411

Ткач Лілія Вікторівна

Науковий ступінь: кандидат педагогічних наук
Вчене звання:

:
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-8239-2700
Scholar
Scopus

Місце і дата народження:

28 квітня 1978 року в смт. Кельменці Чернівецької області.


Освіта:

У 2001 році закінчила Український державний університет харчових технологій (наразі Національний університет харчових технологій) за спеціальністю «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів» та здобула кваліфікацію спеціаліста з технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів.

У 2007 році закінчила Подільський державний аграрно-технічний університет (наразі ЗВО «Подільський державний університет») за спеціальністю «Професійне навчання» та здобула кваліфікацію магістра інженера-педагога.

Кандидатську дисертацію захистила у спеціалізованій вченій раді Хмельницького національного університету за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти та здобула науковий ступінь «Кандидат педагогічних наук».


Напрям наукового дослідження: Дисертаційна робота виконана відповідно до тематичного плану наукових досліджень кафедри професійної освіти Подільського державного аграрно-технічного університету за темою «Педагогічні умови практичної підготовки майбутніх техніків-технологів у коледжах харчової промисловості»


Викладає навчальні дисципліни: Технологія виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. Основи конструювання технологічного обладнання. Процеси і апарати харчових виробництв


Діяльність:

2003-2023 роки працювала викладачем циклової комісії технологічних дисциплін, методистом заочного відділення Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості, займала посаду завідувача відділення харчових технологій ВСП «Кам’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій».


Опубліковані праці, що відображають основні наукові результати

  1. Ткач, Л. В. (2019). Особливості формування практичної підготовки студентів технологічного відділення коледжів харчової промисловості. Інноваційна педагогіка, 16 (1), 144–148.
  2. Ткач, Л. (2019). Педагогічне моделювання практичної підготовки майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів». Український педагогічний журнал, 2, 106–118.
  3. Ткач, Л. (2019). Педагогічні умови практичної підготовки майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів». Педагогічний дискурс, 26, 50–59.
  4. Ткач, Л. (2019). Практична підготовка майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів»: досвід, стан і проблеми. Педагогічна освіта: теорія і практика, 26, 198–205.
  5. Ткач, Л., & Дуганець, В. (2019). Критерії оцінювання практичної підготовленості майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» у коледжах харчової промисловості. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка, 2, 25–33.
  6. Ткач, Л. В. (2020). Результати експерименту щодо практичної підготовки майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів». Науковий збірник. Актуальні питання гуманітарних наук, 28 (4), 141–149.
  7. Biletska, H. A / Tkach, L.V. (2023). Self-management as one of the tools for forming motivation for the future activities of food industry professionals. «Modern engineering and innovative technologies», №25 (Німеччина, Copernicus, GScholar).Рр 114-121.
  8. Падалко, Т.О., Ткач, Л.В. (2023). Продуктивність маси сировини ромашки лікарської від кількості суцвіть на рослині залежно від сорту, строку сівби та норми висіву насіння. Таврійський науковий вісник: Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». Вип 130, С.163-169.
  9. Ткач, О.В. Овчарук, О.В., Овчарук, В.І., Ткач, Л.В., Аморциту, О.В. (2023). Вплив комплексу системи обробітку ґрунту на особливості проростання і показники харчової цінності цикорію. Подільський вісник: Сільське господарство, техніка, економіка. Кам’янець-Подільський. Вип. 1 (38). С 64-69.
  10. Mykola Bakhmat, Tatiana Padalko, Tatiana Krachan, Oleg Tkach, Hanna Pantsyreva, Liliya Tkach. (2023). Formation of the yield of Matricaria recutita and indicators of food value of Sychorium intybus by technological methods of co-cultivation in the interrows of an orchard. JEENG-04179-2023-02. Рр 250-259. Scopus.
  11. Yermakov S., Tkach L., Potapskyi P., Oleksiyko S., Olenyuk A. (2023). Architecture and Construction students' perception of «Technical Drawing» and «Descriptive Geometry» discipline content. Vide. Tehnologija. Resursi - Environment. Technologies. Resources. V.2. Rezekne, Latvia. Pp. 209 – 213.

 Опубліковані праці у наукових зарубіжних виданнях

  1. Tkach, O., & Tkach, L. (2019). Objectives, types, content and functions of practical training of future technicians-technologists in the specialty “production of bread, confectionery, pasta and food concentrates”. Modern World Tendencies in the Development of Science, 2, 88–101.
  2. Tkach, L. V. (2020). Justification of the practical training functions of future technician-technologists in the Kamianets-Рodilskyi college of food industry. International Periodic Scientific Journal “Almanahul SWorld”, 4, 204–208.

