2385

Приліпко Тетяна Миколаївна

Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор

: (096) 270 56 02
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-8178-207X
Scholar
Publons
Scopus

Місце і дата народження:
7 травня 1968 року у СМТ Муровані Курилівці Вінницької області.


Освіта:

Вища. Закінчила Білоцерківський сільськогосподарський інститут у 1992 році.

У БНАУ (2022 рік) закінчила магістратуру за спеціальністю 181 - «Харчові  технології»

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи» захистила у 1997 році.

У 2004 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції дрібного тваринництва  Білоцерківського державного аграрного університету

Докторську дисертацію за темою: «Експериментальне обгрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» (за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів) захистила у 2006 році

У 2008 році присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки і стандартизації  продукції тваринництва


Напрям наукового дослідження:

  • Удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів"
  • Удосконалення  технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів.
  • Удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва.
  • Розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини

Викладає навчальні дисципліни:

«Вступ до фаху»

«Пакування харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2240

«Мікробіологія харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=3217

«Харчові технології»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2335

«Потоково-технологічні лінії виробництва харчової  продукції»

«Методи контролю харчових виробництв»

«Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва» 

http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2311

«Технологія молока і молочних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1945

«Технологія м’яса і м’ясних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1967

«Технологія виробництва харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2284

Досвід роботи:

У 1992 році прийнята на посаду наукового співробітника держтематики кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва Білоцерківського сільськогосподарського інституту.

З 1993 по 1996 рік навчання в аспірантурі Інституту тваринництва степових районів в Асканія-Новій.

У 1997 році захистила кандидатську дисертацію на тему: Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної  аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи”. 9 червня 1997 року, рішенням спеціалізованої вченої ради Національного аграрного університету, на підставі прилюдного захисту дисертації присуджено ступінь кандидата сільськогосподарських наук (диплом КН№014537).

З липня 1997 року переведена на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва БДАУ, як обрана за конкурсом. У квітні 2003 року переведена на посаду доцента кафедри технології виробництва та переробки продукції тваринництва.

У 2004 році вступ до докторантури на кафедрі технології виробництва і переробки продукції тваринництва БДАУ.

У 2006 році захистила докторську дисертацію на тему: «Експериментальне обґрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту тваринництва УААН, м. Харків. Рішенням ВАК України від 12 квітня 2007 року присуджено науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук (диплом ДД № 005769).

З 1 вересня 2007 року прийнята на посаду  в.о. завідувача кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету, а у 2008 році – обрана за конкурсом.  

Рішенням Атестаційної колегії  Міністерства освіти і науки  від 23 грудня 2008 року Приліпко Т.М.  присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки  і стандартизації продукції тваринництва.

З лютого 2011  по травень 2015  року. завідувач кафедри технології переробки, стандартизації продукції тваринництва і хімічних дисциплін.

З  травня 2015по серпень 2019 року завідувач кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

З вересня 2019 по серпень 2020 року професор кафедри технології виробництва,  переробки і стандартизації продукції тваринництва.

З вересня 2020 року завідувач кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та громадських об’єднаннях:

Член  громадського  об'єднання "ПРОСВІТА" Кам'янця-Подільського

Закордонне стажування

З 20 листопада по 30 листопада 2016 року у м. Гуйтінен, Фінляндія  пройшла зарубіжне наукове стажування у поєднанні з інтенсивним вивченням англійської мови за освітнім проектом «Школа з англійської мови + стажування для освітян» Фінляндія спільно з Інститутом Міжнародної та Наукової співпраці (Україна) ( сертифікат державного зразка про наукове стажування та сертифікат про рівень знань англійської мови (В1) ).


Наукові публікації:

