Онлайн-каталог сортів гречки

  У пропонованому каталозі подана характеристика 7сортів гречки селекції ЗВО "Подільського державного університету". Одні з них районовані та внесені в Реєстр сортів рослин України, інші поповнили колекцію світового генофонду – стали вихідним матеріалом для створення високопродуктивних екологічно-пластичних сортів. Нові та перспективні сорти продовжують випробовування, будуть залучені в безвідходну технологію вирощування гречки (у весняних та літніх посівах) а також у квітковомедоносному конвеєрі для бджіл.

 

Для отримання консультацій з технологій вирощування гречки та замовлення

якісного насіннєвого матеріалу звертайтесь в Науково-дослідний інститут

круп’яних культур ім. О. Алексеєвої.

ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО НАС БУДЕМО РАДІ ВАМ ВІДПОВІСТИ

+380979424837 Віталій БУРДИГА

 

СОРТ ВІКТОРІЯ

Сорт виведений в Інституті землеробства і тваринництва західного регіону УААН і Тернопільській обласній сільськогосподарській станції методом добору за формою і розміром насіння з місцевого сорту Тернопільської області та перезапиленням з кращими місцевими сортами Львівської області і наступним родинно груповим добором.

Автори: О.С. Алексеєва, К.В. Малуша.
Районований з 1969 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Середньостиглий. Вегетаційний період 75-90 діб, починає цвісти на 28-30 добу.

Висота рослин 90-100 см. Вузлів на стеблі 10, гілок – 4-6, в т.ч. першого порядку 3-4. Квітки і бутони блідо-рожеві, середнього розміру. Цвітіння дружнє. Плоди середнього розміру із слабовираженими крилами, коричневі з сірим відтінком, верхівка трохи витягнута. Маса зерна 1000 – 23-28 г, натура 608-645 г., вирівняність 64-76%, плівчастість 20-22%, вихід крупи 69-74%. В зерні міститься білку 15,5-18,0%, який має лізину 7г/100г, аргініну 11,4, триптофану 1,75г/100г.

Сума незамінних амінокислот 43,0, жиру 3,4-3,5%, крохмалю 74%, який відрізняється від крохмалю інших сортів високим вмістом амілази (28,5%). Каша розсипчаста, має високі смакові якості. Урожайність висока. Максимальний урожай - 38,5 ц/гаМоже вирощуватись в проміжних посівах.

Переваги сорту Вікторія

  • Високий генетичний потенціал пластичності, стабільна урожайність, висока стійкість до хвороб.
  • Сорт Вікторія використаний, як вихідний матеріал в селекції сортів: Балада, Куйбишевська 85, Орлиця, Вікторія Подільська, Подолянка, Діадема, Асторія, Галея, Омега.

СОРТ ЗЕЛЕНОКВІТКОВА-90

Сорт виведений родинно-груповим добором з матеріалу створеного внаслідок сумісної обробки насіння зеленоквіткового мутанту гамма-променями та хімічними мутагенами (100 Гр. + ЭМС 0,05%, 50 Гр. + ДМС 0,05%, 50Гр+ЕІ-0,005%).

Автори: О.С. Алексеєва, В.Г. Маліков.
Районований з 1995 року.
Підвид  вульгарне різновидність алята.
Сорт середньопізньстиглий. Вегетаційний період 89-104 доби. Починає цвісти на 34-35 добу.
Висота рослин 95-115 см, вузлів на стеблі 9-12, гілок 2-4, в т.ч. 1-го порядку 2-3, вузол гілкування 2-3, суцвіть 14-15.
Квітки і бутони зелені, різних відтінків, суцвіття часто складні, гіллясті. Цвітіння відкрите і напіввідкрите.
Плоди середнього розміру, крила слабо виражені, світло-коричневі з малюнком. Характеризується товстою плодоніжкою, що обумовлює високу стійкість до осипання.
Маса 1000 зерен 23-28 г, вирівнянність 73-80%, плівчастість 22-23%, вихід крупи 72,8%. Вміст білку в зерні 15-16%, крохмалю 71-72%, жиру 3%.
Смакові якості добрі.
Максимальний урожай 41,4 ц/га одержано в 1993 році на Васильківській сортодільниці Київської області. Вимагає раннього строку сівби.

