НАУКОВІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Наукові засади підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва базуються на комплексному підході, який включає вдосконалення технічного рівня (нові технології, біотехнології, механізація), організації виробництва (раціональне використання ресурсів, управління) та інтенсифікацію використання земельних та агрокліматичних ресурсів через підвищення їх якості та впровадження інноваційних сортів. Важливим є також врахування природних, економічних, біологічних та соціальних факторів, що впливають на виробництво.

Обговоренню цих питань і проблем агровиробництва була присвячена ІХ-а Міжнародна науково-практична конференція «Наукові засади підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва», яка відбулася 28 листопада 2025 року в м. Харків на базі факультету агрономії та захисту рослин Державного біотехнологічного університету.

У конференції взяли участь понад 100 провідних науковців, аспірантів та здобувачів із України, Грузії, Молдови, Казахстану, Болгарії, Португалії, Польщі.

Учасників конференції привітали проректор з наукової роботи ДБТУ Валерій МИХАЙЛОВ, проректор з науково-педагогічної роботи ДБТУ Максим СЕРІК, декан факультету агрономії та захисту рослин ДБТУ Олексій РОМАНОВ, фахівець Державної установи Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Леся МАЛИНКА.

На конференції були заслухані виступи за напрямками роботи:

  1. Енерго- і ресурсозберігаючі екологічно безпечні технології виробництва овочевих і плодових культур.
  2. Селекція і генетика сільськогосподарських рослин.
  3. Сучасні технології виробництва продукції рослинництва.
  4. Інноваційні технології післязбиральної обробки та зберігання сільськогосподарської продукції.
  5. Діагностика і класифікація ґрунтів.
  6. Охорона та раціональне використання ґрунтового покриву.
  7. Сучасні системи землеробства.
  8. Проблеми захисту і карантину рослин.
  9. Агрохімічна діагностика й управління живленням культур у сучасних технологіях.
  10. Професійна освіта (аграрне виробництво, переробка с.-г продукції та харчові технології).

З доповіддю на пленарному засіданні від ЗВО «ПДУ» на тему «Досвід участі у стипендіальних програмах Євросоюзу для українських вчених у зв’язку з війною (Виробництво органічної продукції і продовольча безпека в країнах ЄС та Україні)» виступила доцент кафедри екології і загальнобіологічних дисциплін, канд. с.-г. наук ПУСТОВА Зоя Володимирівна.

Учасники конференції мали можливість ознайомитись з науково-практичними результатами роботи колег-науковців, вести жваві дискусії.

Організатори подякували учасникам за конструктивний діалог, спрямований на виявлення сучасних тенденцій та інноваційних підходів!

 

Кафедра екології і загальнобіологічних дисциплін