Засідання гуртка «МЕРИНОС»
02 травня 2024 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва «Меринос» на тему «Визначення виходу митої вовни».
До складу вовни, крім вовнових волокон, входить: жиропіт, рослинні, земляні та інші домішки. Тому для встановлення справжньої вовнової продуктивності овець визначають вихід митої вовни.
Вихід митої вовни – це відношення маси митої вовни до маси немитої, що виражається у відсотках.
Є декілька способів визначення виходу митої вовни:
- Експертний – за допомогою органів чуття – зору, дотику.
- Лабораторний – промивка вовни у мильно-содовому розчині та висушування в кондиційних апаратах.
- За контрольною промивкою даної партії вовни.
- За фактичним виходом вовни після промивки всієї партії на фабриках первинної обробки вовни.
Для визначення виходу митої вовни беруть зразок масою 200 г і промивають у мильно-содовому розчині.
Зразки вовни промивають послідовно у 5 бачках по 5 хвилин у кожному.
Після промивання зразки вовни відтискають руками і ставлять висушувати до постійної вологості у кондиційних апаратах або в термостатах.
У результаті проведеної роботи, гуртківці визначили вихід митої вовни у відібраних зразках, він був у межах 48,5-56,3 %.
Керівник наукового гуртка «Меринос»
асистент кафедри технології виробництва і
переробки продукції тваринництва
Людмила ПОНЬКО