1804

Савчук Любов Броніславівна

Науковий ступінь: кандидатка сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцентка

: (03849) 94025
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6042-8362
Scholar
Scopus
Publons
WebofScience

Місце і дата народження:
26 вересня 1979 року в с. Довжок Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.


Освіта:
Вища. У 2002 році закінчила Подільську державну аграрно-технічну академію (тепер Подільський державний аграрно-технічний університет) за спеціальністю "Ветеринарна медицина" та здобула кваліфікацію лікаря ветеринарної медицини.

Кандидатську дисертацію на тему: «Ліпідний і жирно – кислотний склад та перекисні процеси у тканинах ембріонів у гусенят за різного вмісту ліпідів і вітаміну Е в раціоні гусок» захистила у 2006 році.

В 2012 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:
«Біохімія».


Викладає навчальні дисципліни:
«Анатомія свійських тварин», «Анатомічні особливості свійських тварин», «Морфологія сільськогосподарських тварин», «Порівняльна морфологія, спеціальна патоморфологія і судова ветеринарна медицина».


Діяльність:

  • З 22.01.07 по 31.08.2007 рік асистент кафедри біохімії, фармакології і радіобіології Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З 1.09.2007 по 8.02.2008 рік асистент кафедри морфології, фізіології та патології Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З 9.02.2008 по 22.01.2009 рік в. о. доцента кафедри морфології, фізіології та патології Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З 23.01.2009 по 31.01.2011 рік доцент  кафедри морфології, фізіології та патології;
  • З 1.02.2011 по 30.08.2016 доцент кафедри фізіології, біохімії і морфології;
  • З 1.09.2016 по 6.10.2016 доцент кафедри нормальної та патологічної морфології і фізіології;
  • З 7.10.2016 по теперішній час завідувач кафедри нормальної та патологічної морфології і фізіології Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Наукові статті:

  1. Nadia M. Bogatko, Tetiana M. Prilipko, Inna V. Zabarna, Lubov B. Savchuk, Svetlana А. Tkachuk. Some indices' determination of rew and pasteurized cow milk by Ukrainian manufacturers using unique express methods. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2019, vol. 9, no. 1.
  2. Gutyj B.V., Ostapyuk A.Y., Savchuk L.B. Cadmium burden impact on morphological and biochemical blood indicators of poultry. Ukrainian Journal of Ecology, 2019, 9 (1) р.р. 235-239.
  3. Hachak Y., Slyvka N., Gutyj B., Savchuk Effect of the cryopowder Beet on quality indicators of new curd desserts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies ISSN 1729-3774. VOL 1, NO 11 (97) (2019) р.52-59.
  4. Yuriy Hachak, Natalya Slyvka, Bogdan Gutyj, Jaroslava Vavrysevych, Alexander Sobolеv, Inna Bushueva, Tatyana Samura, Liubov Savchuk, Alina Pikhtirova INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF CRYOPOWDERS “BROCCOLI” AND “LAMINARIA” ON QUALITY PARAMETERS OF CHEESE MASSES OF DIFFERENT FAT. Food Science and Technology «EUREKA: Life Sciences» Number 1, 2019. p. 28-35. DOI: 10.21303/2504-5695.2019.00839.
  5. O.O. Borshch, B.V. Gutyj, O.V. Borshch1, O.I. Sobolev, S.V. Chernyuk, O.P. Rudenko, B.M. Kalyn, N.A. Lytvyn, L.B. Savchuk, L.P. Kit, T.B. Nahirniak, S.I. Kropyvka, T.O. Pundyak Environmental pollution caused by the manure storage. Ukrainian Journal of Ecology, 2020, 10(3), 110-114, doi:10.15421/2020_142.
  6. O.A. Bigdan, V.V. Parchenko, B.P. Kyrychko, T.V. Zvenigorodska, B.V. Gutyj, A.V. Gunchak, L.G. Slivinska, L.B. Savchuk, N.V. Nazaruk, L.P. Kit, O.O. Dashkovskyy, Z.A. Guta. Test of antimicrobial activity of morpholine 2-(5-(3-flyorophenyi) -4-amino-1,2,4-triazol-3-ilthio) acetate (BKP-115) by experimental model of pancreatitis in rats. Ukrainian Journal of Ecology, 2020, 10(3), 201-207, doi:10.15421/2020_155.
  7. Лясота В. П., Богатко Н. М., Букалов Н. В.,Богатко Л.М., Ткачук С. А., Прилипко Т. М., Савчук Л. Б. Порівняльна оцінка оптимальних показників якості яловичиниNOR, PSE И DFD. Наукові доповіді НУБіП України. 2020. № 6 (88).
  8. Ткачук С. А., Мягка К. С., Лясота В. П, Савчук Л. Б. Якість меду натурального після обробки бджолиних сімей неоміцином (AOZ). Наукові доповіді НУБіП України. 2020. № 6 (88).
  9. Tkachev A.V., Tkacheva O.L., Gutyj B.V., Zhurenko O.V., Savchuk L.B., Yevtukh L.H., Shnaider V.L., Farionik T.V., Boyko A.O., Dutka V.R. Specific and nonspecific resistance of the organism and sperm indicators of breeding stallions in Ukraine to the influence of feed mycotoxins. Ukrainian Journal of Ecology. – 2021. - №11(4). – Р.64-69.
  10. Tkachuk S.A., Yatsenko I.V., Tkachyk L.V., Savchuk L.B. Meat quality under use of natural feed additives in young pig feeding. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. - 2021. - Vol. 12, № 2. - Р. 15-25.
  11. Данчук В., Трач В., Приступа Т., Клюцук М., Добровольський В., Савчук Л., Левченко А., Данчук О. Антибіотики та антибіотикорезистентні властивості мікроорганізмів молока. Аграрний вісник Причорномор’я. – 2021. – Вип. 99. С. 32-47.
  12. S. A. TKACHUK, L. B. SAVCHUK, O. S. PASNICHENKO APPROXIMATION OF GROWTH INDICATORS AND ANALYSIS OF INDIVIDUAL GROWTH CURVES BY LINEAR DIMENSIONS OF TUBULAR BONES IN CHICKENS OF MEAT PRODUCTION DIRECTION DURING POSTNATAL PERIOD OF ONTOGENESIS "Українському часописі ветеринарних наук" №12 (4), 2021.
  13. K.S. Myagka, S.A. Tkachuk , I.V. Yatsenko, K.O. Rodionova, M.V. Kostiuk, N.V. Liniychuk, V.P. Lyasota, V.M. Zhylina, I.L. Tsivirko, L.B. Savchuk Validation of the quantitative determination method of spectinomycin in muscle samples by the immunoenzyme analysis method. Ukrainian Journal of Ecology, 2021, №11 (7), с. 33-38, doi: 10.15421/2021_239
  14. Яценко І. В., Ткачук С. А., Пасніченко О. С., Савчук Л. Б., Дереча Л. М. Інформативність мікроскопічних структур діафіза кісток плесна самок великої рогатої худоби для судово-ветеринарного визначення їхнього віку. Вісник ПДАА. 2022. № 4. с. 186–197.

