Шутяк Олександр Володимирович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (096) 737 80 54
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:

Місце і дата народження:
14 листопада 1983 року в с. Летава Чемеровецького району Хмельницької області.


Освіта:
Вища. У 2005 році закінчив Подільський державний аграрно-технічний університет за спеціальністю "Зооінженерія" та здобув кваліфікацію зооінженера.

Кандидатську дисертацію на тему: «Використання сухої післяспиртової барди в годівлі корів і бичків при відгодівлі» захистив у 2010 році.

В 2015 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:

  1. Розробка системи управління охороною праці сільськогосподарського підприємства.
  2. Теоретичні основи БЖД.
  3. Технологічні розробки з удосконалення елементів виробництва та переробки продукції тваринництва.

Викладає навчальні дисципліни:
Охорона праці та безпека життєдіяльності.
Охорона праці в галузі і цивільний захист.

Діяльність:

  • З 2006 по 2010 рік навчання в аспірантурі у Інституті кормів УААН (м. Вінниця);
  • 01.09.2009 р. - 30.06.2010 р. - дозволено працювати на посаді 0,25 ставки асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету за сумісництвом;
  • 01.09.2010 р. - 31.08.2011 р. – переведений на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 01.09.2011 р. - 02.09.2013 р. – прийнятий на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 02.09.2013 р. – працював на посаді в.о. доцента, а з 28 листопада 2014 р. доцентом кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін.
  • З 23.07.2015 р. переведений на посаду доцента кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва, а з 27.02.2017 р. на посаду доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • З 5 вересня 2019 р. переведений на посаду завідувача навчально-дослідної бази «Бджільництво» та дозволено працювати на 0,5 ставки доцента кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва.
  • З 1 жовтня 2020 р. переведений на посаду доцента кафедри фізики, охорони праці та інженерії середовища.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет».
  • 28.02.2022р. – 21.11.2024р. – служба по мобілізації в Збройних силах України.
  • З 25 листопада 2024 р. – доцент кафедри інформаційних технологій, фізико-математичних та безпекових дисциплін.

Наукові статті:

  1. Prylipko T., Shutiak A., Dobrovolsky V. Physico-chemical indicators of slaughter products for the use of various selenium supplements in the diet of pigs. Scientific development and achievements, volume 4. London, 2018. Р. 41-49.
  2. ШУТЯК О. Поживна цінність сухої після спиртової барди та її вплив на продуктивність великої рогатої худоби. Наука XXI ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред.: В.В. Іванишин. Тернопіль : Крок, 2021. Т.2. Природничі науки. С. 246-257 http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/9032/1/246-257.pdf
  3. Шутяк О.В., Димчук А.В. Вплив кормової добавки «Жиромол» на молочну продуктивність корів. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2021. №34. С. 71–76. http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/10022/1/%D0%9F%D0%92-34-21-71-76.pdf
  4. СУПРОВИЧ М., ШУТЯК О. Структурний аналіз чисельності пожеж в Україні. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, сільськогосподарські науки, технічні науки, економічні науки. 2022. Кам’янець-Подільський. Вип. 36. С. 36-45. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-15.
  5. Димчук А.В., Шутяк О.В., Понько Л.П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007.
  6. СУПРОВИЧ М., ШУТЯК О. Концепція сталого розвитку при вивченні «Безпекових» дисциплін. Інновації в сучасній освіті: методологія, технологія, дидактичні та виховні аспекти: колективна монографія / за заг. ред. В. В. Іванишин. «Baltija Publishing». 2023. С. 329-342. http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/11361/1/%d0%a2%d0%9a-23-329-342.pdf

Методична робота:

  1. Шутяк О.В. Методичні рекомендації з практичних занять для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2016. 18 с.
  2. Шутяк О.В. Методичні рекомендації з лабораторних занять для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2016. 38 с.
  3. Шутяк О.В. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять студентами факультету агротехнологій і природокористування з дисципліни «Бджільництво» зі спеціальності 201 – Агрономія. Кам'янець-Подільський, 2017. 32 с.
  4. Шутяк О.В., Ільницька О.Ю. Методичні рекомендації для виконання лабораторних та практичних занять студентами факультету ветеринарної медицини і технологій  у тваринництві з дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства» зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2018. 64 с.
  5. ІВАНИШИН В.В., СУПРОВИЧ М.П., ЗБАРАВСЬКА Л.Ю., СЛОБОДЯН С.Б., ШУТЯК О.В., ТОРЧУК М.В. Практикум з дисциплін «Основи охорони праці», «Охорона праці в галузі»: Навчально-методичний посібник / 4-е видання, перероб і допов.; за ред. В.В. Іванишин та М.П. Супровича. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2023. 336 с.