Методичні рекомендації

  1. Ткач, Л. В. (2015). Роль практичної підготовки студентів у формуванні професійної компетентності. Аграрна освіта, 1, 318–321.
  2. Ткач, Л. В. (2018). Організація та проведення практичної підготовки студентів спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» у коледжах харчової промисловості Національного університету харчових технологій: методичні рекомендації. Кам’янець-Подільський: Панькова А.С.

 Патенти на корисну модель

  1. Спосіб сушіння цикорію: пат. №129823 Україна / Бахмат М.І., Ткач О.В., Ткач Л.В., Сабінська Л.П.; заявл. 06. 2018; опубл. 12.11.2018.  Промислова власність. Київ, 2018. Бюл. № 21.
  2. Спосіб виробництва цикорію: пат. №142552  Україна / Бахмат М.І., Ткач О.В., Ткач Л.В.; заявл. 21.01. 2020; опубл. 10.06.2020. Промислова власність. Київ, 2020. Бюл. № 11.
  3. Спосіб зберігання цикорію коренеплідного в кагатах або буртах: пат.  № 143703 Україна / Ткач О.В., Овчарук В.І., Ткач Л.В.; заявл. 13.02.2020; опубл. 10.068.2020. Промислова власність. Київ, 2020. Бюл. № 15.  

Матеріали конференцій

  1. Ткач, Л. (2018). Значення практичної підготовки техніків-технологів. Збірник наукових праць. Матеріали ІІ Міжнародної науково-методичної конференції «Проблеми підготовки фахівців-аграріїв у навчальних закладах вищої та професійної освіти». Тернопіль: Крок.
  2. Ткач, Л. В. (2018). Навчальна екскурсія як метод практичної підготовки майбутніх техніків-технологів харчової промисловості. Матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції «Конкурентоспроможність вищої освіти України в умовах інформаційного суспільства». Чернігів: Чернігівський національний технологічний університет.
  3. Ткач, Л. В. (2019). Вивчення педагогічних умов практичної підготовки майбутніх техніків-технологів у коледжах харчової промисловості. Матеріали ІV Всеукраїнських педагогічних читань, присвячених 80-річчю з дня народження Лідії Кондрашової «Професійна успішність педагогічного працівника як основа менеджменту якості освітнього процесу». Черкаси: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.
  4. Ткач, Л. В. (2019). Методологічне обґрунтування педагогічних умов практичної підготовки майбутніх техніків-технологів у коледжах харчової промисловості. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Традиції та новації у сфері педагогіки та психології». Київ: Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського.
  5.  Ткач, Л. (2019). Особливе значення практики у підготовці фахівця для харчової промисловості. Матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації». Переяслав-Хмельницький: Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди.
  6. Ткач, Л. (2019). Особливості системи методів практичного навчання. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-методичної конференції «Проблеми підготовки фахівців-аграріїв у навчальних закладах вищої та професійної освіти». Тернопіль: ФОП Осадца Ю. В.
  7. Ткач, Л. В. (2020). Значення педагогічного експерименту щодо практичної підготовки майбутніх техніків-технологів у коледжах харчової промисловості. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні досягнення вітчизняних вчених у галузі педагогічних та психологічних наук». Київ: ГО «Київська наукова організація педагогіки та психології».
  8. Ткач, Л. В. (2020). Основні складові моделі професійної підготовки техніків-технологів у коледжах харчової промисловості. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні наукові дослідження у психології та педагогіці – прогрес майбутнього». Одеса: Південна фундація педагогіки.
  9. Tkach, L V. (2019). Criteria for assessing the practical preparedness of the future technologist-technician. Proceedings of the XVI International Scientific Practical Conference “Social and Economic Aspects of Education in Modern Society”. Warsaw: RS Global Sp. z O.O.
  10. Ткач, Л. В. (2020). ВСП «Сумський фаховий коледж Національного університету харчових технологій», Державна наукова установа «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» Всеукраїнська  науково-практична  конференції  «Фахова передвища освіта України: здобутки наукової діяльності та освітнього процесу».
  11. Ткач, О.В., Ткач, Л.В. (2023). Використання цикорію коренеплідного для виробництва біоетанолу. Відновлювальна енергетика та енергоефективність в ХХІ столітті: матеріали ХХІV міжнародної науково-практичної конференції.- К.: Інститут відновлювальної енергетики НАН України.