«2020 - Міжнародний рік здоров'я рослин»

Організацією Об'єднаних Націй 2020 рік оголошено Міжнародним роком здоров'я рослин. Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками, на них нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі, а також нематоди. Останнім часом ми спостерігаємо збільшення кількості нових шкідників та хвороб, які з'являються на територіях, які раніше були вільними від них.

11 березня 2020 року в Бучацькому фаховому коледжі Подільського державного аграрно-технічного університету цикловою комісією агрономічних дисциплін було проведено науково-практичну конференцію на тему: «2020 - Міжнародний рік здоров'я рослин».

У роботі конференції взяли участь:

Гриців Світлана Ярославівна – завідувач відділу фітосанітарних процедур Державної установи «Тернопільської обласної фітосанітарної лабораторії»;

Гриців Віктор Романович – головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки в Тернопільській області;

Мельник Олександр Миколайович – начальник відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки в Тернопільській області;

Радчук Сергій – технічний експерт компанії «Сингента»; 

Мокрицький Іван – регіональний менеджер з продажу компанії «Сингента», а також студенти та викладачі коледжу.

Робота конференції була спрямована на методологічні та методичні аспекти у захисті рослин від шкідників, хвороб і бур'янів, вдосконалення та розробка нових методів моніторингу і прогнозу шкідливих організмів; екологічне обґрунтування формування асортименту засобів захисту рослин та технологій їх застосування, що не роблять шкідливого впливу на навколишнє середовище; розробка і застосування біологічних засобів захисту рослин, а також актуальні проблеми і перспективи селекції і насінництва польових культур. Учасниками було зауважено, що поява нових шкідників та хвороб рослин може загрожувати національній економіці та біорізноманістю. Крім того, рекомендовано під час подорожей уникати привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них, що призведе ще до швидшого їх розповсюження.

Загалом конференція пройшла у теплій, приязній атмосфері. Актуальні доповіді, що висвітлювалися під час засідань, викликали низку запитань і жваві дискусії.

Представники компанії «Сингента» вручили найактивнішим студентам корисні подарунки, які стануть в нагоді під час навчання та майбутньої професійної діяльності.

Пресцентр ПДАТУ
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.