  1. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.-Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI: https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
  2. Т. М. Приліпко; В. Б. Косташ; В. М. Федорів. Вплив режимів стерилізації на динаміку окислення жиру при виробництві і зберіганні консервів // Вісник Львівського торговельно-економічного університету  – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – Вип. 31. – 126-131с. – (Технічні науки)DOI:10.36477/2522-1221-2022-31-16 http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11389
  3. Т. М. Приліпко, В. М. Федорів, В. Б. Косташ. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11390
  4. Prylipko T.M., Kostash V.B., Fedoriv V.M. Technological and physicochemical parameters of semi- finished poultry meat depending on the method of manufacture.Технологічні і фізико-хімічні показники напівфабрикатів із мяса птиці залежно від способу виготовлення Modern engineering and innovative technologies - Issue №15, Part 2, -Karlsruhe.- 2021. – с.119-123. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11487
  5. Prylipko T.M. PACKAGING FRESH MEAT IN MODIFIED ATMOSPHERE / Prylipko T.M., Fedoriv V.M., KostashV. В.// Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2022. ‒ Issue Nr. 23. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2022. - Р. 26-35. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11832
  6. IMPROVEMENT OF METHODS OF IDENTIFICATION OF MEAT TYPES / Prylipko T.M., Kostash V.В., Pidlisnyj V.V., Semenov А.М. // Modern engineering and innovative technologies. International Scientific Periodical Journal. - 2023, Vol. 1, No. 26, pp.72-77. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11615
  7. Приліпко, Т. М., Косташ, В. Б., Семенов, О. М., & Підлісний, В. В. (2023). Визначення гігроскопічних властивостей та термодинамічний аналіз рибних об’єктів кріоконсервування. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 154-160. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.19
  8. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М. Розробка технології напівфабрикатів рублених м’ясних збагачених виробів з пролонгованими термінами придатності для харчування в дитячих закладах. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №33. с.60--66.
  9. Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal. Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. DOI: https://doi.org/10.48161/qaj.v4n4a264 
  10. Приліпко Т. М., Семенов О. М., Косташ В. Б. Оптимізація технології швидкозаморожених борошняних напівфабрикатів. Таврійський науковий вісник. 2024. № 3. С. 128-132. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13453
  11. Приліпко Т.М. Т.М. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». ‒ 2024. ‒ Вип. 1. ‒ С. 193-197. DOI https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.23.
  12. Tetiana Prylipko,  Taras Ganzyuk , Alina Shuliar ,  Alona Shuliar, Svitlana Omelkovych.Slaughter and meat quality of broiler turkeys using different light programmes during growing. SCIENTIFIC HORIZONS. 26(4), 33-42 Journal homepage: https://sciencehorizon.com.ua Scientific Horizons, * Scopus https://doi.org/10.48077/scihor4.2023.33
  13. Приліпко Т.М., Букалова Н.В., Богатко Н.М., Лясота В.П. Дослідження споживних та реологічних властивостей м’яса курчат-бройлерів за стандартними методамиТаврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон. Видавничий дім «Гельветика».  2023. Вип.130. С. 379- 385. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.51 
  14. Приліпко Т.М., Вплив складу рецептур і кулінарно-технологічних прийомів на харчову цінність продукції з рибного фаршу. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №35 С.24-28. JEL Classification: L 60 DOI 10.32782/2522-1221-2023-35-03  
  15. Приліпко Т.М.Головні засади нормативного регулювання безпечності рибної продукції у процесі товарообігу.  Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №34. С.55-59. DOI 10.32782/2522-1221-2023-34-07
  16. Приліпко Т. М., Косташ В. Б., Кузьмінська І. М. Удосконалення елементів технології виготовлення рибних битків із використанням біологічно активних добавок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2024. №37 С.42-48. DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-06
  17. Результати проведення судово-ветеринарної експертизи сирокопчених ковбасних виробів за ухвалою Київського господарського суду / Н.В. Букалова, Т.М. Приліпко, Н.М. Богатко, Л.В. Руснак. Проблеми і перспективи системи регулювання якості харчових продуктів  : збірник наукових праць. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical Sciences. 2024, № 37, С. 87–95  (категорія Б, Ulrich’s Periodicals, Index Copernicus, Google Scholar, World Cat). DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-12 http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/issue/view/129 

Патенти:

  1. Приліпко Т.М., Куций В.М. Вертикальний автоклав. Патент України на корисну модель UA 93371, МПК  B01J 3/04 (2006.01)  №u 2014 04806 ;  заявл.  05.05.2014; опубл. 25.09.2014, Бюл.№ 18
  2. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації згущеного молока рослинними оліями. Патент України на корисну модель 142980, МПК G01N33/04(2006.01).№ u201911706 заявл.. 06.12.2019; опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org.
  3. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного гідрокарбонатом натрію. Патент України на корисну модель 142999 МПК G01N33/04(2006.01). № u2019 11868 заявл. 12.12.2019 опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org. 
  4. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П., Богатко Л.М., Бахур Т.І. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним методом. Патент України на корисну модель 144926, МПК G01N 33/12 (2006.01). № u 2019 11852; заявл. 06.12.2019; опубл. 10.11.2020, Бюл. №21. 4 с. Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org.
  5. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Дудус Т.В., Мягка К.С. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків рослинними оліями. Патент № 152946 України, МПК G01N 33/04 (2006.01).  № u 2022 03316; заявл. 09.09.2022; опубл. 03.05.2023, Бюл. № 18. 4 с.
  6. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М.Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці фотометричним методом. Патент України на корисну модель 97932, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11788; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7
  7. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. Спосіб бактеріоскопічного оцінювання ступеня обсіменіння м’яса птиці мікроорганізмами. Патент України на корисну модель 97931, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11787; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7.

Монографії:

  1. Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль – Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. ‒ 390 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10288
  2. Сучасні способи використання функціональних інгредієнтів для виробництва харчових продуктів тривалого терміну зберігання: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б.,       Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: Нілан-ЛТД, 2023. 340с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/12929
  3. Приліпко Т. М., Коваль Т. В., Косташ В. Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 668с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11547
  4. Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М.,              Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 416с http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10988
  5. Удосконалення складу рецептур і технологічних прийомів виробництва продукції з рибного фаршу: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Ткач В.П. Кам’янець-Подільський: 2024. 322с.

Навчальні посібники:

  1. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження            / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ / – Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. – 380 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/8972
  2. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник / Т.М.Приліпко, Т.В.Коваль, В.Б.Косташ. ‒ Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. – 412 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13497
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський, 2022. 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
  4. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Букалова Н.В.  Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 653с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8172

Методичні рекомендації:

  1. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко,  В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  112 с.
  2. Технологія виробництва харчових продуктів: Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних занять здобувачів першого (бакалаврського) вищої освіти зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  90 с.
  3. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  53 с.
  4. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія м’яса і м’ясних продуктів» для здобувачів другого рівня (магістр) вищої освіти за спеціальністю 204 - «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам‘янець-Подільський – 2025 – 77с.
  5. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  48 с.
  6. Технічне забезпечення зберігання харчової продукції: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 84 с.
  7. Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 72 с.
  8. Стандартизація,  метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції:  методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 36 с.
  9. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 1. Технологічне обладнання для виробництва борошна, круп та рослинної олії для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181«Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 68 с.
  10. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 2. Технологічне обладнання для хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів та переробки овочів і фруктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 100 с.
  11. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 3. Технологічне обладнання для переробки м’яса і виробництва ковбасних виробів та виробництва молочної продукції і зберігання харчових продуктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025.– 100 с.
  12. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  13. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  14. Організація харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 65 с.