Stockholm, Sweden (24 Hours of Participation.

 2024 – ХVI Міжнародна наукова конференція «Корми і кормовий білок» Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, м. Вінниця (24 години).

 2024 – ІІІ International Scientific Conference «Innovative methods in education, science and business:challenges and opportunities» Antwerp, Brussels (12 hours).

 2024 – «Climate Change and Its Impact on Animal Husbandry and Veterinary Medicine: Scientific Approaches and Innovative Solutions» (15 hours).

 2024 – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ «ОСВІТНЬО-НАУКОВІ АСПЕКТИ СУЧАСНОГО КРОЛІВНИЦТВА В УКРАЇНІ» (16 годин).

 2024 – Тренінгова програма «Використання сучасних ефективних методів управління стадом корів» (10 годин).

 2024 – Виробниче стажування у ТОВ «Україна 2001» (60 годин).

 2025 – Підвищення кваліфікації «Ключові аспекти благополуччя свиней за їх утримання «Благополуччя свиней на промисловій фермі» (30 годин).

 2025 – Онлайн курс «Оптимізація харчування молочних корів з використанням CNCPS».


Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член ВГО «Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова», посвідчення № 1909 від 07.06.21 р.

Публікації у виданнях, які включені до наукометричних баз
Web of Science та Scopus:

Ievstafieva Y.M., Levytska V.A., Terenov D.B. (2018). Biogas Production as a Component of Green Energy Generation» / Y.M. Ievstafieva, V.A. Levytska, D.B. Terenov // 4 Іnternational Conference Renewable Energy Sources «Renewable Energy Sources engineering, technology, innovation». Springer, Vol. V, No 1, Р. 755-764. doi.org/10.1007/978-3-319-72371-6_74 https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-72371-6_74с

Mysyuk Mykola, Zakhodym Maryna, Ievstafieva Yulia, Susharnyk Yaroslav, Misko Alla and Kafka Sofiia (2007). Strategic Plans of Management and Evaluation of the Mechanism of Quality of Territorial Management with Comparison of Audit of Efficiency Use of the Budget / M. Mysyuk, M. Zakhodym, Y. Ievstafieva, Y. Susharnyk, A. Misko and S. Kafka // Journal of Advanced Research in Dynamical and Control Systems presents peer-reviewed survey and original research articles. Volume 12. Special Issue. Р. 1707-1711. DOI: 10.5373/JARDCS/V12SP7/20202279 https://www.jardcs.org/abstract.php?id=5706

Nataliia Kovalenko, Vitalii Kovalenko, Taras Hutsol, Yulia Ievstafiieva, Anastasiia Polishchuk (2021).  Economic efficiency and internal competitive advantages of grain production in the central region of Ukraine  /  N. Kovalenko, V. Kovalenko, T. Hutsol, Y. Ievstafiieva, A. Polischyk // Agricultural Engineering. Volume 25, No. 1. P. 51-62 DOI: 10.2478/agriceng-2021-000 http://scholar.google.com.ua/scholar_url?url=http://188.190.33.55:7980/jspui/bitstream/123456789/8961/1/04%2520Kovalenko.pdf&hl=ru&sa=X&d=11973541645767723489&ei=C-qoYIBMhdKYAYbiqLgL&scisig=AAGBfm00iIc930_2mMisWKGqcndmxc0j0w&nossl=1&oi=scholaralrt&html=&folt=ci

Polishchuk, S., Tsekhmistrenko, S., Polishchuk, V., Ievstafiieva, Y., Hutsol, T. (2022). STATUS OF PROOXIDANT AND ANTIOXIDANT SYSTEMS IN THE SPERM AND SEMINAL PLASMA OF BREEDING BOARS OF LARGE WHITE BREED AND SS23 SYNTHETIC LINE Journal of Physiology and Pharmacologythis, 73(1). P. 71-79 www.jpp.krakow.pl | DOI: 10.26402/jpp.2022.1.07 https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/7800/1/Status_of_prooxidant.pdf

