Чергове засідання студентського наукового гуртка "Харчовик"

 


Ферментація – один з найстаріших методів, що використовується людьми для отримання з молока продуктів із збільшеним терміном зберігання. Можливо вперше ферментувати продукти почали біля 10-15 тисяч років тому, коли люди перейшли від збирання до виробництва їжі. Ця зміна супроводжувалася одомашненням тварин.

Батьківщина сучасного йогурту – країни Балканського півострова, де протягом багатьох століть особливу увагу приділяли культивування та відбору кращих природних заквасок для кислого молока і де були виділені унікальні культури болгарської палички і термофільного стрептокока. З розвитком маркетингу та рекламного бізнесу на товарному ринку України з'явилося безліч продуктів під назвою «йогурт», «сирна маса», «згущене молоко» і т. д., які, здавалося б, відносяться до молочної продукції, але при вживанні в їжу, не відповідають смаковим якостям, властивим продуктам вказаної групи товарів. Споживач лише при детальному вивченні упаковки товару може визначитися у своєму виборі і зменшити імовірність обману з боку несумлінного продавця.

У зв'язку з вищесказаним, представляється вельми актуальною для дослідження тема технології виробництва і переробки кисломолочних продуктів (йогуртів), оскільки можливо поетапно описати весь технологічний процес отримання йогурту, починаючи від вибору продуктів і закінчуючи вимогами до обладнання, що використовується для його отримання. Тому завданням чергового засідання студентського наукового гуртка «Харчовик» було вивчення історії виробництва кисломолочних продуктів, способів отримання і класифікації йогуртів, стадій процесу виробництва, виробничого обладнання, що використовується при виготовленні кисломолочних продуктів (йогурту). Здобувачі вищої освіти виготовляли йогурт термостатним методом, використовуючи закваски, розроблені вченими Інституту продовольчих ресурсів НААН України.


 Підготувала
завідувачка кафедри харчових
технологій виробництва й стандартизації
харчової продукції, професор Тетяна ПРИЛІПКО