У передсвяткові дні слухачі проєкту NUPASS вивчали дисципліну «Механізація виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції»

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Напередодні, 10 жовтня, співробітники кафедри  агроінженерії і системотехніки, із дотриманням умов карантину і соціальної дистанції, провели заняття з дисципліни «Механізація виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції». Лекцію на тему «Механізація вирощування, зберігання й переробки технічних культур» провели доцент Рудь Анатолій Володимирович і старший лаборант Мошенко Іван Остапович.

Пошук шляхів, що сприяють формуванню професійної компетентності слухачів проєкту NUPASS професійної перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас за програмою «Аграрний менеджмент», залишається ключовим питанням. Світ змінюється, змінюються підходи до ведення сільського господарства, фермери шукають нові методи обробки полів, шляхи збуту і вигадують, як ще зацікавити споживача. Саме таким новатором і є господар із Колибаївки Леонтій ГАСЮК.

Доцент Павельчук Юрій Федорович провів практичне заняття на базі приватного підприємства «Глорія Дей». Слухачі проєкту NUPASS мали змогу перейняти досвід від успішного приватного підприємця. Адже Леонтій Семенович займається не тільки розведенням декоративних дерев і кущів, а і виготовленням гарбузової олії, а також олії з льону, розторопші, чорного кмину і навіть конопель. Знаходить час і для вирощування зернових культур, а для обробки полів залучає дрон і GPS навігацію.

Отримані на виробництві знання та позитивні враження максимально наблизили слухачів курсів до реалій життя аграрія, і в майбутньому сприятимуть підвищенню соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас, ветеранів та членів їхніх сімей до умов цивільного життя, дозволять краще зорієнтуватися на виборі одного із напрямів сільськогосподарського виробництва.

Завершальною частиною дня став святковий стіл, за яким присутні ділились враженнями про навчання і активно обговорювали подальші плани.

Дорогі захисники Вітчизни! Шановні слухачі курсів! Щиро і сердечно вітаємо Вас із святом!

Директор навчально-наукового центру
перепідготовки і підвищення кваліфікації
Павло Федірко