Переваги сорту Зеленоквіткова-90

  • висока стійкість до осипання зерна (витримує перестій на корню до 14-16 днів)
  • стійкість до полягання
  • добре відвідується бджолами.

 

СОРТ ЄЛЕНА

Виведений в Науково-дослідному інституті круп’яних культур Подільської державної аграрно-технічної академії методом родинного добору з оцінкою за Кгосп та радіорезистентністю сорту Рада.

Автори: О.С. Алексеєва, В.А.Рарок, З.І. Пулейко, О.В. Бляндур, О.В. Кващук, М.М. Малина.
В державному сортовипробуванні з 2001 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Рослини висотою 75-78см, вузлів на стеблі 9-10, добре облистяні, добре гілкуються, гілок 1-го порядку 2-2,5, суцвіть 22-25.Рослина компактна. Квітки і бутони блідо-рожеві, середнього розміру, цвітіння дружнє, плоди крупні, грані випуклі, крила слабо виражені. Форма звичайна, забарвлення коричневе з малюнком. Маса 1000 зерен 30-35г, вирівнянність 87-92%, натура зерна 627г/л, плівчастість 22,0, вихід крупи 75%, вміст білку 14%.
Сорт середньостиглий. Вегетаційний період 80-86 днів, починає цвісти на 26-28 добу. Добре відвідується бджолами.
Сорт високоврожайний, в Степу на Новоодеській сортодільниці Миколаївської області у 2001 році врожайність становила 49,0ц/га.

Переваги сорту Єлєна

  • Придатний до вирощування в квітково-медоносному конвеєрі при сівбі від кінця квітня до середини липня.

СОРТ КАРА-ДАГ

Сорт виведений методом індивідуального добору із мутантної популяції сорту Вікторія обробленого гамма-променям (Вікторія 4 М 5 Гр.).

Автори: О.С. Алексеєва, Л.П. Бочкарьов.
Районований з 1996 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята бадіум.
Середньораньостиглий. Вегетаційний період 74-75 діб, починає цвісти на 25-27 добу.
Висота рослин 80-90 см, вузлів на стеблі 8-9, гілок 3-5, в т.ч. 1-го порядку 3-4, суцвіть 17-23, вузол гілкування 2-3, форма рослини компактна.
Квітки білі, бутони блідо-рожеві, квітки крупні (8,8 мм).
Суцвіття продовгувате, або округле щільне довжиною 2-3 см.
Плоди крупні (відношення довжини і ширини плоду 1,5 ± 0,01) форма видовжена, крила виражені середньо, грані широкі.
Маса 1000 зерен 34,4-37,4 г, натура зерна 550 г, вирівнянність 95-93,3%, плівчастість 24,7-25,3%, вихід крупи 73-75%. Вміст в зерні білка 12,9-14,6%, лізину 7,1-8,0 мг/100г, крохмалю 75%, жиру 2,7%.
Крупа і каша світло-коричневі, смакові якості відмінні.
Максимальний урожай 39,1 ц/га сорт дав в 1993 році на Синельниківській сортодільниці Дніпропетровської області.

Переваги сорту Кара-Даг

  • стійкість до полягання
  • порівняна скоростиглість
  • дружність достигання
  • високі технологічні властивості зерна.

 

СОРТ РУБРА

Виведений в Науково-дослідному інституті круп’яних культур Подільської державної аграрно-технічної академії методом родинного добору з хемомутантів сорту Вікторія з урахуванням наявності антоціанів в соломі.

