Пам`яті Печенюка Василя Івановича (1949-2021)

Адміністрація університету з глибоким сумом повідомляє, що 06 травня 2021 року, на 73-му році життя зупинилося серце нашого колеги, радника ректора, кандидата сільськогосподарських наук, доцента, заслуженого працівника освіти України Печенюка Василя Івановича.

Печенюк В.І. народився 16 січня 1949 року в с. Стецева Снятинського р-ну Івано-Франківської обл. Після закінчення 11 класів із золотою медаллю вступив до Львівського сільськогосподарського інституту і в 1971 році здобув вищу освіту за спеціальністю «Агрономія», кваліфікація «Вчений агроном».

В січні 1971 року направлений на роботу за державним розподілом на посаду старшого агролісомеліоратора управління сільського господарства Хотинського райвиконкому. З листопада 1971 року по листопад 1972 року проходив строкову службу в армії, після звільнення в запас працював старшим агрономом Чернівецького філіалу інституту «Укрземпроект».

З березня 1974 року по 1977 рік навчався в аспірантурі Кам'янець-Подільського сільськогосподарського інституту на кафедрі загального землеробства. Після її закінчення працював асистентом, а з 1980 року – доцентом кафедри загального землеробства. З 1983 року обіймає посаду декана агрономічного факультету, з 2003 року – директора Навчально-наукового інституту агротехнологій. З 2014 року по 2019 рік працював ученим секретарем університету. З лютого 2019 року – радник ректора університету.

За період трудової діяльності провів значну роботу з удосконалення навчального процесу підготовки агрономів для південно-західного регіону України. За його ініціативою на базі агрономічного факультету в березні 2003 року створений Навчально-науковий інститут агротехнологій, відкрито 5 нових спеціальностей: «Плодоовочівництво і виноградарство» (1998 р.), «Екологія та охорона навколишнього середовища» (2003 р.), «Землевпорядкування та кадастр», «Садово-паркове господарство» (2004 р.), і «Технологія переробки і консервування плодів і овочів» (2005 р.).

В 1977 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Ефективність прийомів сільськогосподарських рекультивації порушених земель в умовах південно-західного Лісостепу України». В 1982 року йому присвоєно вчене звання доцента по кафедрі загального землеробства. Опублікував більше 200 наукових і науково-методичних праць. Співавтор 5-ти підручників і навчальних посібників, 3-х типових програм навчальних дисциплін для закладів вищої освіти аграрного спрямування. Приймав участь по розробці Державних стандартів освіти із спеціальності «Агрономія».

Займався винахідницькою діяльністю, автор, співавтор 3 деклараційних патентів на винахід в галузі землеробства. З 1980 року по 1998 рік був ученим секретарем спеціалізованої ради по захисту кандидатських дисертацій із спеціальностей: «Рослинництво» і «Загальне землеробство».

За досягнення в освітній діяльності відзначений рядом державних і відомчих нагород: медаллю «За трудову відзнаку», знаком Міністерства освіти «Відмінник освіти України», грамотами Міністерства аграрної політики і ВАКу України, нагороджений трудовою відзнакою «Знак пошани» Мінагрополітики України. Указом Президента України в 2006 році присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України». В 2007 році нагороджений нагрудним знаком «Петро Могила». В 2019 році Василя Івановича нагороджено нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «За наукові та освітні досягнення».

Пам'ятаючи свого колегу, згадуємо Василя Івановича як фахівця своєї справи, доброзичливого і високопорядного чоловіка, наставника, який мав великий авторитет серед колег та студентів університету.

Висловлюємо глибоке співчуття рідним та близьким. Пам'ять про Печенюка В.І. назавжди залишиться в серцях усіх хто його знав.

Прощання з покійним відбудеться 08 травня 2021 року за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Огієнка 41, кв. 45.
Поховальна процесія розпочнеться о 13:00.

Ректорат, профком,
рада ветеранів університету