Технологи провели тематичну годину для мешканців гуртожитку

15 грудня 2022 року кафедрою технології виробництва і переробки продукції тваринництва ННІ харчових технологій було проведено тематичну годину для мешканців гуртожитку № 3.

Зібрання було присвячено темі «Національна символіка України», яку цікаво та наочно представили доцент Наталія Пустова та студент магістр Василь ПОПОВ.

 

Стаття 20. (Конституції України) Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Столицею України є місто Київ.

 

Пройшовши довгий тернистий шлях народ України виплекав та зберіг у своєму житті й інші символи:

Калина – символ краси, кохання, щастя.

Верба – символ краси, неперервності життя.

Хрещатий барвінок – символ вічності.

Рушник – символ миру, злагоди та здоров’я в сім’ї. Все наше життя проходить разом із рушником: ушановуємо народження дитини, виряджаємо в далеку дорогу Рідних, зустрічаємо гостей, використовуємо у весільних обрядах, проводжаємо людину в останню путь.

Мамина Пісня та  Казка, Виши́ва́нка[1][2] , батькова Хата

 

Проте усі символи та традиції Народу неможливі без її Мови, що є основою державності та ідентичності нації. Про особливості та цікавинки української мови розповіла доцент Наталія Щербатюк.

Українська мова відрізняється від решти східнослов’янських мов своєю милозвучністю та унікальними словами і правилами:

Сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів.

Іменник в українській мові має 7 відмінків, вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій та санскритській граматиках.

У нашій мові є три форми майбутнього часу – піду, йтиму, буду йти !

Однією з “родзинок” української мови є зменшувальні форми: слово “вороги” має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України: “…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці”.

Найстарішою українською піснею-балладою вважається  «Дунаю, Дунаю, чему смутен течеш?» .

 

Славній Україні – злагоди та миру!

 

Матеріал підготовила доцент Наталія Пустова