M.R. Ahsani, M.R. Mohammadabadi, V. Buchkovska, Y. Ievstafiieva,   D.M. Kucher, O.A. Kochuk‐Yashchenko, O.I. Babenko, R.V. Stavetska, V.P. Oleshk and O. Kalashnyk (2022). ASSOCIATION OF STEAROYL‐COA DESATURASE EXPRESSION WITH CATTLE MILK CHARACTERISTICS  Iranian Journal of Applied Animal Science  Volume 12, Pages 271-279 https://ijas.rasht.iau.ir/article_691679.html

Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Vira KOBERNIUK, Victor SHUPLYK, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA (2022). EFFICIENCY OF USING HIGH-PROTEIN SUNFLOWER MEAL INSTEAD OF SOYBEAN MEAL IN FEEDING OF GROWING PIGLETS Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Vol. 22, Issue 4. P. 595-602 https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=22847995&AN=161124532&h=x%2fzDSaIu%2f%2bBHbE9VuEgIZ%2fIJptz2sxt6%2b4rfDkenceQVw%2fyP2JltQoMkr6Nc01W4I8iUloow9o1wlSKt3tKjrg%3d%3d&crl=f&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d22847995%26AN%3d161124532

Mohammadreza Mohammadabadi, Hamid Kheyrodin, Volodymyr Afanasenko, Olena Babenko, Nataliia Klopenko, Oleksandr Kalashnyk, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska (2024). The role of artificial intelligence in genomics Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 2. Р. 195-279 DOI 10.22103/jab.2024.23558.1575 https://jab.uk.ac.ir/article_4325.html?lang=en 

Mohammadreza Mohammadabadi, Olena Babenko, Oleksandr Oleksandrovich Borshch, Oleksandr Kalashnyk, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska (2024). Measurement of the relative expression pattern of the UCC2 gene in different tissues of the Raini Cashmere goat Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 3. Р. 317-332 DOI 10.22103/jab.2024.24337.1627 https://jab.uk.ac.ir/article_4524_en.html?lang=fa

Mohammadreza Mohammadabadi, Alireza Akhtarpoor, Amin Khezri, Olena Babenko, Ruslana Volodymyrivna Stavetska, Iryna Tytarenko, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska, Viktor Slynko, Volodymyr Afanasenko (2024). The role and diverse applications of machine learning in genetics, breeding, and biotechnology of livestock and pouitry Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 4. Р. 413-442 DOI 10.22103/jab.2025.24662.1644 https://jab.uk.ac.ir/article_4684.html?lang=en

Igor MOISEI, Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA (2024). EFFECTIVENESS OF REARING AND FATTENING OF LOW-WEIGHT PIGLETS DUE TO CHANGES IN THEIR FEEDING SYSTEMS  Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Volume 24, Issue 3. Р. 577- 587. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.24_3/volume_24_3_2024.pdf 

 

Монографії:

Бучковська В. І., Євстафієва Ю. М. (2023). Годівля, розведення, технології тваринництва: теорія практика, досвід Центрального Поділля України: монографія. Кам’янець-Подільський. 188 с.

 

Наукові статті:

БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2022). Вплив кормової бази та гідрохімічного режиму на продуктивність коропа. Водні біоресурси та аквакультура. Вип. 2 (12). с. 57-66. DOI https://doi.org/10.32851/wba.2022.2.3 http://wra-journal.ksauniv.ks.ua/archives/2022/2_2022/2_2022.pdf    

БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2022). Запорука успішного майбутнього тваринництва України – контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів. Таврійський науковий вісник. Вип. 127. С. 207-212. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.127.26 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/127_2022/26.pdf   

 БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2023). Ефективність використання кормів молодняком великої рогатої худоби при згодовуванні кормової добавки. Наукові доповіді НУБіП України, 2023. № 2/102.  ISSN: 2223-1609 https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.008 https://scireports.com.ua/en/journals/tom-19-2-2023/yefektivnist-vikoristannya-kormiv-molodnyakom-velikoyi-rogatoyi-khudobi-pri-zgodovuvanni-kormovoyi-dobavki

 БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2023). Вплив згодовуванні мінерально-вітамінної добавки на продуктивність молодняку великої рогатої худоби. Таврійський науковий вісник. № 134. С. 234-241 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.30 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/134_2023/30.pdf

