Пустова Наталія Володимирівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
5 липня 1979 року в м. Кам'янець-Подільський Хмельницької області.


Освіта:

Вища. У 2003 році закінчила з відзнакою магістратуру зооінженерного факультету Подільської державної аграрно-технічної академії (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет») за спеціальністю «Зооінженерія» та здобула кваліфікацію магістра із зооінженерії.

Кандидатську дисертацію на тему: «Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції» захистила у 2006 році (06.02.01. «Розведення та селекція тварин»).

У 2011 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:
«Технологічні основи поліпшення кількісних і якісних показників яєчної продуктивності курей різної селекції».


Викладає навчальні дисципліни:
Технологія виробництва продукції птахівництва; Етологія та біоетика; Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва; Методика наукових досліджень; Управління технологічними процесами.


Досвід роботи:

  • З 2003 по 2006 роки – асистент-стажист кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • З 2007 року – доцент кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2011 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • З вересня 2011 року по березень 2017 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • Із березня 2017 року по вересень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2019 по вересень 2020 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2020 року по вересень 2022 року - доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня по листопад 2022 року – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та технологій факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • Із 01 листопада 2022 року – кафедру перейменовано на – технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій.
  • З 01 листопада 2022 року і по теперішній час – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

 

Навчання та підвищення кваліфікації:

2021 р. - International skills development (the webinar) Instytut badawczo-rozwojowy. Lublin, Republic of Poland. 1,5 кредити (45 годин).

2021 р. - Стажування у Кінологічному центрі Національної поліції в Хмельницькій області. 5 кредитів (150 годин).

2021 р. - Використання постійних ідентифікаторів учених та установ, їх роль у науковій екосистемі. Майстер-класи ОRCID  для науковців. Київ: Міністерство освіти і науки України, Державна науково-технічна бібліотека України. 0,1 кредита (3 години).

2023 р. - Філія «Птахофабрика «Авіс» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард» с. Гуменці Кам’янець-Подільського району Хмельницької обл. Довідка про стажування, дата видачі 06.03.2023 р.        2 кредити (60 годин).

2023 р. - Проходження курсу «Academic integrity in the training of bachelor and master’s degrees in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).    1,5 кредита (45 годин).

2023 р. - Міжнародне стажування «Interactive technologies of blended learning in the training of masters and doctors of philosophy (PHD) in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).       1,5 кредита (45 годин).

2024 р. - Міжнародне стажування «Non-formal education in the training of masters and doctors of philosophy (PhD) students in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

2025 р. – Підвищення кваліфікації у Інституті біології тварин НААН (м. Львів).   2 кредити (60 годин).

2025 р. - Міжнародне стажування «Transfer of educational technologies in the training of bachelor’s and master’s degrees in the countries of the European union», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Всеукраїнська громадська організація "Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавилова." відділення Хмельницька спілка.

Опубліковано 169 наукових праць, з них: статей 84 і навчально-методичних праць 85, три навчальних посібника та одна монографія.


Навчально–методичні праці:

Пустова З.В., Пустова Н.В., Роговик Л.Й., Марек Остафін, Карол Бульскі. Мікробіологія. Навчально-методичний посібник для студентів факультету агротехнологій і природокористування. Кам'янець-Подільський, 2020. Частина 1. 147 с.; 2021. Частина 2. 147 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 1) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2022. Частина 1. 228 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 2) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2023. Частина 2. 234 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції птахівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2020. 80 с.

Пустова Н.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 72 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 128 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Етологія та біоетика». Конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти денної та заочної форм навчання за спеціальністю 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія, ПУСТОВА Зоя. Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Конспект лекцій з дисципліни для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2023 р. 112 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації до лабораторних занять для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня освіти денної та заочної форм навчання спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 80 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна, ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Етологія та біоетика». Методичні рекомендації з самостійного вивчення дисципліни здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (освітня програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 64 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва». Методичні рекомендації для самостійної роботи здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання ОС «Бакалавр» спеціальності Н2 «Тваринництво» та  204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 132 с.

 

Публікації (SCOPUS, WoS )

Oleg  Kucher,   Zoia   Pustova, Natalia Pustova,  Oleh  Tkach, Veronika Butorina. THE ROLE OF BIOMASS IN THE BIOECONOMIC POLICY OF UKRAINE AND ITS LEGAL REGULATION. No 4, Warsaw, 21–22 September 2020, pp. 84–91. Proceedings of the 2020 International Scientific Conference ‘Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy’  /  ISBN 978-83-8237-063-8   /   DOI: 10.22630/ESARE.2020.4.11    /  ISSN 2658-1930eISSN 2658-19651   /  Режим доступу: https://js.wne.sggw.pl/index.php/esare/article/view/5145/4598

Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., Yamborak, R. Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions / A. Dymchuk, N. Shcherbatiuk, N. Pustova [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 3. – P. 80–89.  Режим доступу: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16893

 

Монографії:

Пустова Н.В. Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції. Монографія. Київ: «Люксар», 2009. 152 с.

 

Публікації в іноземних фахових виданнях:

Zoya Pustova, Natalia Pustova, Serhii Komarnitskyi, Oleg Tkach, Stepan Zamoiskyi, Alexander Olenyuk. Influence of biopreparations on biomass yield and grain efficiency of energy corn / E3S Web of Conferences 154, 01008    Режим доступу: https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/14/e3sconf_icores2020_01008.pdf

Kucher, Z. Pustova, N. Pustova, N. Pokotylska. Organic market formation in Ukraine. 2021 - Turystyka i Rozwój  Regionalny. - vol., nr 16. Crossre (SGGW) - P. 55-66. Режим доступу: http://sj.wne.sggw.pl/pdf/TIRR_2021_n16.pdf

Pustova, N. Pustova. Obtaining biohydrogen from biomass in Ukraine. 2021 - Current Trends of Biohydrogen Production from Biomass–Green Hydrogen. - Libra-Print (SGGW) – P. 11 -34 Режим доступу: http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8103

 

Наукові статті:

Пустова Н.В., Шуплик В.В. Основні методи дресирування службових собак. Збірник наукових праць: випуск №34. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка / за загальною редакцією доктора економічних наук, професора, Заслуженого працівника с.-г. України, ректора університету В.В. Іванишин. 2021. С.52-62. Режим доступу:  DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-7 http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10020

Пустова Н.В. Вирощування екологічної продукції цесарок у приватному господарстві. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 290-300. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.34

Пустова Н.В., Потапенко Т. Є., Селеман К.В. Методики і техніки дресирування службових собак. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 300-310. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.35 

Блащик Лідія, Новак Чеслав, Пустова З.В., Пустова Н.В., Ясинецкая І.А., Бялковская О.А., Кобернюк О.Т. Використання соломи проса в енергетичних цілях. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. ЗВО «ПДУ». Камʼянець-Подільський, 2022. № 1 (36), 86 с (60-66 с.). Режим доступу: DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-18

Пустова Н.В., Пустова З.В., Балицький Д.О. Вирощування органічної риби у природному ставі. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №1. с. 143-156. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-1.20

Пустова Н.В., Пустова З.В. Виробництво органічної продукції кролівництва за різних технологій утримання кролів. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №2. с. 182-192. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-2.20

Пустова Н.В., Пустова З.В., Колінчук Р. В. Біохімічний склад крові курей-несучок у продуктивний період. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Випуск 2 (43).  2024.  С. 93 – 100. Режим доступу: Doi: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.2