28 березня 2025 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва «Меринос» на тему «Виробництво крафтових сирів».
У світі кулінарії існує безліч делікатесів та страв, які прославились за рахунок особливого смаку, складу, властивостей чи аромату. До таких страв та продуктів відносять крафтові сири.
Крафтові сири – це кисломолочні продукти, які готуються виключно з високоякісної та натуральної сировини за оригінальною рецептурою. Деякі різновиди цього продукту готуються за традиційними технологіями та рецептами, які мають вікову історію.
В умовах зростання екологічної свідомості споживачів, з'являється зростаючий попит на високоякісні, екологічно чисті продукти. Сири з приватних сироварень все частіше знаходять покупців, адже навіть маленькі сироварні «з душею», безперечно, мають потенціал розвитку. Останнім часом в Україні з'являється все більше фермерів, які виробляють якісний крафтовий сир. Експерти стверджують, що це найменш ризикований і найкорисніший з усіх продуктів молочної промисловості.
Незважаючи на високі ціни, розвиток крафтового виробництва зараз стрімко зростає, оскільки завжди є група клієнтів, які зацікавлені у певній регіональній продукції, технічній унікальності та якості продукції.
Крафтовий сир – це якісний продукт, вироблений завдяки ручній праці. Він відрізняється унікальною поживністю, високим вмістом вітамінів, мінералів та корисних речовин, легко засвоюється організмом. Крафтовий сир не варто порівнювати зі звичними сортами. Його слід споживати окремо, щоб повноцінно оцінити смак та аромат.
Керівник наукового гуртка «Меринос»
асистент кафедри технології виробництва і
переробки продукції тваринництва
Людмила ПОНЬКО