 Povod M., Mykhalko O., Gutyj B., Ievstafiieva Y., Zasukha L., Buchkovska V., Verbelchuk S., Lavryniuk O, Moisei I. (2023). Productivity of Sows and Efficiency of Growing Piglets by Feeding Dry and Liquid Methods. Journal of Mountain Agriculture on the Balkans. №26 (6). – P.1-26. https://jmabonline.com/en/article/HiM3LLvP9yZE7H8o06fG

 BUCHKOVSKA V.,​ IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). INFLUENCE OF FEEDING CANOLA MEAL ON THE MILK PRODUCTIVITY OF MILK COWS. Approved by the Editorial Board for publication in the journal: «Scientific World Journal» Bulgaria, Svishtov, Issue №28 (02), November. С. 46-51. https://www.sworldjournal.com/index.php/swj/issue/view/swj28-02/swj28-02

 OVCHARUK V.I., OVCHARUK O.V., IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). GROWTH AND DEVELOPMENT OF PUMPKIN PLANTS OF THE USUAL UKRAINIAN VARIETY (MULTI-FRUIT) DEPENDING ON THE TIMES OF SOWING IN THE CONDITIONS OF THE  RIGHT BANK FOREST STEPPE OF UKRAINE РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН ГАРБУЗА ЗВИЧАЙНОГО СОРТУ УКРАЇНСЬКИЙ (БАГАТОПЛІДНИЙ) ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКІВ СІВБИ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ Approved by the Editorial Board for publication in the journal: «Scientific World Journal» Bulgaria, Svishtov, Issue №28 (02), November. С. 22-29 https://www.sworldjournal.com/index.php/swj/issue/view/swj28-02/swj28-02

 OVCHARUK V.I., OVCHARUK O.V., IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). PHOTOSYNTHETIC ACTIVITY OF FORAGE BEET PLANTS DEPENDING ON THE VARIETY IN THE CONDITIONS OF THE RIGHT BANK FOREST STEPPE OF UKRAINE ФОТОСИНТЕТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ РОСЛИН БУРЯКІВ КОРМОВИХ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ Modern engineering and innovative technologies, Germany, Karlsruhe, Issue №36 (03), December. С. 63-71 https://www.moderntechno.de/index.php/meit/issue/view/meit36-03/meit36-03

 ОВЧАРУК В.І., ОВЧАРУК О.В., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2024). Вплив схеми розміщення рослин гарбуза звичайного на ріст і розвиток та продуктивність в умовах Правобережного Лісостепу України Таврійський науковий вісник. № 140. С. 465-471 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.57 https://tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/59.pdf

 ЄВСТАФІЄВА Ю.М., БУЧКОВСЬКА В.І. (2024). Славетні сторінки історії українського бджільництва Таврійський науковий вісник. № 140. С. 426-429 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.51 https://tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/53.pdf

 ОВЧАРУК В.І., ОВЧАРУК О.В., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2025). Вплив сорту, густоти рослин, строків збирання врожаю коренеплодів кормових буряків на зберігання в умовах Правобережного Лісостепу України Таврійський науковий вісник. № 143. С. 227-234 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.143.2.25 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/issue-143-2-2025

Приліпко Тетяна Миколаївна

Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор

: (096) 270 56 02
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
7 травня 1968 року у СМТ Муровані Курилівці Вінницької області.


Освіта:

Вища. Закінчила Білоцерківський сільськогосподарський інститут у 1992 році.

У БНАУ (2022 рік) закінчила магістратуру за спеціальністю 181 - «Харчові  технології»

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи» захистила у 1997 році.

У 2004 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції дрібного тваринництва  Білоцерківського державного аграрного університету

Докторську дисертацію за темою: «Експериментальне обгрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» (за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів) захистила у 2006 році

У 2008 році присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки і стандартизації  продукції тваринництва


Напрям наукового дослідження:

  • Удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів"
  • Удосконалення  технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів.
  • Удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва.
  • Розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини

Викладає навчальні дисципліни:

«Вступ до фаху»

«Пакування харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2240

«Мікробіологія харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=3217

«Харчові технології»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2335

«Потоково-технологічні лінії виробництва харчової  продукції»

«Методи контролю харчових виробництв»

«Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва» 

http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2311

«Технологія молока і молочних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1945

«Технологія м’яса і м’ясних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1967

«Технологія виробництва харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2284

Досвід роботи:

У 1992 році прийнята на посаду наукового співробітника держтематики кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва Білоцерківського сільськогосподарського інституту.