Методична робота:

  1. Савчук Л.Б. Навчальний посібник: Видова топографічна анатомія і спланхнологія сільськогосподарських тварин для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина», м. Кам’янець – Подільський, 2019. 100 с.
  2. Савчук Л.Б. Методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни: «Порівняльна морфологія, спеціальна патоморфологія і судова ветеринарна медицина» для здобувачів вищої освіти (другого (магістерського) рівнів освіти спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» м.  Кам’янець – Подільський, 2019 р. 58 с.
  3. Савчук Л.Б. Методичні рекомендації для самостійної роботи здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти з дисципліни «Анатомія свійських тварин» спеціальності 211 Ветеринарна медицина м. Кам’янець – Подільський, 2020 р. 84 с.
  4. Савчук Л.Б. Методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять та самостійної роботи з розділу «Дерматологія» з дисципліни «Анатомія свійських тварин» для здобувачів першого бакалаврського рівня вищої освіти на базі ОКР молодший спеціаліст спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2020. 28 с.
  5. Савчук Л.Б. Робочий зошит для лабораторно-практичних занять з дисципліни «Анатомія та фізіологія службових собак» для здобувачів першого бакалаврського рівня вищої освіти на базі ОКР молодший спеціаліст за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», спеціалізація Кінологія. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2020. 60 с.
  6. Савчук Л.Б. Методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять з дисципліни «Анатомія та фізіологія службових собак» для здобувачів першого бакалаврського рівня вищої освіти на базі ОКР молодший спеціаліст за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», спеціалізація Кінологія. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2020. 54 с.
  7. Савчук Л.Б. Методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять з розділу: «Особливості будови тіла свійської птиці» з дисципліни «Анатомія свійських тварин» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти на базі ОКР молодший спеціаліст спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2020. 60 с. 8. Савчук Л.Б. Електронний навчальний курс з дисципліни «Анатомічні особливості свійських тварин» на освітній платформі Moodle для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021.
  8. Савчук Л.Б. Електронний навчальний курс з дисципліни «Морфологія сільськогосподарських тварин» на освітній платформі Moodle для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021.
  9. Методичні рекомендації для лабораторно-практичних занять з дисципліни «Анатомічні особливості свійських тварин» для здобувачів другого магістерського рівня вищої освіти на базі повної загальної середньої освіти спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. 60 с.
  10. Савчук Л.Б. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Анатомія та фізіологія службових собак» для здобувачів першого бакалаврського рівня вищої освіти на базі ОКР молодший спеціаліст за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», спеціалізація Кінологія. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. 54 с.
  11. Савчук Л.Б. Електронний навчальний курс з дисципліни «Порівняльна морфологія, спеціальна патоморфологія і судова ветеринарна медицина» на освітній платформі Moodle для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 211 «Ветеринарна медицина». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022.
  12. Савчук Л.Б. Робочий зошит для проведення лабораторно-практичних занять з дисципліни «Анатомія свійських тварин» із розділу «Міологія та дерматологія» для здобувачів вищої освіти 1 курсу за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина» ОС Магістр. м. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022 р. 64 с.
  13. Савчук Л.Б. Робочий зошит до проведення лабораторно-практичних занять з дисципліни «Морфологія сільськогосподарських тварин» для здобувачів вищої освіти 1 курсу навчання за ОС «Бакалавр» спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» денної та заочної форми навчання. м. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022 р. 60 с.