32316, Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, 12

Дригула Дмитро Миколайович

Посада: Технік


Місце і дата народження:
3 листопада 2000 року в с. Петрашівка Віньковецького району Хмельницької області.


Освіта:
Закінчив Новоушицький коледж Подільського державного аграрно-технічного університету в 2021 році. Кваліфікацію «Технік-механік». Навчається у Подільському державному аграрно-технічному університеті за спеціальність 208 «Агроінженерія».

Шандрук Павло Андрійович

Посада: Технік


Місце і дата народження:
12 березня 2002 року в с. Якимівці Лановецького району Тернопільської області.


Освіта:
Закінчив Бучацький коледж Подільського державного аграрно-технічного університету в 2021 році. Кваліфікацію «Агрономія». Навчається у Подільському державному аграрно-технічному університеті за спеціальність 208 «Агрономія».

Кужель Микола Миколайович

Науковий ступінь: кандидат психологічних наук
Вчене звання:

: 067-19-11-744
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
18 січня 1975 року, смт. Сатанів Городоцького району Хмельницької області.


Освіта:
Повна вища. В 1996 році закінчив Кам'нець-Подільський державний педагогічний інститут ім. В.П. Затонського за спеціальностю вчитель фізичного виховання. В 2004 році закінчив Кам'янець-Подільський державний університет за спеціальністю (Педагогіка і методика середньої освіти) та здобув кваліфікацію – викладач фізичної культури.

Кандидатська дисертація: Формування психологічної готовності до педагогічної діяльності викладачів фізичної культури. 2011 році.


Викладає навчальні дисципліни:
Фізичне виховання


Діяльність:

  • З вересня 1996 року по серпень 1997 року – вчитель фізичного виховання в Кам'янській НВК І-ІІ ступенів.
  • З вересня 1997 року по вересень 2000 року – завідувач стадіону Камя'нець-Подільського державного університету.
  • З вересня 2000року по червень 2021 року – викладач кафедри фізичного виховання К-ПНУ.
  • З вересня 2021 року в.о. завідувача кафедри фізичного виховання ПДАТУ
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Наукові статті:

  1. Кужель М.М. Вплив фізичної культури на життєву позицію студентів-першокурсників. Формування здорового способу життя студентської та учнівської молоді засобами освіти : зб. наук. праць – Кам'янець-Подільський : Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2016.  – Вип. 6. – С. 109 – 112.
  2. Кужель М.М. Формування нових підходів до занять із фізичної культури у вищих навчальних закладах. Педагогічна освіта: теорія і практика : Збірник наукових праць / Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка; Інститут педагогіки НАПН України [гол. ред. Лабунець В.М.]. – Вип. 21 (2 – 2016). – Ч. 2. – Кам'янець-Подільський, 2016. – С. 105 – 109
  3. Кужель М.М. Фактори впливу на мотивацію студентів під час занять фізичною культурою. Інноватика в сучасній освіті та науці: теорія, методологія, практика: ІІ Міжнародний літній науковий симпозіум Одеський інститут інноваційної освіти  – Одеса :  2019. - 158-161
  4. Кужель М.М. Покращення занять фізичною культурою в умовах вищих навчальних закладів. Інноватика в сучасній освіті та науці: теорія, методологія, практика: ІІ Міжнародний літній науковий симпозіум Одеський інститут інноваційної освіти  – Одеса :  2019. - 158-161
  5. Стасюк І.І., Боднар А.О. Кужель М.М., Одайник В.В., Солопчук Д.М., Рябцев С.П., Рухова активність студентів закладів вищої освіти в навчальний період. Електронний журнал «Педагогічні та соціальні аспекти фізичного виховання та фізичної терапії». – Кам'янець-Подільський : Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2018. – Випуск 1. (http://psa-konf.kpnu.edu.ua.)
  6.  Клюс О. А., Кужель М.М. сучасний стан питання щодо організації фізичного виховання у для студентів неспеціалізованих факультетів. Формування здорового здорового способу життя студентської та учнівської молоді засобами освіти: зб. Наук. праць–Кам'янець–Подільський національний університет  імені Івана Огієнка, 2019.– С.117-120.
  7. Клюс О. А., Кужель М. М., Скавронський О. П., Гуска М. В. Передумови формування  ціннісного ставлення студентів до розвитку фізичної підготовленості. Вісник Кам'янець-Подільського національного університету. Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини. Кам'янець-Подільський, 2020. Вип. 16. С. 27-31.
  8. Клюс О. А., Кужель М. М., Скавронський О. П., Гуска М. В. Передумови формування  ціннісного ставлення студентів до розвитку фізичної підготовленості. Вісник Кам'янець-Подільського національного університету. Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини. Кам'янець-Подільський, 2020. Вип. 16. С. 27-31
  9. Кужель М.М Формування психологічної готовності до змагань спортсменів стрільців. Формування здорового способу життя студентської та учнівської молоді засобами освіти : зб. наук. праць – Кам'янець-Подільський : Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2021 20 :23. С. 142-146

Понько Людмила Петрівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

ponkolp@pdatu.edu.ua

Місце і дата народження:
9 червня 1982 року в смт. Ярмолинці Хмельницької області.


Освіта:

Вища.  Подільський державний аграрно-технічний університет, 2005. Спеціальність: Зооінженерія. Кваліфікація: магістр зооінженерії.

