Органік – найкраще від природи!
ЦЕНТР ПРОПОНУЄ
Навчально-наукова складова:
Для здобувачів : поглиблене вивчення основ органічного тваринництва - дисципліна за вибором здобувача
Для аспірантів: можливість роботи над науковою працею на здобуття кваліфікаційного рівня доктора філософії за напрямком органічне виробництво
Для виробничників: семінари, тренінги, підвищення кваліфікації, індивідуальні консультації, складання раціонів, навчання персоналу, обстеження господарства та вирішення проблемних питань, супровід до і після сертифікації, розробка технічної документації тощо.
Для науковців, фермерів, споживачів та усіх зацікавлених: організація і проведення конференцій, семінарів, виставок, дегустацій органічної продукції
Проведення наукових досліджень, створення, розробка випробування та впровадження нових препаратів, придатних до застосування у органічному виробництві
Центр створено з метою поглиблення знань фахівців (агрономів, ветеринарів, зоотехніків, наукових працівників, викладачів ВНЗ) щодо органічного виробництва, сприяння просвітництву споживачів та популяризації органічного виробництва.
Метою роботи центру є висвітлення узагальнюючих відомостей щодо благополуччя тварин, раціонального природокористування, збереження довкілля, зменшення хімізації виробництв.
На основі новітніх знать на наукових досліджень співробітники Центру розробляють та впроваджують альтернативи профілактичним антибіотикам для ефективного вирощування тварин та отримання якісної й безпечної органічної продукції тваринництва.
Центр стане у нагоді також для навчання персоналу органічних птахоферм, або птахогосподарств, що прагнуть запровадити Free range (вільно-вигульне утримання) Cages free (безкліткове утримання) технології перейти на ресурсозберігаюче, раціональне природокористування та для виробництва екологічно безпечної та якісної продукції. Наявність відкритої фахової інформації стане в нагоді всім зацікавленим розпочати свою справу в агросекторі, що підтримують зелений курс країни, екологізацію виробництв.
Викладачі центру в процесі вивчення дисципліни чи курсів підвищення кваліфікації всебічно розглядають ризики, що виникають на різних етапах технологічного циклу органічного виробництва, що стане потужною допомогою починаючим фермерам (новачкам) та дозволить уникнути прикрих помилок при організації подібних потужностей.
Знання, отримані в результаті проходження курсів будуть використані фермерами для підвищення ефективності органічного виробництва, оскільки без використання традиційних стимуляторів росту, та антибіотиків, ця галузь є досить екстенсивною і низько рентабельною. Разом з тим, використовуючи наукові розробки та передові досягнення вчених України і зарубіжжя можна досягти значних успіхів щодо профілактики захворювань тварин і птиці, підвищення її продуктивності, підвищення родючості ґрунту та збільшення рентабельності виробництва. Внаслідок комплексного підходу і налагодження всіх технологічних процесів, успішне проходження сертифікації ферм за органічними нормативами і отримання статусу “Organic” дозволить реалізувати продукцію птахівництва за справедливими цінами з доданою вартістю (за її екологічність і складність в процесі виробництва).
Центр може проводити курси, які будуть цікавими для ознайомлення і пересічним споживачам, що цікавляться пошуком якісного здорового харчування для своїх рідних, батьків, дітей. Подібний курс дозволить їм виростити на присадибній ділянці за вимогами органічного законодавства, отримуючи екологічно чисту та безпечну продукцію для власних потреб, родини. А також дозволить розпочати власну справу, малий (сімейний) бізнес.
Інформація даного Центру стане у нагоді студентам та аспірантам ВНЗ сільськогосподарського напрямку. Сприятиме підготовці вузькоспеціалізованих фахівців, зі студентської лави орієнтованих на екологізацію виробництв.
Розвиток органічного виробництва в Україні дозволить зберегти довкілля для нащадків та покращити здоров'я нації!
|
Керівник центру: Професор кафедри гігієни тварин та ветеринарного забезпечення кінологічної служби Національної поліції України Віце-президент та Голова науково-дорадчої ради Громадської спілки виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна”. Сільськогосподарський експерт-дорадник за напрямком «Органічного виробництва, ветеринарної медицини та раціонального природокористування» Консультант з органічного птахівництва Експерт з акредитації освітніх програм НАЗЯВО Експерт з акредитації органів з сертифікації продукції, процесів та послуг (ДСТУ EN ISO/IEC 17065) Асоційований член ГО “Біодинаміка України” Акаунт у наукометричній базі Scopus |
Центр оснащено сучасним обладнанням, таким як інтерактивна дошка для демонстрації презентацій, наукових фільмів, проведення навчальних занять в режимі онлайн. За допомогою QR кодів, розташованих на навчальних стендах у приміщенні класу студенти та слухачі курсу легко долучаються до інформації за темою органічного виробництва, що зібрана у цифровому вигляді в підбірках перевірених інтернет джерел. Посилання на нормативну базу, органічну платформу знань.
Органічне виробництво - сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
органічна продукція - сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва;
органічне тваринництво - органічне виробництво, пов’язане з утриманням, розведенням (виробництвом) сільськогосподарських тварин (у тому числі птиці та комах) та продукції для отримання продукції тваринного походження;1
1 Закон України Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції 2496-VIII, чинний, поточна редакція — Редакція від 03.07.2019, підстава - 2740-VIII
МІСІЯ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА:
- Раціональне природокористування
- Збереження біорізноманіття рослин, тварин, комах ті інших живих істот у природі.
![]() |
![]() |
Органічні ферми є домівкою для багатьох видів рослин і тварин. Це досягається шляхом створення різноманітних агроценозів, збереження природних ландшафтів та відмови від використання шкідливих хімікатів.
Органічне виробництво прагне замкнути цикли живлення. Відходи виробництва переробляються на добрива, а поживні речовини утримуються в системі. Передбачає справедливі відносини між виробниками, переробниками та споживачами. Воно підтримує місцеві економіки та соціальну відповідальність.
- Здорове харчування для населення
![]() |
![]() |
Органічні продукти містять менше шкідливих речовин і більше корисних мікроелементів.
- Відновлення родючості ґрунтів
Органічні фермери підтримують здоров'я ґрунту за допомогою сидеральних посівів, компосту та інших органічних добрив. Це сприяє підвищенню родючості ґрунту, поліпшенню його структури та збереженню вологи.
- Раціональне поєднання традиційних методів ведення господарювання та інноваційних сучасних науково-технічних розробок.
![]() |
![]() |
Органічне виробництво часто пов'язане з невеликими фермерськими господарствами, що сприяє розвитку місцевих економік. Тварини на органічних фермах утримуються в більш гуманних умовах і мають доступ до пасовищ.
- Життя у гармонії з природою
Органічне виробництво сприяє збереженню біорізноманіття, покращенню якості води та повітря, зменшенню ерозії ґрунтів.
ЗБЕРЕЖИ МАЙБУТНЄ – БУДЬ ОРГАНІЧНИМ!
Органічне, значить – виробництво, яка прагне працювати в гармонії з природою. На відміну від традиційного сільського господарства, де широко використовуються синтетичні добрива, пестициди та ГМО, органічне виробництво базується на природних процесах і циклах.
ДОВIДНИК КОНСУЛЬТАНТIВ з органiчного виробництва та ринку органiчних продуктiв
![]() |
Центр створено за фінансової підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини в рамках проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства». Додаткову інформацію про проект можна отримати за посиланням |
![]() |