Засідання гуртка «МЕРИНОС»

 30 травня 2025 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва «Меринос» на тему «Прибуткове козівництво».

Сьогодні розвиток молочного козівництва в Україні є досить перспективним. З молока кіз виготовляють кисломолочні продукти та сири різних видів.

Козине молоко належить до дієтичних та лікувальних продуктів харчування і має низку унікальних властивостей:

– за амінокислотним складом козине молоко близьке до жіночого, його використовують для годівлі немовлят;

– легко перетравлюється; 

– містить кальцій, фосфор, кобальт, селен, вітаміни групи В, A, С, Е;

– має підвищені антианемічні, антиінфекційні та антигеморагічні властивості (молоко довго не скисає);

– не викликає алергію.

Сучасні породи кіз добре пристосовуються до умов промислового виробництва, вони мають високу продуктивність та оплату витрат продукцією. Усі ці чинники сприяють успішному розведенню кіз у різних природно-кліматичних умовах.

Значної популярності набуває м’ясо кіз, про що свідчить щорічне підвищення його виробництва. М’ясо кіз одержують не лише від тварин м’ясних порід, а й від молочних. Воно має високу поживну цінність, є дієтичним і користується широким попитом за кордоном.

Для досягнення найвищої м’ясної продуктивності краще розводити спеціалізовані м’ясні породи, хоча використовувати на м’ясо можна кіз будь-якого напряму продуктивності. Ринок України нині вільний для продуктів із м’яса кіз.

Необхідна кількість поголів'я для прибуткового господарства залежить від типу продукції та ринку збуту. У козівництві для невеликих підприємств, які спеціалізуються на виробництві молочних продуктів, оптимальна кількість кіз становить від 100 голів.

Козівництво має значний потенціал для подальшого розвитку та успішного функціонування на міжнародному ринку. Україна може експортувати м'ясні та молочні продукти, різні види крафтових сирів.

Сьогодні є багато успішних ферм, які займаються молочним козівництвом, серед них: ФГ «Тетяна 2011» TM ZINKA, «Бабині кози», «Золота коза» (Київська обл.), «Пані Коза» (Черкаська обл.), ФГ «Еко-Карпати» ТМ «Смак Українських Карпат» (Івано-Франківська обл.), ФГ «Шеврет», «Наші Кізоньки» (Львівська обл.), «КозійДень», «Срібне копитце» (Хмельницька обл.) та ін.

Керівник наукового гуртка «Меринос»

асистент кафедри технології виробництва і

переробки продукції тваринництва

Людмила ПОНЬКО