902

Понько Людмила Петрівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання:

: 098 230 68 84
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4405-7781
Scholar
Publons
Scopus
ResearchGate

Місце і дата народження:
9 червня 1982 року в смт. Ярмолинці Хмельницької області.


Освіта:
У 2005 році закінчила Подільський державний аграрно-технічний університет за спеціальністю «Зооінженерія» та здобула кваліфікацію магістра з зооінженерії.

У 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Оцінка селекційно-генетичних факторів формування продуктивних ознак у тварин української чорно-рябої молочної породи подільського заводського типу» за спеціальністю 06.02.01 – розведення та селекція тварин, Миколаївський національний аграрний університет (Миколаїв).


Напрям наукового дослідження:
«Підвищення продуктивності тварин української чорно-рябої молочної породи»


Викладає навчальні дисципліни:
Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва; Селекція сільськогосподарських тварин; Основи генетики і розведення тварин


Діяльність:

  • 2005 р. – зоотехнік у СТОВ «Нива» с. Баранівка Ярмолинецького району Хмельницької області;
  • 2006-2009 рр. – аспірант в Інституті розведення і генетики тварин НААН (Чубинське);
  • 2009 р. – лаборант кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАТУ;
  • 2015 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 2021 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • З 1 листопада 2022 р. і по теперішній час асистент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Наукові статті:

  1. Димчук А. В., Шутяк О. В., Понько Л. П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  2. Димчук А. В., Понько Л. П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97).
    DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  3. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенотипових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98).  DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  4. Димчук А. В., Понько Л. П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009

Методична робота:

  1. Методичні рекомендації до виконання лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Людмила ПОНЬКО. Кам'янець-Подільський, 2021. 72 с.
  2. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Людмила ПОНЬКО. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 76 с.
  3.  Тестові завдання для проведення підсумкового контролю знань з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Людмила ПОНЬКО. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 40 с.
  4. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Володимир ПОХИЛ, Людмила МИКОЛАЙЧУК, Людмила ПОНЬКО. Дніпро: ДДАЕУ, 2022. 114 с.