У 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Оцінка селекційно-генетичних факторів формування продуктивних ознак у тварин української чорно-рябої молочної породи подільського заводського типу» (спеціальність 06.02.01 – розведення та селекція тварин), Миколаївський національний аграрний університет.

У 2025 році присвоєно вчене звання доцента.

 

Науково-педагогічний стаж – 11 років.


Напрям наукового дослідження:

Удосконалення технологій виробництва продукції тваринництва.


Викладає навчальні дисципліни:

«Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва»; «Організація виробничих процесів»; «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва»; «Технологія первинної переробки молока».


Досвід роботи:

  • 2006-2009 рр. – аспірант в Інституті розведення і генетики тварин НААН (Чубинське);
  • 2009 р. – лаборант кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАТУ;
  • 2015 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 2021 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • З 1 листопада 2022 р. і по теперішній час асистент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

 

Стажування та підвищення кваліфікації:

2022 – Стажування в ДП ДГ «Пасічна» ІК СГП НААН Старосинявського району Хмельницької області (120 год.).

2023 – Підвищення кваліфікації в навчально-науковому центрі перепідготовки і підвищення кваліфікації ЗВО «ПДУ» «Психолого-педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» в середовищі Moodle (60 год.).

2024 – Підвищення кваліфікації в Інституті біології тварин НААН (Львів) за спеціальністю «Годівля тварин. Розведення і селекція тварин» (60 год.).

2025 – Міжнародне науково-педагогічне стажування на базі Балтійської міжнародної академії (Рига) «Особливості викладання навчальних дисциплін з аграрних наук та продовольства, ветеринарної медицини в умовах воєнного стану в Україні» (180 год.).

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у громадських об’єднаннях:

Член ВГО «Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М. І. Вавилова»


Публікації (SCOPUS)

  1. Tsvihun A, Karatieievа O, Ponko L, Yakovchuk V, Yulevich O and Ponichtera P. Effect of probiotic supplement on growing lambs of the lacon breed during the suckling period. Online J. Anim. Feed Res., 15(3): 150-158, 2025; pii: S222877012500018-15. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2025.18
  2. Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., & Yamborak, R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80

Наукові статті:

  1. Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 142. Частина 2. 2025. С. 244-254.
  2. Понько Л. П. Сучасний стан та перспективи розвитку вівчарства в Хмельницькій області. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
  3. Понько Л. П., Димчук А. В. Молочна продуктивність корів різного походження. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
  4. Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі овець породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 137. 2024. С. 410-420.
  5. Димчук А. В., Понько Л. П.  Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. № 6(106). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
  6. Димчук А. В., Шутяк О. В., Понько Л. П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  7. Димчук А. В., Понько Л. П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97).
    DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  8. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенотипових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98).  DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  9. Димчук А. В., Понько Л. П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009

 

Матеріали конференцій:

  1. Понько Л.П. Особливості підготовки фахівців у галузі тваринництва. Proceeding of the scientific and pedagogical internship (Desember 2 – January 12, 2025. Riga, the Republic of Latvia) : Scientific and pedagogical internship. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2025. PP. 31–34.
  2. Цвігун А. Т., Понько Л. П. Деякі аспекти годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Міжнародна науково-практична конференція «Біологічні, біотехнологічні та генетичні аспекти інтенсифікації аграрного виробництва». Миколаїв, 24-25 жовтня 2024 року. С. 186-190. 
  3. Понько Л. П., Димчук А. В. Зміна клімату та сільське господарство. Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». Одеса, 3-4 червня 2025 року.
  4. Димчук А. В., Понько Л. П., Лайтер В. В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». Камʼянець-Подільський, 10-11 жовтня 2024 року.
  5. Понько Л. П. Морфологічні та функціональні властивості вимені корів української чорно-рябої молочної породи. XXІ International scientific and practical conference «Scientific achievements and innovations as a way to success». 1-3 травня 2024 року. Vilnius, Lithuania. 2024. С. 22-24.
  6. Понько Л. П. Продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи різних ліній. XXІІМіжнароднанауково-практичнаконференція «Modern scientific research: theoretical and practical aspects», 8-10 травняОсло, Норвегія. 2024. С. 20-23.
  7. Димчук А. В., Понько Л. П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра» м. Київ, 18-19 квітня 2024 року.
  8. Ponko Liudmyla. Prospects for the development of goat breeding in Ukraine. Summer Field School(Hybrid) on Mountain ecosystems & resources management. 11-20 September 2023.
  9. Димчук А. В., Понько Л. П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
  10. Димчук А. В., Понько Л. П., Шутяк А. В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
  11. Димчук А. В., Понько Л. П. Звʼязок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри», 7 грудня 2023 року. Полтава. 2023.

 

Навчально-методичні праці:

  1. Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання практичних занять з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 112.
  2. Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 27.
  3. Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання лабораторно-практичних занять з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 96.
  4. Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 20.
  5. Понько Л. П. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 178 с.
  6. Понько Л. П. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 76с.
  7. Понько Л. П. Тестові завдання для проведення підсумкового контролю знань з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 40с.
  8. Похил В. І., Миколайчук Л. П, Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Дніпро: ДДАЕУ, 2022. 114 с.
  9. Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2021. 72 с.