З 1993 по 1996 рік навчання в аспірантурі Інституту тваринництва степових районів в Асканія-Новій.

У 1997 році захистила кандидатську дисертацію на тему: Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної  аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи”. 9 червня 1997 року, рішенням спеціалізованої вченої ради Національного аграрного університету, на підставі прилюдного захисту дисертації присуджено ступінь кандидата сільськогосподарських наук (диплом КН№014537).

З липня 1997 року переведена на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва БДАУ, як обрана за конкурсом. У квітні 2003 року переведена на посаду доцента кафедри технології виробництва та переробки продукції тваринництва.

У 2004 році вступ до докторантури на кафедрі технології виробництва і переробки продукції тваринництва БДАУ.

У 2006 році захистила докторську дисертацію на тему: «Експериментальне обґрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту тваринництва УААН, м. Харків. Рішенням ВАК України від 12 квітня 2007 року присуджено науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук (диплом ДД № 005769).

З 1 вересня 2007 року прийнята на посаду  в.о. завідувача кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету, а у 2008 році – обрана за конкурсом.  

Рішенням Атестаційної колегії  Міністерства освіти і науки  від 23 грудня 2008 року Приліпко Т.М.  присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки  і стандартизації продукції тваринництва.

З лютого 2011  по травень 2015  року. завідувач кафедри технології переробки, стандартизації продукції тваринництва і хімічних дисциплін.

З  травня 2015по серпень 2019 року завідувач кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

З вересня 2019 по серпень 2020 року професор кафедри технології виробництва,  переробки і стандартизації продукції тваринництва.

З вересня 2020 року завідувач кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та громадських об’єднаннях:

Член  громадського  об'єднання "ПРОСВІТА" Кам'янця-Подільського

Закордонне стажування

З 20 листопада по 30 листопада 2016 року у м. Гуйтінен, Фінляндія  пройшла зарубіжне наукове стажування у поєднанні з інтенсивним вивченням англійської мови за освітнім проектом «Школа з англійської мови + стажування для освітян» Фінляндія спільно з Інститутом Міжнародної та Наукової співпраці (Україна) ( сертифікат державного зразка про наукове стажування та сертифікат про рівень знань англійської мови (В1) ).


Наукові публікації:

