Виїзне практичне заняття студентів спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» до філії птахофабрики «АВІС» ПАТ «Агрохолдинг Авангард»

Вітчизняне птахівництво стало одним із найбільш економічно привабливих та конкурентоспроможних видів агробізнесу, про що свідчить стійка динаміка зростання виробництва м’яса птиці і яєць.

Ознайомитися із даними напрямками виробництва та особливостями їх ветеринарного супроводу змогли здобувачі вищої освіти ЗВО «ПДУ» спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» на виїзному засіданні студентського наукового гуртка «Атлант» (керівник – доцент Любов САВЧУК) до філії птахофабрики «АВІС» ПАТ «Агрохолдинг Авангард».

Філія птахофабрики «АВІС» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» – сучасний птахівничий комплекс, один із лідерів українського ринку по виробництву курячих яєць. Слід зазначити, що агрофірма виграла міжнародний тендер з реалізації курячих столових яєць за межі території України до таких країн як: Туречина, Ближній Схід та до країн Європейського союзу.

     Не дивлячись на свій молодий вік, філія птахофабрики «АВІС» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард», має значний досвід в сільгосподарському виробництві. Товариство у своїй послідовній та системній політиці розвитку прагне до сталості, ефективності та прибутковості. 

Птахофабрика повністю автоматизована і оснащена найсучаснішим устаткуванням. Постійно проводиться безперебійний контроль температурного режиму птиці, автоматизовані лінії відгодівлі та випоювання, сучасні системи обліку та калькуляції.

Під час виїзного засідання гуртка головний ветеринарний лікар птахофабрики Наталя КУШНІРЕНКО розповіла присутнім, що підприємство постійно проводить контроль якості продукції, яка виготовляється. Команда ветеринарних лікарів і технологів слідкують за здоров’ям поголів’я, регулярно проводять лабораторні дослідження на місці та у незалежних лабораторіях.

Щоденний контроль мікроклімату в пташниках, показників приросту та споживання води і кормів, безперервний моніторинг дотримання санітарно-ветеринарних норм та протоколів дезінфекції дозволяють оперативно вводити поправки у процес вирощування птиці та досягати бажаних результатів.

Адже безперервний лабораторний моніторинг здоров’я птиці, своєчасна та якісна вакцинація, а також дотримання вимог безпечної дезінфекції приміщень та території підприємства є невід’ємним аспектом виробництва екологічно чистого яйця. Одним з підтверджень високого рівня санітарного контролю на підприємстві є сертифікація в міжнародній системі якості харчових продуктів ISO 22000.

Під час екскурсії здобувачі освіти ознайомилися також зі специфікою планування виробництва та умовами роботи спеціалістів ветеринарної медицини компанії. Учасники змогли поспілкуватись та поставити запитання, на які отримали вичерпні відповіді від організаторів екскурсії.

Здобувачі вищої освіти факультету ветеринарної медицини та технологій у тваринництві висловлюють подяку дирекції та співробітникам філії птахофабрики «АВІС» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» в особі директора Володимира КРАСУЦЬКОГО, головного економіста Василя ОВЧАРУКА та головного ветеринарного лікаря Наталі КУШНІРЕНКО за можливість й змістовну екскурсію, а також ректорату ЗВО «ПДУ», особисто ректору університету Володимиру ІВАНИШИН за всебічну постійну підтримку навчальних екскурсій.

Інформацію підготувала
завідувачка кафедри нормальної та патологічної
морфології і фізіології, доцентка Любов САВЧУК