
Косташ Володимир Борисович
Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент
![]() |
: (067) 438 01 39 |
![]() |
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. |
Місце і дата народження:
5 липня 1979 року в с. Пригородок Хотинського району Чернівецької області.
Освіта:
Вища. У 2003 році закінчив Подільську державну аграрно-технічну академію (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет») за спеціальністю "Зооінженерія". У 2020 році здобув другу вищу освіту за спеціальністю "Ветеринарна медицина". У 2022 році здобув третю вищу освіту за спеціальністю "Харчові технології".
Кандидатську дисертація на тему: «Господарсько-біологічні особливості тварин різних ліній і генотипів української червоно-рябої молочної породи в умовах Буковини» захистив у 2009 році.
Вчене звання:
У 2022 році присвоєно вчене звання доцента кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції.
Напрям наукового дослідження:
- Удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів"
- Удосконалення технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів.
- Удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва.
- Розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини
Викладає навчальні дисципліни:
«Технічне забезпечення зберігання харчової продукції
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2681
«Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=3216
«Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2786
«Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2294
«Технологія переробки туш тварин»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2405
«Товарознавство, стандартизація»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2403
«Теоретичні основи безпеки харчових продуктів»
http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2325
«Організація харчових виробництв»
Діяльність:
- З 2004 по 2007 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН.
- З 24. 12. 2007 р. по 01. 09. 2008 р. – науковий співробітник ПДАТУ.
- З 01. 09. 2008 р. по 01. 09. 2011 р. – асистент кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 01. 09. 2011 р. – 08. 05. 2015 р. – в. о. доцента кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 08. 05. 2015 р. – 01. 02. 2017 р. – в. о. доцента кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва і хімічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 01. 02. 2017 р. – 01. 09. 2019 р. – асистент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 01. 09. 2019 р. – 31. 08. 2020 р. – асистент кафедри нормальної та патологічної морфології і фізіології Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 01. 09. 2020 р. – асистент кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Подільського державного аграрно-технічного університету.
- З 01. 09. 2023 р. – по теперішній час – доцент кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».
Наукові статті:
- Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.-Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI: https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
- Т. М. Приліпко; В. Б. Косташ; В. М. Федорів. Вплив режимів стерилізації на динаміку окислення жиру при виробництві і зберіганні консервів // Вісник Львівського торговельно-економічного університету / [ред. кол.: Пелик Л.В., Мережко Н.В., Донцова І.В. та ін.]. – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – Вип. 31. – 126-131с. – (Технічні науки) DOI: 10.36477/2522-1221-2022-31-16 http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11389
- Т. М. Приліпко, В. М. Федорів, В. Б. Косташ. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11390
- Prylipko T.M., Kostash V.B., Fedoriv V.M. Technological and physicochemical parameters of semi- finished poultry meat depending on the method of manufacture.Технологічні і фізико-хімічні показники напівфабрикатів із мяса птиці залежно від способу виготовлення Modern engineering and innovative technologies - Issue №15, Part 2, -Karlsruhe.- 2021. – с.119-123. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11487
- Prylipko T.M. PACKAGING FRESH MEAT IN MODIFIED ATMOSPHERE / Prylipko T.M., Fedoriv V.M., KostashV. В.// Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2022. ‒ Issue Nr. 23. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2022. - Р. 26-35. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11832
- IMPROVEMENT OF METHODS OF IDENTIFICATION OF MEAT TYPES / Prylipko T.M., Kostash V.В., Pidlisnyj V.V., Semenov А.М. // Modern engineering and innovative technologies. International Scientific Periodical Journal. - 2023, Vol. 1, No. 26, pp.72-77. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11615
- Приліпко, Т. М., Косташ, В. Б., Семенов, О. М., & Підлісний, В. В. (2023). Визначення гігроскопічних властивостей та термодинамічний аналіз рибних об’єктів кріоконсервування. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 154-160. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.19
- Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal. Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. DOI: https://doi.org/10.48161/qaj.v4n4a264
- Приліпко Т. М., Семенов О. М., Косташ В. Б. Оптимізація технології швидкозаморожених борошняних напівфабрикатів. Таврійський науковий вісник. 2024. № 3. С. 128-132. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13453
- Приліпко Т.М. Т.М. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». ‒ 2024. ‒ Вип. 1. ‒ С. 193-197. DOI https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.23.
Монографії:
- Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль – Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. ‒ 390 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10288
- Сучасні способи використання функціональних інгредієнтів для виробництва харчових продуктів тривалого терміну зберігання: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: Нілан-ЛТД, 2023. 340с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/12929
- Приліпко Т. М., Коваль Т. В., Косташ В. Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 668с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11547
- Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М., Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 416с http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10988
- Удосконалення складу рецептур і технологічних прийомів виробництва продукції з рибного фаршу: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Ткач В.П. Кам’янець-Подільський: 2024. 322с.
Навчальні посібники:
- Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ / – Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. – 380 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/8972
- Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник / Т.М.Приліпко, Т.В.Коваль, В.Б.Косташ. ‒ Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. – 412 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13497
Методичні рекомендації:
- Технічне забезпечення зберігання харчової продукції: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 84 с.
- Конспект лекцій з дисципліни «Технічне забезпечення зберігання харчової продукції» для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”/ Косташ В.Б. – Кам'янець-Подільський – 2025 – 286 с.
- Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 72 с.
- Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 36 с.
- Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 1. Технологічне обладнання для виробництва борошна, круп та рослинної олії для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181«Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 68 с.
- Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 2. Технологічне обладнання для хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів та переробки овочів і фруктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 100 с.
- Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 3. Технологічне обладнання для переробки м’яса і виробництва ковбасних виробів та виробництва молочної продукції і зберігання харчових продуктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025.– 100 с.
- Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
- Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
- Організація харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 65 с.