  1. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.-Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI: https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
  2. Т. М. Приліпко; В. Б. Косташ; В. М. Федорів. Вплив режимів стерилізації на динаміку окислення жиру при виробництві і зберіганні консервів // Вісник Львівського торговельно-економічного університету  – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – Вип. 31. – 126-131с. – (Технічні науки)DOI:10.36477/2522-1221-2022-31-16 http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11389
  3. Т. М. Приліпко, В. М. Федорів, В. Б. Косташ. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11390
  4. Prylipko T.M., Kostash V.B., Fedoriv V.M. Technological and physicochemical parameters of semi- finished poultry meat depending on the method of manufacture.Технологічні і фізико-хімічні показники напівфабрикатів із мяса птиці залежно від способу виготовлення Modern engineering and innovative technologies - Issue №15, Part 2, -Karlsruhe.- 2021. – с.119-123. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11487
  5. Prylipko T.M. PACKAGING FRESH MEAT IN MODIFIED ATMOSPHERE / Prylipko T.M., Fedoriv V.M., KostashV. В.// Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2022. ‒ Issue Nr. 23. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2022. - Р. 26-35. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11832
  6. IMPROVEMENT OF METHODS OF IDENTIFICATION OF MEAT TYPES / Prylipko T.M., Kostash V.В., Pidlisnyj V.V., Semenov А.М. // Modern engineering and innovative technologies. International Scientific Periodical Journal. - 2023, Vol. 1, No. 26, pp.72-77. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11615
  7. Приліпко, Т. М., Косташ, В. Б., Семенов, О. М., & Підлісний, В. В. (2023). Визначення гігроскопічних властивостей та термодинамічний аналіз рибних об’єктів кріоконсервування. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 154-160. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.19
  8. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М. Розробка технології напівфабрикатів рублених м’ясних збагачених виробів з пролонгованими термінами придатності для харчування в дитячих закладах. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №33. с.60--66.
  9. Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal. Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. DOI: https://doi.org/10.48161/qaj.v4n4a264 
  10. Приліпко Т. М., Семенов О. М., Косташ В. Б. Оптимізація технології швидкозаморожених борошняних напівфабрикатів. Таврійський науковий вісник. 2024. № 3. С. 128-132. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13453
  11. Приліпко Т.М. Т.М. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». ‒ 2024. ‒ Вип. 1. ‒ С. 193-197. DOI https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.23.
  12. Tetiana Prylipko,  Taras Ganzyuk , Alina Shuliar ,  Alona Shuliar, Svitlana Omelkovych.Slaughter and meat quality of broiler turkeys using different light programmes during growing. SCIENTIFIC HORIZONS. 26(4), 33-42 Journal homepage: https://sciencehorizon.com.ua Scientific Horizons, * Scopus https://doi.org/10.48077/scihor4.2023.33
  13. Приліпко Т.М., Букалова Н.В., Богатко Н.М., Лясота В.П. Дослідження споживних та реологічних властивостей м’яса курчат-бройлерів за стандартними методамиТаврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон. Видавничий дім «Гельветика».  2023. Вип.130. С. 379- 385. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.51 
  14. Приліпко Т.М., Вплив складу рецептур і кулінарно-технологічних прийомів на харчову цінність продукції з рибного фаршу. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №35 С.24-28. JEL Classification: L 60 DOI 10.32782/2522-1221-2023-35-03  
  15. Приліпко Т.М.Головні засади нормативного регулювання безпечності рибної продукції у процесі товарообігу.  Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №34. С.55-59. DOI 10.32782/2522-1221-2023-34-07
  16. Приліпко Т. М., Косташ В. Б., Кузьмінська І. М. Удосконалення елементів технології виготовлення рибних битків із використанням біологічно активних добавок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2024. №37 С.42-48. DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-06
  17. Результати проведення судово-ветеринарної експертизи сирокопчених ковбасних виробів за ухвалою Київського господарського суду / Н.В. Букалова, Т.М. Приліпко, Н.М. Богатко, Л.В. Руснак. Проблеми і перспективи системи регулювання якості харчових продуктів  : збірник наукових праць. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical Sciences. 2024, № 37, С. 87–95  (категорія Б, Ulrich’s Periodicals, Index Copernicus, Google Scholar, World Cat). DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-12 http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/issue/view/129 

Патенти:

  1. Приліпко Т.М., Куций В.М. Вертикальний автоклав. Патент України на корисну модель UA 93371, МПК  B01J 3/04 (2006.01)  №u 2014 04806 ;  заявл.  05.05.2014; опубл. 25.09.2014, Бюл.№ 18
  2. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації згущеного молока рослинними оліями. Патент України на корисну модель 142980, МПК G01N33/04(2006.01).№ u201911706 заявл.. 06.12.2019; опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org.
  3. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного гідрокарбонатом натрію. Патент України на корисну модель 142999 МПК G01N33/04(2006.01). № u2019 11868 заявл. 12.12.2019 опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org. 
  4. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П., Богатко Л.М., Бахур Т.І. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним методом. Патент України на корисну модель 144926, МПК G01N 33/12 (2006.01). № u 2019 11852; заявл. 06.12.2019; опубл. 10.11.2020, Бюл. №21. 4 с. Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org.
  5. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Дудус Т.В., Мягка К.С. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків рослинними оліями. Патент № 152946 України, МПК G01N 33/04 (2006.01).  № u 2022 03316; заявл. 09.09.2022; опубл. 03.05.2023, Бюл. № 18. 4 с.
  6. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М.Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці фотометричним методом. Патент України на корисну модель 97932, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11788; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7
  7. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. Спосіб бактеріоскопічного оцінювання ступеня обсіменіння м’яса птиці мікроорганізмами. Патент України на корисну модель 97931, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11787; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7.

