ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ В УМОВАХ РОБОТИ ПИВОВАРНІ KÖLENBERG

Сучасні технології виробництва крафтових продуктів харчування  спонукають сучасного фахівця не тільки навчатись, вдосконалюватись, мати практичні навички, але й бути  фахівцем у інноваційних видах обладнання, рецептурах, асортиментних рядах, а також проходити курси, тренінги, стажування тощо. Вважаємо, що залучення здобувачів вищої освіти до практичних занять в умовах сучасного виробництва – найкраща мотивація підвищувати їх фаховий рівень, отримувати технологічні знання, вивчати роботу обладнання і технологічний процес виробництва у цілому.

29 жовтня 2025 року було проведено практичне заняття-екскурсію науково-педагогічними працівниками кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції ННІХТ в умовах пивоварні KÖLENBERG, м. Кам’янець-Подільський. Здобувачі 1,2,3,4 курсів спеціальності 181 «Харчові технології» на занятті вивчали технологію пивоваріння: від підготовки сировини до ферментації, фільтрації, витримки і розливу різних видів пива. Керівник виробництва Олександр Олегович професійно провів заняття, в результаті якого здобувачі вивчили технологію крафтового пивоваріння: нормативні вимоги до сировини, процеси бродіння, фільтрації, розливу. Здобувачі отримали важливі знання щодо ключових етапів приготування сусла,  видів обладнання, контролю якості, типових помилок виробництва тощо.

Сучасні підходи у пивоварінні включають крафтове пивоваріння з акцентом на експерименти зі смаками, використання інноваційних інгредієнтів, контрольоване дозрівання при низьких температурах, а також виробництво безалкогольного та низькоалкогольного пива. В загальному, в контексті розвитку крафтового пивоваріння, сьогодні цінуються інноваційність, якість і творче мислення. Здобувачі проаналізували, яке обладнання  потрібне для подрібнення солоду, затирання, фільтрації, варіння, охолодження, ферментації та розливу ( млини для солоду, заторно-варильний котел, фільтри-чани, чиллер, ферментери).

 Проведення занять проходили під керівництвом завідувачки кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції ПРИЛІПКО Тетяни Миколаївни і доцента кафедри КОСТАША Володимира Борисовича з метою закріплення теоретичних знань з дисциплін «Вступ до фаху», «Технічне забезпечення зберігання харчової продукції», «Харчові технології». Вважаємо, що важливим інструментом становлення професійної підготовленості фахівця є практичні навички, набуті під час практичних занять на виробництві.

Здобувачі освіти та викладачі кафедри вдячні керівнику підприємства  БОДНАРУ Олександру Олеговичу за надану можливість проведення такого заняття, фаховий підхід та професійно подану інформацію.

 

Тетяна ПРИЛІПКО, завідувач кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції;

Володимир КОСТАШ, доцент кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції