НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ СЕМІНАР «БІОХІМІЯ І ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ»

28 листопада 2023 року на кафедрі хімії відбувся студентський навчально-науковий семінар «Біохімія і здорове харчування» для здобувачів вищої освіти другого курсу спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Метою даного заходу було ознайомлення зі складовими здорового харчування, недоліками в харчуванні сучасної людини, особливостями харчування людей при різних захворюваннях, а також при заняттях фізичною культурою та спортом.

З вітальним словом до здобувачів виступила проректор з навчальної, науково-інноваційної та міжнародної діяльності БЯЛКОВСЬКА Оксана Антонівна, яка окреслила важливість наукової складової для закладу вищої освіти і акцентувала увагу на тому, що саме спільними проєктами, науковими досягненнями, активною студентською і небайдужою громадською позицією ми на освітянському і науковому просторі робимо свій вклад у перемогу України.

Директор навчально-наукового інституту харчових технологій ДИМЧУК Анатолій Васильович відмітив важливість проведення заходу та актуальність питань, які на ньому обговорюються.

Завідувач кафедри хімії КРАЧАН Тетяна Михайлівна звернула увагу на те, що дисципліни, які вивчаються на кафедрі, є фундаментальною природничою базою, без засвоєння якої неможлива успішна діяльність сучасного спеціаліста в галузі ветеринарної медицини та технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

Здобувачами вищої освіти було представлено 14 доповідей:

  1. Складові здорового харчування. Доповідач: Єременко Тетяна;
  2. Значення білку в харчовому раціоні людини. Доповідач: Легенька Вікторія;
  3. Клітковина – основа здорового харчування. Доповідач: Домбровська Олександра;
  4. Вода – обов’язковий елемент здорового раціону. Доповідач: Косташ Ангеліна;
  5. Мінеральні елементи і здорове харчування. Доповідач: Солодка Валентина;
  6. Харчові добавки та їх вплив на організм людини. Доповідач: Олійник Діана;
  7. Роль антиоксидантів у здоровому харчуванні. Доповідач: Сворень Діана;
  8. Органолептична оцінка харчових продуктів. Доповідач: Вергель Богдан;
  9. Недоліки в харчуванні сучасної людини. Доповідач: Кузнєцова Олександра;
  10. Особливості харчування хворих людей. Доповідач: Суханова Олександра;
  11. Особливості харчування при цукровому діабеті Доповідач: Крикун Даніела;
  12. Принципи харчування при ожирінні. Доповідач: Атучіна Марія;
  13. Булімія – розлад харчової поведінки. Доповідач: Чеховський Назар;
  14. Режим харчування при заняттях фізичною культурою і спортом. Доповідач: Білич Дмитро.

Всі доповіді відзначалися високою якістю викладу, супроводжувалися презентаціями, багато з них мають прикладний характер.

Учасники навчально-наукового семінару зазначили, що захід відбувся на високому організаційному та науковому рівні й побажали, щоб подібні заходи проводилися на кафедрі частіше, оскільки вони привертають увагу до проблем, пов’язаних із здоров’ям людини. 

Науково-педагогічний колектив кафедри хімії висловлює щиру подяку здобувачам вищої освіти. Бажаємо нових успіхів у науці! 

Матеріал підготувала
доцент кафедри хімії Тетяна КОВАЛЬ