Монографії:

  1. Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль – Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. ‒ 390 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10288
  2. Сучасні способи використання функціональних інгредієнтів для виробництва харчових продуктів тривалого терміну зберігання: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б.,       Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: Нілан-ЛТД, 2023. 340с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/12929
  3. Приліпко Т. М., Коваль Т. В., Косташ В. Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 668с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11547
  4. Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М.,              Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 416с http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10988
  5. Удосконалення складу рецептур і технологічних прийомів виробництва продукції з рибного фаршу: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Ткач В.П. Кам’янець-Подільський: 2024. 322с.

Навчальні посібники:

  1. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження            / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ / – Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. – 380 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/8972
  2. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник / Т.М.Приліпко, Т.В.Коваль, В.Б.Косташ. ‒ Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. – 412 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13497
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський, 2022. 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
  4. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Букалова Н.В.  Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 653с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8172

Методичні рекомендації:

  1. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко,  В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  112 с.
  2. Технологія виробництва харчових продуктів: Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних занять здобувачів першого (бакалаврського) вищої освіти зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  90 с.
  3. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  53 с.
  4. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія м’яса і м’ясних продуктів» для здобувачів другого рівня (магістр) вищої освіти за спеціальністю 204 - «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам‘янець-Подільський – 2025 – 77с.
  5. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  48 с.
  6. Технічне забезпечення зберігання харчової продукції: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 84 с.
  7. Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 72 с.
  8. Стандартизація,  метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції:  методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 36 с.
  9. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 1. Технологічне обладнання для виробництва борошна, круп та рослинної олії для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181«Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 68 с.
  10. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 2. Технологічне обладнання для хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів та переробки овочів і фруктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 100 с.
  11. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 3. Технологічне обладнання для переробки м’яса і виробництва ковбасних виробів та виробництва молочної продукції і зберігання харчових продуктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025.– 100 с.
  12. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  13. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  14. Організація харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 65 с.

 

Цвігун Анатолій Тимофійович

Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор
Член кореспондент Національної академії аграрних наук України
Заслужений працівник Освіти України

: (067) 384 72 80
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:

Місце і дата народження:
10 червня 1954 року в с. Кульчиївці Кам?янець-Подільського району Хмельницької області.


Освіта:
Закінчив Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут (тепер Подільський державний аграрно-технічний університет) за спеціальністю «Зоотехнія» у 1976 році.

Кандидатську дисертацію на тему: «Рівень енергетичного живлення відгодівельного молодняку великої рогатої худоби при різних типах годівлі» захистив у 1988 році.

Докторську дисертацію на тему: «Обґрунтування енергетичного живлення молодняку великої рогатої худоби при різних типах годівлі» захистив у 1994 році.

Напрям наукового дослідження:
«Особливості енергетичного живлення сільськогосподарських тварин»


Викладає навчальні дисципліни:
Сучасні методи досліджень у тваринництві; Живлення тварин; Системи нормування годівлі тварин; Методика наукових досліджень; Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин.


Діяльність:

  • З квітня 1976 року – головний зоотехнік ордена Леніна колгоспу «Перше Травня» Коломийського району Івано-Франківської області, а з серпня 1977 року – головний зоотехнік радгоспу «Кам'янець- Подільський» Кам?янець-Подільського району Хмельницької області.
  • З березня 1980 року працює в Кам'янець-Подільському сільськогосподарському інституті. (тепер Подільський державний аграрно-технічний університет)
  • У 1988 році в ордена Леніна Ленінградському сільськогосподарському інституті захистив дисертацію «Рівень енергетичного живлення відгодівельного молодняку великої рогатої худоби при різних типах годівлі» і одержав вчений ступінь кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин та технологія кормів.
  • З грудня 1991 року – докторант Ленінградського сільськогосподарського інституту, де в 1994 році захистив дисертацію і отримав науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук РФ. Після переатестації 28 лютого 1995 року отримав науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук України за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин та технологія кормів.
  • 15 червня 1995 року – присвоєне вчене звання доцента кафедри годівлі сільськогосподарських тварин.
  • У квітні 1996 року – присвоєне вчене звання професора кафедри годівлі сільськогосподарських тварин.
  • З вересня 1993 року – завідувач кафедри годівлі тварин та технології кормів.
  • З квітня 1999 по травень 2010 – проректор з післядипломної освіти та дорадництва, будучи за сумісництвом завідувачем кафедри годівлі тварин та технології кормів
  • З травня 2010 року – завідувач цієї ж кафедри.
  • З жовтня 2019 року - завідувач кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва
  • 3 вересня 2020 професор кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології

