На кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції проведення практичних занять з дисципліни «Технічне забезпечення зберігання харчової продукції» має на меті вивчити методи контролю якості та безпеки під час зберігання різних видів харчових продуктів.
Для опанування практичними навиками та знаннями здобувачам спочатку необхідно навчитись працювати з нормативно-технічною документацією, різним обладнанням, режимами його роботи, також з усіма правилами технічного забезпечення на виробництві, способами зберігання продукції.
Створення належних умов для зберігання не лише харчових продуктів, а й допоміжних матеріалів для переробки сировини, а також предметів і матеріалів, що контактують з продуктами, є основною умовою санітарно-гігієнічних правил ведення технологічних процесів. Так, під час вивчення дисципліни здобувачі 2 курсу вивчали процеси висушування солодкого перцю при різних температурних режимах. Обираючи різні способи висушування солодкого перцю, перш за все маємо зберегти високу якість, вміст вітаміну С, органолептичні показники, хімічний склад, біологічно активні речовини. Солодкий перець – овоч, який відрізняється солодким смаком, багатий на вітаміни групи В, РР, Е, А, антиоксиданти, мінерали (калій, магній), клітковину та є низькокалорійним. Перець широко використовується в салатах, супах, рагу, для фарширування та консервації, а залежно від кольору може мати різний смак і склад.
На заняттях здобувачі не тільки вивчають технологію висушування плодоовочевої продукції, але й виконують практичні завдання з метою порівняння різних режимів під час процесу (температури, тривалості процесу, вологості); порівнюють органолептичні та фізичні показники овочів, а також норму виходу готового продукту.
Практичні заняття формують у здобувачів комплекс організаційних і технологічних умінь та навичок для підвищення ефективного функціонування як фахівців у галузі харчових технологій.
Підготував
доцент кафедри харчових технологій виробництва
й стандартизації харчової продукції Володимир КОСТАШ