Автори: О.С. Алексеєва, Л.П. Бочкарева, Е.І. Кащеєва. Н.А. Сидорчук.
В державному сортовипробуванні з 2001 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Рослина середньої висоти 80-90см, компактна, вузлів на стеблі 7-10, добре гілкується, утворює 2-5 гілок першого порядку, суцвіть 27-35, вузлів гілкування 3-4.
Листя середнього розміру, темно бордове з зеленими прожилками, квітки середнього розміру темно-рожеві та червоні, плоди середнього розміру із слабо вираженими крилами, коричневі.
Маса 1000 зерен 25-29г, натура зерна 600-610г, вирівнянність 81%, плівчастість 21-22%, вихід крупи 72-74%, вміст барвникових речовин 3,87-4,41мг/100г сухої речовини.
Сорт середньостиглий, період від сходів до побуріння 75%, плодів 75-90 діб.
Особливість сорту – для виробництва харчового барвника.
Урожайність в умовах Лісостепу на Крижопільській сортодільниці Вінницької області в 2001 році становила 30 ц/га.

Переваги сорту Рубра

  • високий вміст антоціанів (харчового барвника) у соломі
  • витримує пізні заморозки
  • пропонується для вирощування за безвідходною технологією для одержання харчового барвника.

 

СОРТ РОКСОЛАНА

Сорт виведений в Подільській державній аграрно-технічній академії разом з аграрним університетом Молдови методом родинно-групового добору в М2 з матеріалу, створеного шляхом передпосівного гамма-опромінення насіння зеленоквіткової форми дозами 100, 200, 300 Гр.

Автори: О.С. Алексеєва, В.Г. Маліков, Ю.А. Лавренюк, О.В. Бляндур.
Занесений в Реєстр сортів рослин з 2000 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Середньостиглий. Вегетаційний період 80-84 доби. Починає цвісти на 28-30 добу.
Висота рослин 93-105 см, вузлів на стеблі 10-11, гілок 2-4, в т.ч. 1-го порядку 2-3, суцвіть 14-18, вузол гілкування 2-3.
Квітки білі або блідо-рожеві середнього розміру.
Плоди крупні, коричневі з малюнком.
Маса 1000 зерен 33-34 г, вирівнянність 87-94%, плівчастість 24-25%. Вміст білку 15-16%.
Крупа і каша світло-коричневі, смакові якості відмінні.
Оптимальний строк сівби в умовах Західного Лісостепу – перша декада травня, широкорядним способом.

Переваги сорту Роксолана

  • високі технологічні властивості зерна
  • стійкість до полягання
  • добре відвідується бджолами.

 

СОРТ СТЕПОВА

Сорт виведений разом з Дослідною станцією рису УААН, методом родинного побору із гібридної популяції сортів Галея і Космея.

Автори: О.С. Алексеєва, В.І. Рось, В.А. Рарок.
В державному сортовипробуванні з 1993 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Середньоранньостиглий. Вегетаційний період 78-80 діб починає цвісти на 22 добу.
Висота рослин 95-99 см. Вузлів на стеблі 10-12, гілок 2-3, в т.ч. 1-го порядку 1-2, суцвіть 15-18.
Форма рослини звичайна.
Квітки і бутони блідо-рожеві середнього розміру.
Плоди середньокрупні, округлої форми із слабо помітними крилами, верхівка витягнута, коричневі з ледве помітним малюнком.
Маса 1000 зерен 25,4-28,0 г, вирівнянність зерна 54%, плівчастість 21,2%, вихід крупи 72,0-73,0%.
Урожайність висока. Максимальний урожай 42,0 ц/га, сорт дав у 1993 році на Васильківській сортодільниці Київської області. Характеризується посухостійкістю і придатністю до вирощування в умовах зрошувального землеробства.

Переваги сорту Степова

  • висока потенціальна урожайність
  • придатність до вирощування в літніх посівах в агромеліоративному полі рисової сівозміни на зрошенні, та в проміжних посівах Лісостепу
  • посухостійкість.