Наукові праці:

У виданнях які цитуються в скопусі:

  1. Horiuk, Y., Horiuk, V., Kukhtyn, M., Tsvihun, A., & Kernychnyi, S. (2020). Characterization of lytic activity of Phage SAvB14 on Staphylococcus aureus variant bovis. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research, 7(3), 509-516. http://doi.org/10.5455/javar.2020.g447
  2.  Kukhtyn, M., Salata, V., Berhilevych, O., Malimon, Z., Tsvihun, A., Gutyj, B., & Horiuk, Y. (2020). Evaluation of storage methods of beef by microbiological and chemical indicators. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 602-611.https://doi.org/10.5219/1381

У фахових виданнях України:

  1. Lyashuk І. Tsvigun A. The use of different feeding standards for cows/   І.Lyashuk. A.Tsvigun //Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. - Кам'янець-Подільський, 2014. - Вип. 22. - С. 117-120.
  2. Приліпко Т.М., Цвігун А.Т., Косташ В.Б.  Ветеринарний контроль  і патоморфологічна діагностика неоплазм молочної залози у сук і кішок Тваринництво України.  №3, 2019. - С. 15-19
  3. Цвігун А.Т., Бучковська В.І., Євстафієва Ю.М. До історії кінології. Наукові доповіді НУБіП України, 2020. № 2 (84). С.   ISSN 2223-1609 (Фахове видання)

Монографії всього - 12, за остані 5 років - 2:

  1. Довідник з повноцінної годівлі сільськогосподарських  тварин. За науковою редакцією Ібатуліна І.І., Жукорського О.М. Київ: Аграрна наука.-2016 - 336.( в співавторах А.Т.Цвігун)
  2. Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві: посібник / за ред.. І.І. Ібатулліна, О.М. Жукорського. – К.: Аграрна наука, 2017. – 328 с. (У співавторах  А.Т. Цвігун)

 

Чумаков Кирило Анатолійович

Заслужений працівник ветеринарної медицини України

Науковий ступінь:
Вчене звання: п. Професор

: (03849) 2 22 76
:

Місце і дата народження:
м. Хмельницький, 29 вересня 1974 року

Освіта:
Вища. 24 червня 1996 року закінчив Львівську академію ветеринарної медициниім.С.З. Гжицького. У 2013 році закінчив Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького за спеціальністю «Ветеринарна медицина» та здобув кваліфікацію магістра ветеринарної медицини

В листопаді 2014 року присвоєно звання почесного професора кафедри інфекційних та інвазійних хвороб

Напрям наукового дослідження:
онкологія, патологія та морфологія дрібних тварин; вивчення зв'язку між BoLA-системою і захворюваннями у вітчизняних порід великої рогатої худоби (№ держреєстрації 01115U005805).

Викладає навчальні дисципліни:
польова хірургія службових собак, організація ветеринарної справи,  ветеринарна фармакологія

Діяльність:

  • У 1992 році призначений на посаду ветеринарного лікаря Хмельницького обласного центру собаківництва.
  • 2002 рік - головний ветеринарний лікар міського відділення КСУ.
  • 2005 рік – завідувач Малинівецьким пунктом ветеринарної медицини Хмельницької РДЛВМ.
  • 2006 рік – заступник начальника лікарні,  заввідділом, лікар-епізоотолог ветеринарної медицини, державний інспектор ветеринарної медицини Хмельницької РДЛВМ.
  • 2008 рік – виконуючий обов'язки начальника Хмельницької РДЛВМ.
  • 2008 рік – начальник Хмельницької РДЛВМ.
  • З 2017 року викладає дисципліни: ветеринарна  вірусологія, ветеринарна фармакологія, польова хірургія та хвороби службових собак, польова хірургія службових собак. Керує проходження виробничої практики студентами за ОС бакалавр та магістр спеціальності 211 – ветеринарна медицина  на базі Хмельницької РДЛВМ.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Наукові статті:

