Метою освітньої діяльності кафедр інституту є підготовка висококваліфікованих фахівців, які здатні розв’язувати професійні завдання на сучасному виробництві та є затребуваними на ринку праці.
Як відомо, на формування практичної підготовленості майбутніх фахівців позитивно впливають різні чинники: високий рівень мотивації здобувачів освіти до набуття фаху; системність і логічна послідовність у змісті, організаційних формах і методах практичної підготовки; практико-орієнтована обізнаність у процесах виробництва; налагоджений взаємозв’язок з підприємствами харчової промисловості та роботодавцями.
Саме такі завдання ставлять собі за мету науково-педагогічні працівники кафедр інституту, завчасно плануючи екскурсії, практичні заняття, заняття на виробництві, майстер-класи. Вважаємо, що важливим інструментом становлення професійної підготовленості фахівця є практичні навики, набуті під час практичних занять та практик. Залучення здобувачів до роботи в умовах сучасного виробництва – найкраща мотивація удосконалювати свій фаховий рівень. Так, 29 жовтня НПП ННІХТ провели практичне заняття-екскурсію на базі МП ТзОВ «ВЕРЕСТ».
Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕРЕСТ» – одне з відомих підприємств м’ясопереробної галузі України, яке розпочало свою діяльність у 1997 році. Сьогодні на підприємстві налічується 350 співробітників, оновлено виробничі потужності, є обладнання європейського рівня, впроваджені стандарти ISO за допомогою власної бактеріологічної лабораторії.
На переробному комплексі відбувається повний цикл створення м’ясних виробів без залучення сторонніх потужностей. Підприємство має продуктивну матеріально-технічну базу, яка забезпечує підготовку якісної продукції та її збереження в належному стані протягом усього процесу виробництва.
Під час виїзного заняття здобувачі ознайомилися з технологією виробництва різних видів ковбасних виробів. Здобувачі побачили технологічні схеми виробництва ковбасних виробів, які складаються з наступних операцій: приймання та розділ сировини; обвалювання та жилування м'яса; соління; подрібнення та виготовлення фаршу; шприцювання; обсмажування (варіння, копчення, сушіння).
Завідувач виробництва Володимир Олександрович поінформував про усі тонкощі виробництва ковбас, розповів про деякі секрети сучасної технології, адже приготування відповідно до нормативів стандартів - один з найскладніших технологічних процесів в харчовій промисловості. Для отримання виробів високої якості технологам потрібно враховувати безліч нюансів і ретельно підбирати інгредієнти.
Здобувачі з задоволенням поринули у світ технологічного процесу, внутрішню атмосферу цехів, технологію і процеси приготування різних видів ковбас, ознайомились з сучасними зразками технологічного обладнання.
Здобувачі освіти та викладачі кафедр інституту вдячні керівнику підприємства МП «ВЕРЕСТ» за співпрацю, надану можливість проведення такого заняття, фаховий підхід та доброзичливу атмосферу.
Підготували
Завідувач кафедри ХТВСХП, професор Тетяна ПРИЛІПКО
Завідувач кафедри ТВППТ, доцент Віктор ШУПЛИК