На кафедрі Харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції навчально-наукового інституту харчових технологій ЗВО «ПДУ» на запрошення доцента Володимира КОСТАША, проведено гостьову лекцію доцентом кафедри Інженерної механіки та технологічних процесів в АПК Вінницького національного аграрного університету Бурлака Сергій Андрійович для здобувачів 3-го курсу ОС «Бакалавр» спеціальності G 13 Харчові технології на тему: "Обладнання харчової промисловості".
Харчова промисловість є сукупність послідовних технологічних процесів з переробки сировини рослинного та тваринного походження з метою отримання харчових продуктів із заданими властивостями і терміном зберігання.
Важливою особливістю харчових виробництв є необхідність виконання санітарно-технічних вимог, пов’язаних з охороною здоров’я споживачів.
В харчових виробництвах потрібно виділити найбільш характерні етапи технологічного процесу:
- Зберігання, підготовка сировини (відділення від домішок, миття), тари та обладнання до основних технологічних процесів.
- Механічні процеси подрібнення продуктів, розділення їх на фракції.
- Процеси змішування компонентів.
- Теплова дія на продукти харчування.
- Масообмінні процеси перетворювання харчових продуктів.
- Фасування, упаковка.
- Транспортування.
При теперішній значній кількості харчових виробництв існує така ж різноманітність технологічного обладнання.
За характером дії на оброблюваний продукт обладнання харчових виробництв поділяється на три групи:
- апарати для зміни фізико-хімічних властивостей продуктів або їх агрегатного стану під дією фізико-механічних, біомеханічних, теплових чи електричних процесів;
- машини, в яких на продукт здійснюється механічна дія, що приводить до зміни їх форми і розмірів при збереженні початкових властивостей;
- транспортуючі машини для транспортування сировини, продуктів, напівфабрикатів.
Характерна особливість машин – існування рухомих робочих органів, які здійснюють відповідну механічну дію на оброблюваний продукт.
Особливістю апаратів є наявність визначеного простору (робочої камери), в якому відбувається дія на продукт з метою зміни його властивостей.
Лектор відмітив наступні характерні особливості харчових виробництв:
- контакт продукту чи харчового середовища з елементами машини і апаратів;
- часовий фактор, коли технологічний процес має жорсткі часові межі.
Сергій Андрійович наголосив на взаємодії системи продукт-матеріал, яка оцінюється і регламентується Міністерством охорони здоров’я України з точки зору споживача. При цьому для кожного виду продукту є матеріали, які дозволені чи заборонені до використання. Навів приклад: мідь заборонена до використання в обладнанні молочних заводів і дозволена в обладнанні цукрової промисловості. Алюміній дозволено використовувати в молочній промисловості взагалі, але у виробництві дитячого молочного харчування він заборонений.
Під час лекції здобувачі вищої освіти проявляли зацікавленість, задавали запитання стосовно обладнання харчової промисловості. На всі запитання були дані повні та вичерпні відповіді.
Інформацію підготував доцент кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Володимир КОСТАШ