  1. Лісова В.В., Чумаков К.А. Парвовірусна інфекція собак: монографія. Житомир: Полісся, 2012 . 210 с.
  2. Борисевич Б.В., Айшпур М.В., Чумаков К.А. Деякі епізоотологічні особливості, клінічні ознаки та патологоанатомічні зміни при кишковій формі парвовірусної інфекції собак. Вісн. Сумськ. націон. аграрн.ун-ту. Серія «Ветеринарна медицина». Суми, 2009. Вип. 3(24). С. 5-7.
  3. Чумаков К.А. Мікроскопічні зміни у тонкому відділі кишечнику та імунокомпетентних органах собак при кишковій формі парвовірусної інфекції. Зб.наук.праць «Аграрн.вісн. Причорномор'я». Одеса, 2009. Вип.47. С.169-173.
  4. Чумаков К.А. Епізоотологічні особливості парвовірусної інфекції собак у Хмельницькій області. Наук. вісн. Львівськ.національн.ун-ту вет.мед. та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Львів,2009. Т.11. № 2(41).Ч.1.С.339-342.
  5. Супрович Т.М., Чумаков К.А., Чорний І.О. Поліморфізм гена BoLA-DRB3 як маркер оцінки біорізноманіття та стійкості до інфекційних захворювань  великої рогатої худоби. Аграрна наука та освіта в умовах євроінтеграції: збірник наукових праць міжнар. Наук.-практ. конф. Ч2. (20 – 22 березня 2018 р., м.  Кам'янець – Подільський). Тернопіль: Крок. 2018. С. 96 – 99.
  6. Чумаков К, Чорний О. Частота прояву маститів і характер патологічних змін при різних типах вивідної системи молочної залози у корів. Аграрна наука та освіта в умовах євроінтеграції: збірник наукових праць міжнар. наук.-практ. конф. Ч2. (20 – 22 березня 2018 р., м.  Кам'янець – Подільський). – Тернопіль: Крок, 2019. – С. 96 – 99.

Методична робота:

  1. Інфекційні хвороби собак.Навчальний посібник для студентів вузів ІІ-IV рівнів акредитації / Карчевська Т.М., Чумаков К.А. Кам'янець-Подільський: ФОП Сисин Я.І., 2017. 160 с.
  2. Cупрович Т.М., Чумаков К.А., Трач В.В., Лайтер-Москалюк С.В., Чорний І.О. Методичні рекомендації «Медикаментозне забезпечення аптечки кінолога та надання першої невід-кладної допомоги службовим собакам» для кінологів, лікарів ветеринарної медицини (фельдшерів) кінологічних центрів структурних підрозділів НП України. Кам'янець-Подільський, ПДАТУ, 2019. Рекомендовано до друку  методичною радою ПДАТУ (протокол  №  9  від  24.12.2019 р.). 24 с.

Посібники:

  1. Патологічна анатомія тварин. Частина 1: Підручник / Б.В. Борисевич,  В.В. Лісова, К.А. Чумаков. – Київ: Аграр Медіа Груп, 2020 – 416 с.
  2. Патологічна анатомія тварин. Частина 2: Підручник / Б.В. Борисевич,  В.В. Лісова, К.А. Чумаков. – Київ: Аграр Медіа Груп, 2020 – 452 с.

Участь у міжвідомчих навчально-методичних зборах представників кінологічних підрозділів Національної поліції України, Збройних сил України, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної митної служби України, Національної гвардії України та інших державних установ, що відбулись на базі кафедри гігієни тварин та ветеринарного забезпечення кінологічної служби Національної поліції України факультету ветеринарної медицини і технологій у виробництві Подільського державного аграрно-технічного університету (м. Кам'янець-Подільський) та Хмельницької державної районної лікарні ветеринарної медицини з 27 по 31 січня 2020 р.